06-12-06

Chablis ? Champagne !

De tijd vliegt sneller voorbij dan De Decker z’n blufbolide op de nachtelijke autosnelweg. Ook de tijdelijke migrant met de mijter is alweer veilig terug in z’n thuisland, de handen en zakken leeg en de buik vol van het verwende Westerse gebroed.

En over verwennerij gesproken, ondertussen zijn alweer twee “Land van Rhode” proeverijen onze smaakpapillen gepasseerd.

Het enthousiasme om de eerste te bespreken was bij schrijver dezes echter kleiner dan dat van Yves Leterme toen ie eerder vernoemde Jean Marie over het muurtje van het kartel zag loeren.

Thema was namelijk Chablis, een appelatie die geniet van een reputatie die even overschat is als de vermeende Ensortekeningen van nonkel Fernand zaliger.

Enfin, dat is mijn mening natuurlijk, u heeft het volste recht om het er helemaal niet mee eens te zijn en uw kelder vol te stouwen en uw levercirrose uit te bouwen met te duur geprijsde witte wijn.

Dit zijn de wijnen die we dronken, mét hun gemiddelde scores.

 

1) Domaine des Marronniers : Petit Chablis 2005  (64 punten)

2) Domaine des Marronniers : Chablis 2005 ( 66 punten )

3) Domaine des Marronniers : Chablis Vieille Vignes 2004  (69 punten )

4) Domaine des Marronniers : Chablis 2000  (70 punten )

5) Domaine des Marronniers : Chablis Premier Cru Les Montmains 2005 ( 77 punten )

6) Dom. Jean-Marc Brocard : Chablis Premier Cru Les Montmains 2005 ( 78 punten )

7) Dom. Jean-Marc Brocard : Chablis Grand Cru Les Bougros 2004 ( 83 punten )

8) Dom. Jean-Marc Brocard : Chablis Grand Cru Les Vaudésirs 2004 ( 83 punten )

 

Voilà, Fini Chablis.

 

Ook naar de derde proeverij keek ik uit als een varken naar z’n castratie.

Als rode wijn adept kwamen de citroen, ananas en appelaroma’s me de neus, keel en oren uit. Het enthousiasme voor de Crémant- en Champagne degustatie was dan ook behoorlijk laag ( hoe decadent en verwend dit ook klinkt ).

Maar kijk, de wonderen zijn de wijnwereld nog niet uit…

De bezieling en pedagogisch verantwoorde aanpak van onze wijnmeester, de heer Edwin Vandroemme zorgde voor een bijzonder leerrijke, lekkere en leuke avond.

Na een knap gepresenteerd theoretisch deel begonnen we de degustatie met drie Crémants, alle drie Blanc de Blancs, dus 100% chardonnay.

 

Crémant de Bourgogne 2004 Cave de Bailly  een lichte maar heel evenwichtige en frisse aperitiefwijn. Gemiddelde : 66 punten

Crémant d'Alsace Baron de Hoen, meer zuren en body dan de vorige, voor mij minder goed, anderen vonden hem iets beter. 70  punten

Crémant de Jura Hubert Clavelin 2000  de minst bekende van de drie, maar wel veruit de lekkerste. Heel rijk en complex, met geroosterde toetsen en  aangename notenaroma’s. 77 punten

 

Vervolgens goten de uiterst sympathieke schenkers ( volle glazen voor deze jongen verzekerd volgende keer ) het volgende in onze fluutjes.

 

Champagne Dhondt-Grellet 1ier Cru Bl de Blanc alweer een 100% chardonnay uit de Cotes de Blancs, en wat niet altijd het geval is was hier wél onmiddellijk duidelijk : een kwaliteitsverschil tussen schuimwijn en Champagne. Een geur van rijpe appel en toast, eerst flinke zuren in de mond maar daarna een zachte en ronde finale, romig maar blijvend fris. 77 punten

Champagne Michel Arnoudt Grand Cru 80 % pinot noir. In eerste instantie dunnetjes qua aroma en smaak, maar typisch een wijn die wat tijd nodig heeft om zich volledig te geven. Zeer fijn en complex, mooie structuur met in de afdronk limoen en citrus. 81 punten.
Vervolgens had Edwin gezorgd voor een heuse primeur : de vergelijking tussen een een Champagne en z'n 'stille wijn' waarvan ie gemaakt wordt. 

En het resultaat was verrassend, ontnuchterend, verbluffend…Hoe slaagt men er in hemelsnaam in om van een futloze, ongeïnspireerde, banale witte wijn zo’n schitterende Champagne te maken ?
De
Champagne Alain Couvreur 92/93 Blanc de Noirs, een niet millesimé van 14 jaar oud was inderdaad een heel geslaagde, intense, noterige en (ondanks zijn leeftijd nog) frisse blend van blauwe druiven. Hij haalde ruim 76 punten, de stille wijn haalde de tabellen niet…

De enorm gevarieerde proeverij werd verder gezet met alweer een originele keuze, de Champagne Rosé Pascal Walczak Les Riceys  De gemiddelde wijnleek die denkt dat men rosé mag maken door witte en rode wijn te mengen heeft in één geval gelijk : In Champagne is dit toegelaten. De rosé van Walczak is echter een uitzondering, dit is een rosé de saignée, dat wil zeggen dat er na een korte maceratie ( enkele uren ) van de rode wijn wat wijn wordt afgetapt waarvan men dan rosé maakt. In dit geval een minder geslaagde poging, lichte en zurige wijn met wat rood fruit 72 punten.
Toen volgde het grote moment, het etikettendrinkersmoment, een once in a lifetime experience :

Het drinken van het douchewater van de groten der aarde...

Dom Pérignon Vintage 1998 .

Ja

dit was een heerlijke wijn

Ja

hij had een fluwelig mondgevoel

Ja

hij was de beste van de avond

Ja

hij haalde meer dan 90 punten ( 91 )

maar

Nee

hij vertoonde geen verrassend andere smaakpatronen

En driewerf

NEE

hij is z’n geld niet waard...

20:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

Conclusie? Beter een stevige fles rode wijn van 25€ dan een reguliere Champagne van 25€?
Wat mij betreft, alleszins.

Gepost door: Bert | 06-12-06

"Mijn gedacht!", zoals Balthazar Boma zou zeggen.
En dat is:
1. dat de crémant de Jura véél meer verdient dan de luizige 77 punten die je hem toebedeelt
2. dat de beste van de avond (nipt, dat geef ik toe) niét de prijzige Pérignon maar wel de nobele onbekende Alain Couvreur 92/93 was. Maar mijn keuze kan natuurlijk beïnvloed zijn door de stijlvolle inrichting van zijn living...

Gepost door: PvdW | 07-12-06

Chablis Volledig akkoord met wat je zegt over de hype en de daarbijhorende prijzen (beetje te vergelijken met de hetze rond het primeur onding dat jaarlijks in de Beaujolais gemaakt wordt).. maar in deze degustatie zie ik dat je slechts twee domeinen hebt geproefd. Zou het niet kunnen dat het hier het domein is dat "op niks trekt" ipv de appellation ? Ik heb in het verleden toch al Chablis gedronken waarvan ik dacht, hm, 't is te duur maar toch wel heel lekker ..


Gepost door: Aardvarksken | 07-12-06

Ikke ? Luizige punten toebedeeld ? Het ging wel om de gemiddelde waarden van 56 proevers, lieve Péke...Edwin stuurde die ook naar jou door denk ik .
( zelf gaf ik de Jura trouwens ook betere punten dan onze idd kritische clubleden )
Die Couvreur was vooral zo lekker omdat ie zo oud was. Blind proeven zou interessantere resultaten hebben gegeven ( ook voor wat betreft Dom Pérignon ).

Gepost door: vinej | 07-12-06

@ Aardvark Goed gezien, dat vond ik ook een heel zwak punt in de Chablisdegustatie.
En de Chablis die we maandagavond dronken in de les ( door Roland geschonken ) kon me wel degelijk bekoren...

Gepost door: vinejo | 07-12-06

Mijn oprechte excuses Mijn nieuwe conclusie:
- Een groot deel van die 56 moeten dringend bij jou in de leer. Nu begrijp ik die score ook beter: die Jura is geen "gemakkelijke" crémant en het woord "Champagne" staat niet op zijn etiket. Maar voor mij was hij krachtiger én vooral complexer dan veel van de champagnes die we daarna kregen.
- Blind proeven is inderdaad bijna een must als je met mythes aan de slag gaat. Ik meen me te herinneren dat je ooit op deze blog een verslag schreef over een blinde champagneproeverij waarbij de topmerken voor een groot deel de mist in gingen...

Gepost door: PvdW | 07-12-06

wat je zegt over de Dom Perignon klopt natuurlijk wel, maar je gaat daarmee wel voorbij aan het doel van de avond : namelijk om een aantal Franse schuimwijnen met elkaar te vergelijken, en niveau-verschillen onderling aan te duiden. Het doel was niet om prijs/kwal ontdekkingen te doen !
In die context vond ik dat de Dom Perignon zeker z'n plaats had in de proeverij : hij geeft aan hoe hoog je wel kan klimmen op de kwaliteitsladder. Meer zelfs : het feit dat er wijnen geserveerd worden die ik zelf niet vlug ga kopen is net een reden voor mij om lid te zijn van de commanderij.

Ik zou hier dan ook liever discussiëren over de vraag of de rosé beter zou gescoord hebben als hij vroeger geserveerd was, dan over de koopkracht van de 'nouveau riche' in Rusland.

Gepost door: Wijnsteen | 09-12-06

Toch even m'n berichtje herlezen denk ik zo...

Gepost door: vinejo | 09-12-06

De Blufbolide heeft een deuk gekregen

Gepost door: Bert | 09-12-06

Hah ! LOL !

Gepost door: vinejo | 10-12-06

De commentaren zijn gesloten.