29-12-06

Wijndejaarsvraagjes ( 5)

Onlangs liet hij me een
achtige Prijswijn uit Canada proeven.
Jeroen, full time wine fanaticus en
bezieler van De steen der Wijnen... 

Steen der wijnen

 Waar, hoe, met welke fles of ervaring is je wijnpassie begonnen ?
Mijn eerste wijnervaring dateert van 15 jaar geleden : m'n moeder zegt de historische woorden : in de streekkrant staat een advertentie voor een wijncursus...
In 2002 begint Edwin op een avond te spreken over een wijnopleiding die hij en Ingrid gedaan hebben met examen in Frankrijk...en ik was vertrokken in Syntra. Dus het begon niet echt met één specifieke wijn

  Drink je elke avond wijn ?
Ik heb 's uitgerekend dat ik dit jaar ongeveer 600 wijnen geproefd heb. Gemiddeld drink ik 3 dagen op de 7 wijn.

  Welke appelatie, streek, land draagt je voorkeur weg ?
Hmmm.... de wereld is zo groot, waarom kiezen ? Maar goed, met het mes op de keel zeg ik : Ribera del Duero, Bourgogne, Elzas en Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland.

 Waar koop je meestal je wijn ?
Bij wijnhandelaars die zelf ook een opleiding genoten hebben (maw die bezig zijn met wijn, niet met 'een-object-waar-voldoende-winstmarge-op-zit").

 Wat is het mooiste koopje dat je ooit gedaan hebt ?
 Yquem 1997. Duur betaald, maar ik heb enkele mensen heel gelukkig kunnen maken door die onverwacht én blind te schenken.
Prijs/Kwaliteit : de wijnen die ik ga kopen op m'n trip naar de Bourgogne met wijnguru Roland volgend jaar (ben nu al aan het aftellen !).

 Welke fles had/heeft de mooiste prijs-kwaliteitsverhouding ?
Aha - hmmm... moeilijke vragen hoor...onlangs bij Matthys een Chardonnay uit Zuid Afrika gekocht : 'Amani'. 10,- euro. Puur genot.

. Wat is de duurste fles die je ooit kocht ?
Yquem 1997


 Welke fles geef je cadeau aan je vervelende collega ?
Die rosés die hier nog liggen en maar niet opgeraken...

Geef je top drie van je mooiste wijnervaringen
Enkele momenten staan in steen in m'n geheugen gegrift :
- Yquem 1997, gedronken in 2006  (sorry om zo in herhaling te vallen, maar het is wel echt een goeie wijn)
-
 Mouton-Rotschild 1982, gedronken in 2006, in Suze   ! Na een aantal andere mooie Bordeaux's ging die nog 's drie stappen verder qua complexiteit, verfijndheid, ...
-  ex-aequo : een Sauternes uit 1927, en twee Bourgognes uit de jaren '30 en '40 (etiket was te ver heen om het jaartal nog precies te kunnen lezen). De Sauternes was nog levendig en fris. De Bourgognes nog goed maar op 't randje. Toch een ervaring.

 

Wat was de grootste ontgoocheling ooit ?
 Ik blijf bij de recente herinneringen : een Chateauneuf-du-Paepe 'bottled by Delhaize'. Te slecht voor woorden. De kostprijs van het etiket nog niet waard. Bah !

 Heb je een mooie wijntip voor ons ?
Massa's ! In het algemeen was ik echt onder de indruk van de wijnen van Matthys in brugge. Dichter bij huis ben ik altijd erg tevreden geweest van Alhambra en Vinam.

 Een leuke wijnuitspraak, quote, gedachte ?
Een uitspraak van een wijnproefcollega :

 "Onder wijnproevers kom je geen ambetanterikken tegen".
En inderdaad... lijkt te kloppen !

 

12:33 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

Commentaren

Naar 2007 Ik wens u en je dierbaren een gelukkig en gezond 2007 toe en geef een spetterend vuurwerk speciaal voor U ten beste. PS: Je blog is en blijft boeiend om in te verpozen.

Gepost door: Tuingenieter | 29-12-06

zeer correct; alles wat delhaize zelf bottelt is niet om aan te drinken

Gepost door: Gerten | 30-12-06

ooit gehoord over de wijnen van Delhaize van iemand die bij een wijnbouwer zijn verbazing uitdrukte over het verschil in kwaliteit tussen de Delhaize botteling en die van het domein zelf: de vloekende wijnbouwer (c'est le dernier fois !) weet het aan het feit dat Delhaize zijn wijnen pasteuriseert...Nooi gecheckt of dit onzin is of realiteit, misschien weet iemand anders meer ? Het verschil in kwaliteit tussen de twee is echter wel al meermaals geconstateerd.

Gepost door: rick | 30-12-06

Hierover kreeg ik van Enos ooit een mooie link :
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/post/2869871/delhaize-bottles
Even doorklikken en alles wordt duidelijk...

Gepost door: vinejo | 30-12-06

By the way ik vond dit artikel snel terug door in de werkbalk bovenaan 'Delhaize' in te typen en 'zoeken in deze blog' te activeren.
Handig om oude postjes terug te vinden !
Had ú deze ( redelijk recente) functie al ontdekt ?

Gepost door: vinejo | 30-12-06

Flash- -pasteurisatie is een manier om de wijn te stabiliseren, net voor botteling. De wijn wordt 1 seconde verwarmd tot 95°C. Het wordt blijkbaar vooral voor goedkopere wijnen gebruikt, en in de Beaujolais.
Ander weetje : wijnen die niet op het domein gebotteld worden, zijn meestal gechaptaliseerd tot het wettelijk toegelaten maximum (ik *denk* dat Delhaize dat oplegt aan de wijnmakers, maar ben daar niet zeker van). De bedoeling is om zo weinig mogelijk risico te hebben dat er tijdens het transport iets gebeurt. Het zou 'tweede gisting op tank' een heel nieuwe interpretatie kunnen geven... :o)

Los van dat alles denk ik dat de keuze van de druiven nog het meest bepalend is voor de drinkbaarheidsfactor (nieuw woord ?).

Gepost door: Wijnsteen | 02-01-07

@Jeroen (1) Volgens mij zijn het net de gepassionneerde wijnhandelaars die geen opleiding gehad hebben - meestal zijn het mensen die hun vak 'in de praktijk' geleerd hebben. Je hebt wel volkomen gelijk dat er wijnhandelaars zijn die even goed autobanden of fotokaders zouden kunnen verkopen. Toch heb ik tot nu toe de grootste flauwekul over wijn uit de mond van gediplomeerde sommeliers en handelaars gehoord...

Gepost door: BDC | 04-01-07

@Jeroen (2) Dat chaptalisatie het risico op hergisting tijdens het transport beperkt, moet je me toch eens uitleggen, hoor... Gediplomeerd? ;-)

Gepost door: BDC | 04-01-07

Delhaize Volgens een insider van Delhaize - tevens een groot wijnschrijver - is het het overmatig filteren van de wijn die elke Delhaize-botteling dezelfde steriele smaak geeft.

Gepost door: BDC | 04-01-07

Filtratie De mensen brengen nogal eens een wijn terug naar Delhaize omdat er ... bezinksel in de fles zit.
DH moet die dan met de glimlach terugnemen en terugbetalen.
Waarschijnlijk oa daarom filtreren zo nogal maniakaal.

Gepost door: Marc | 05-01-07

@BDC Interessant wat je zegt over wijnhandelaars. M'n eigen ervaring is anders, maar in elk geval zijn we het eens dat je beter wegblijft van de 'gisteren-nog-in-de-krantenwinkel-vandaag-in-de-wijnhandel' kornuiten.

En ja, dat 'chaptaliseren' moet uiteraard 'sulfiteren' zijn in de oorspronkelijke tekst. (Ik zie hier een waaier van mogelijkheden tot absurde grappen en hilarische theorieën over suiker, gist en het sommelier-schap, maar ik ga me daar wijselijk ver weg van houden...) :o)

Gepost door: Wijnsteen | 06-01-07

De commentaren zijn gesloten.