12-12-06

An Australian in Portugal (by PvdW)

 De veramerikanisering van de samenleving. Mijn vader kan er zich toch zó druk om maken. Het oprukken van de McDonaldiaanse eetcultuur (nou ja, cultuur), het commercieel in de strot rammen van Halloween and Valentine, het debiteren van fuck en shit in plaats van een welgemeend godvermiljaardenondedju… De goede man wordt er ziek van. Niet dat hij in het enggeestige rechtse Vlaams-nationale kamp moet gesitueerd worden. Integendeel. Mijn vader – uit een werkmansbroek geschud – is een sos pur sang (sorry pa). Een socialist van nature, dat wil zeggen: van niet anders kunnen. ’s Mans verdraagzame verstand wens ik zowat drie vierde van de Vlaamse bevolking toe.

Een sos van nature drinkt pinten, zij het gezien zijn leeftijd met mate. Maar mocht hij een wijnliefhebber zijn, hij zou zich vanavond druk maken.
Ik vond enkele dagen geleden in Delhaize een flesje Portugese wijn uit de Ribatejo (ten noordoosten van Lissabon), dat vanavond de eer en het genoegen had mijn glas te mogen bevochtigen. De blend van cabernet sauvignon  en aragones (zoals de tempranillo in Portugal heet) resulteert in een mooie wijn tegen een zeer interessante prijs. Het oorspronkelijke negatieve geurtje bij het inschenken – wat putje-achtig, maar geen “edel putje” zoals bij goed verouderde bourgognes – verdwijnt al snel en maakt plaats voor een mooie neus van rijp rood fruit, humus, getemperde eik en wat kruiden. De dikwijls vermoeiende aragones/tempranillo wordt lekker uit de nood geholpen door de zuren van de cabernet en de tannines zijn weinig prominent. Het is bijna ongelooflijk dat een wijn uit 2005, gemaakt van twee toch relatief moeilijke druiven, al zo snel op dronk is. Kortom: dit is een commerciële wijn die misschien wat complexiteit mist, maar die voor zijn vijf euro gerust in mijn huisje klein binnen mag.

Wijn moet verkopen, de Europese wijnmarkt ligt zo ongeveer op zijn gat en wie niet sterk is moet slim zijn. Deze drie feiten in acht genomen moet de moderne wijnbouwer, ook al woont hij in Portugal, creatief zijn om zijn materiaal te slijten. Wijnboer João Ramos heeft dat goed begrepen. Maar de vraag is natuurlijk hoe ver je kan gaan in je creativiteit. Toen de man besliste om zijn wijn “Tagus Creek” te noemen, nam hij toch een risico. Een op en top Portugese wijn benoemen in navolging van de dikwijls bedenkelijke Australische wijnen, is niet alleen het bewust organiseren van dwaalsporen. Akkoord, “Tagus Creek” bekt wel lekker, maar geen mens die daarbij de afweging zal maken dat deze wijn komt uit het land waar wijnbouw nog op een zeer traditionele manier gebeurt en waar men de autochtone druivenrassen zo goed mogelijk in stand probeert te houden. Op een etiket “Tagus Creek” laten drukken, wil eigenlijk zeggen: “Pak mij maar mee: ik ben een goedkope wijn die nu al perfect te drinken is en waar uw gasten zullen van zeggen dat ie helemaal niet slecht is”. Maar de vraag is natuurlijk of dat de ambitie moet zijn van een wijnboer.
Ik hoop in ieder geval dat Ramos geen trendsetter is. Stel je voor men in Frankrijk ook de Angelsaksische toer op gaat en men binnenkort in de Loire de appellaties Bonzo en Smokin’ Pouilly heeft. Of dat men in Gevrey opeens begint te praten over de grand cru Charming Chamberlain uit de Valley of the Nights. Je zou voor minder pinten gaan drinken.

tagus

 

pvdwzwart

 

18:04 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

Commentaren

Joao Portugal Ramos is nochtans een begenadigd wijnmaker. Zijn Tagus Creek in Delhaize? Had ik nog niet gezien.
Het hogere gamma (en de witte Tagus) is reeds enkele jaren verkrijgbaar bij mijn eigen vertrouwde wijnhandel.
Buiten de "Marques de Borba" (een hogere kwaliteit dan de Tagus) maakt João Portugal Ramos ook enkele topcuvées van monocépages.
Persoonlijk vond ik de Aragones nogal geëvolueerd, zelfs vermoeid. Veel beter was de Syrah. Over de Syrah 2002 schreef ik precies een jaar geleden het volgende:

Zeer donkere geconcentreerde paarsrode kleur. Romige neus, heel vol, met fruit (heel veel rood fruit, confituur, rode besjes, bramen enz....).Smakelijk en groots in de mond, veel fruit (kersensap, jam,...). Mooie structuur, met concentratie en finesse.
Zuren in evenwicht met alcohol en tannines. Tannines zijn fijn, groots, maar al versmolten (reserve??)
Schitterend mooie wijn, vooral de tweede dag. Zal binnen een jaar heel mooi zijn.

Haha, dat laatste zinnetje klinkt even veelbelovend als die glimp van Greet Op De Beeck bij De Slimste Mens.
Ik kan dus bijna niet meer wachten. Om nog eens een flesje open te trekken. Wat dacht u?
Gekocht aan 12.95 €, de 2003 staat momenteel 13.95 €. Bij de Heerlyckheid, maar dat hadden jullie al begrepen.

Gepost door: Marc | 12-12-06

Greet OpDe Beeck...altijd maar Greet Op De Beeck.. Wat heeft die in hemelsnaam meer dan andere vrouwelijke BV' s ?

Gepost door: Ik wens anoniem te blijven | 13-12-06

veramerikarisering Tja, het enige Amerikaans iets dat nu Europa mag binnentreden is de sneeuwval, want er ligt nog altijd nie veel sneeuw in Alpbach(Oostenrijk) , en ik vertrek binnen 2 weken, shit, fuck,.... of is het godvermiljaardenondejuuuuu. Lissabon staat trouwens op mijn verlanglijstje om eens te bezoeken. In het tijdschrift Grande stond er enkele nummers terug een mooi artikel over Lissabon. Hierin kon je lezen over alles wat deze stad te bieden heeft, maar over wijn hadden ze het jammer genoeg niet, snif.

Gepost door: ziggy | 13-12-06

Lissabon? Doen! Ik was er vóór ik in de wijn was, maar niettemin is het een van de reizen die me het meest bijgebleven is. Of dat te maken heeft met het feit dat ik daar mijn vrouw gevraagd heb of ze met me wilde trouwen? Allicht wel. Zie hiervoor ook vorig berichtje (pareltje), geschreven door mijn ghostwriter.

Gepost door: PvdW | 13-12-06

Heerlyck Over de Heerlykheid gesproken: madam aardvarksken stelt daar binnenkort tentoon.. niet zichzelve, maar haar werk.. Ik laat jullie wel weten wanneer, kwestie van interessant volk op de vernissage te hebben :-)
En wat vinden jullie eigenlijk van de Vinho Verde ? Als prille 20-er en avontuurlijke Portugalreiziger vond ik dat wel ok, maar ik weet niet of ik dat nu nog zou appreciëren...

Gepost door: Aardvarksken | 14-12-06

¨[<(;-)>] @Ziggy
Dat wordt dus eerder Oostenrijkse wijnen proeven dan Oostenrijkse bergen afzoeven...Wie weet maak je van de nood wel een ongelooflijk heuglijke deugd !!
@PvdW
Ben razend benieuwd naar je volgende verhaal"Liefde en lust in Lissabon" !
@Marc en Aardvarc
Hier is een ontmoeting in de maak met kans op bezichtiging van madam Aardvarksken ( en ) haar kunstwerken én een heerlycke wynproeverij. En al is Antwerpen Lissabon niet, wedden dat PvdW ook opduikt ?

Gepost door: vinejo | 14-12-06

Liefde en lust in Lissabon "Vinho verde", is dat niet het Portugees voor "wijnliefhebber met een blog die voor Groen! stemt"?

Gepost door: PvdW | 14-12-06

Groen lachje van wijnentwege

Gepost door: vinejo | 14-12-06

oostenrijk Beste ,
met deze wil ik jullie mededelen dat er 15cm sneeuw ligt, olé olé. Nu, wijnen proeven zal ik zeker doen, maar misschien best na het afzoeven van de bergen. Wat Lissabon betreft: heeft er iemand een goed adres om te overnachten: niet duur, proper,goedgelegen. Mijn laatste trip was Milaan: zelfs al vraag je in Milaan je vrouw of man ten huwelijk,ik denk niet dat dit een vakantietopper zal worden die lang bij blijft (de stad hé). Veel winkels, kakmadammen, ...Wat de wijn betreft: ik heb een huiswijn geproefd waarvan de smaak iets weg had van Mr. Proper gecombineerd met een vleugje van rotte kiwi's en overtijdse hazelnoten, ... Gelukkig was ik in goed gezelschap.
groeten

Gepost door: ziggy | 14-12-06

15 cm sneeuw.. in de léngte zeiden ze er wel bij...
;-)

Ps : LOL met je proefnotitie ! Dat goed gezelschap was toch PV niet I presume ?

Gepost door: vinejo | 14-12-06

PV vinejo:
nee , het was PV niet, gelukkig, anders ging de huiswijn nog minder gesmaakt hebben, ;-)
groeten

Gepost door: ziggy | 15-12-06

De commentaren zijn gesloten.