04-01-07

Wijndejaarsvraagjes(9)


Door z'n aders stroomt
sangiovese en sauvignon blanc
Hij is selfmade sommelier
en bierliefhebber
maar wil vooral...
wijn !

ik wil wijn

Waar, hoe, met welke fles of ervaring is je wijnpassie begonnen ?
Eén van mijn eerste wijnherinneringen : na een bijeenkomst van het driewekelijks degustatieclubje van m'n vader mocht ik een restje Saint Emilion proeven. Eén van de deelnemers was verontwaardigd - ik denk dat ik een jaar of vijf was.

Drink je elke avond wijn ?
Meestal wel. Maar soms ook 's middags. Of in de namiddag. Of net voor de middag. (voor iedereen denkt dat ik een alcoholicus ben : nooit bij het ontbijt. Tenzij héél af en toe eens een glaasje champagne. Zalig)


Welke appelatie, streek, land draagt je voorkeur weg ?
Ik heb een zeer uitgesproken voorliefde voor de streken waar ze lékkere wijn maken...

Waar koop je meestal je wijn ?
Op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, maar toch voornamelijk in de kleinhandel en via internet.

Wat is het mooiste koopje dat je ooit gedaan hebt ?
Ooit kocht ik drie flessen van een dure wijn in de -toen nog- GB. De cassière schrok van de prijs en vroeg : "dat is toch voor die drie flessen samen, hè?"

Welke fles had/heeft de mooiste prijs-kwaliteitsverhouding ?
Miani Refosco 1995 (zie ook 7)

Wat is de duurste fles die je ooit kocht ?
Miani Refosco 1995 (zie ook 6) Tegenwoordig is deze wijn echt onbetaalbaar, maar toen ik deze wijn kocht, kostte hij toch ook al een goede 3500 fr. Maar het was wel één van de lekkerste wijnen die ik ooit geproefd heb! Ik heb er - na bijna 10 jaar - nog plezier van!!!

Welke fles geef je cadeau aan je vervelende collega ?
Ik geef geen wijn cadeau aan vervelende collega's. Als ik wijn geef aan iemand, vind ik die zelf lekker - zelfrespect, weet je wel...


Geef je top drie van je mooiste wijnervaringen.
Ruinart Rosé 1990 op het domein zelf / Proeven bij Soldera - Case Basse in Montalcino / Warme zomeravond, bordje olijven, goeie vriend die langskomt met een eenvoudige vin de pays de l'Aude / mijn grootste wijn-gerecht-combinatie (mijn enige echte wijn-orgasme tot nu toe) bij Lucas-Carton in Parijs : eenvoudig wit wijntje op zich, maar een explosie van smaken en een heus knetterend samenspel van geur, textuur en mondgevoel in combinatie met de filets de rouget.

Wat was de grootste ontgoocheling ooit ?
Dineetje in een restaurant (volgens de meeste gidsen het beste van België) waar de sommellier (?) mijn vraag naar de plaats waar deze wijn werd gemaakt, beantwoordde met "Dat staat niet op het etiket, dat weet ik niet"

Heb je een mooie wijntip voor ons ?
1/Spreek niet over prijs-kwaliteit, maar over prijs-plezier : je kan evenveel (of zelfs meer) genieten van een eerlijke wijn van 5 euro dan van een wijn van 50 euro - veel hangt af van het moment.
2/ De meeste mensen hebben er geen probleem mee om 25 euro neer te tellen voor een fles champagne, maar voor een 'gewone' fles wijn vinden ze dat véél te duur.
3/ De meeste mensen hebben er geen probleem mee om op restaurant 25 euro te betalen voor een fles wijn (die dan vaak werd aangekocht voor 5 à 10 euro), maar krijgen het niet over hun hart om zoveel geld te betalen in de wijnwinkel...

Een leuke wijnuitspraak, quote, gedachte ?

 

Dure wijn is niet altijd goed !
Maar meestal krijg je de wijn waarvoor je betaalt...
- enkele gehypete wijnen of wijnstreken niet te na gesproken -
Daarom :
Weet je van jezelf dat je wijnen uit een bepaalde streek lekker vindt,
koop daar dan ook eens de duurste, meest gereputeerde wijnen !
Zo bouw je een mooi referentiekader op...

16:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Wow Verstandige praat lees ik hier, zeker op de twee laatste vragen.
De drank is zeker bij IWW nog niet naar het hoofd gestegen.

Gepost door: Marc | 04-01-07

GB Ik heb ook nog zo'n GB-histoire.
Enkele jaren geleden kocht ik in de plaatselijke, kleine GB een eerste fles Giscours 2000 aan 24 euro ipv 36 euro.
In een grote mand lagen alle afgeprijsde wijnen. Bovenop de barcode van de fles hangen ze dan een vers prijsetiketje met de oude prijs in 't klein en de nieuwe prijs in een iets groter lettertype (of cijfertype?).
Kom ik aan de kassa en zegt de kassierster: "Is dat nu 2.4 of 24? Da kan toch niet, ne wijn van 24€?"
Den dezen gebaart zich natuurlijk van krommen aas en bestudeert intussen een affiche die 10 meter verder hangt...
Vraagt ze dan aan haar collega aan de kasssa ernaast:
"Zeg, kan da, da diene wijn 24 euroos kost?" "Toon ne keer", zegt de zelfzekere collega, waarna ze al gauw de kassierster op een zelfgenoegzame toon weet terecht te wijzen: "A vaneigenst da: 't is énen van 2000"
Ik heb me wijselijk onthouden van elke commentaar...

Gepost door: Bert | 04-01-07

wijze wijnuitspraak Ik kan mij alleen maar aansluiten bij die uitspraak: oostenrijk en Baden hebben mij zo al aardig wat verrukte kreetjes doen slaken.

Gepost door: rick | 05-01-07

Neem de goedkoopste maar.... Als er dan och histories worden verteld...
Jaren geleden, toen de frank nog bestond, meegemaakt: na uitgebreid aperitieven voor de verjaardag van een vriend in het Zwart Schaap in Leuven gesukkeld, waarop de vriend met toch al enigszins troebele blik de wijnkaart nauwgezet bestudeerde en tot de heuglijke conclusie kwam dat alle wijnen ongeveer hetzelfde kostten. ????was onze reactie. Awel, ja, ze kosten allemaal rond de 2000 frank.... In koor riepen wij nog "Pakt de godkoopste, pakt de goedkoopste !" maar toen viel zijn frank...Nooit zo dicht bij ne Pomerol 1993 geweest...

Gepost door: rick | 05-01-07

Frank Is Frank een zwart schaap, of is het den euro in de sire pynnock, of euro folies in kessel lo , of van den overleden belle epoque?,.... ik zal maar in bad gaan met nen oostenrijkse Kracher:-)

Gepost door: De Leiveneir | 05-01-07

De commentaren zijn gesloten.