30-10-06

Chileens chillen

Goed. De Moutonervaring dus.

Wij dronken deze wijn uiteraard niet tussen de soep en de patatten.

Het was meer een avond die  kaderde in het concept “ Vlug, snel nog even genieten vooraleer Iran over een atoombom beschikt”.

( Volgende concepten  : december  : “ Vlug, snel nog even genieten vooraleer het broeikaseffect verder uitdeint ! “, februari : Vlug, snel nog even genieten vooraleer de Chinezen komen ! “ en april :“ Vlug, snel nog even genieten vooraleer Dedecker z’n  nieuwe partij voorstelt !“ )

Alcooliques11 

Plaats des heils was het onooglijke gehucht Ronsele.

KK begon met een Vauligneau 2001, Chablis Premier Cru : heel typische Chardonnay, goed op dronk ( niet meer wachten ! ) met de weeë geur van rijpe peer en citrus, een mooie vulling, niet door  hout gedomineerd maar wel redelijk vettig. Gekocht ter plaatse, 18 €

Goldwater Zell 2000, Waiheke Island meegebracht door TV was een totaal ander Chardonnayproduct uit Nieuw Zeeland verkrijgbaar bij Ad Bibendum. Jammer genoeg vertoonde deze fles een foutje, geen kurk maar iets stoffigs dat de neus en de eerste 5 seconden van de smaak overheerste. Toch was het duidelijk dat dit een wijn is, die meekan met de beste witte Bourgognes ( na het stoffige gedeelte volgde een concentratie en smaak die eerder deed denken aan een rode wijn, schitterend ). 

 

Wegens de twijfels bij de jaargang, en wetende welke bommen er volgden, wou KK voor de rode liefst met de Rotschild starten. 

81 was op weg een topjaar te worden maar regen tijdens de oogstperiode gooide roet in, eh, de druiven. Een minder jaar dus, vooral ook voor deze Mouton. Maar wat we in het glas kregen deed ons allen de vraag stellen wat een topjaar dan wel moet geven voor zulke wijnen !

Château Mouton Rotschild, Pauillac 1981 : de kleur van deze wijn was ongelooflijk. Geen spoor van evolutie, geen vermoeden van doorzichtigheid. Intens donkerpaars, je moet het gezien hebben om te geloven. Snel onze neus in het glas gestoken, en de vrees van een uitgebluste wijn maakte onmiddellijk plaats voor een verwachtingsvol WAAW… een intens geheel van kaneel, paprika, zoete kruiden en fruit, amandel en cichorei. In de mond zeer geconcentreerd maar enorm elegant, een mooie lengte en zachte afdronk. Bleef niet héél lang hangen, maar aan slechts 11,9 ° alcohol ( maakt men dit nog ?) was dit toch allesbehalve een lichte wijn. Mocht dit zijn tegengevallen, het zou onze hunker naar deze wijnen wat hebben afgeremd. Niet dus …( 80 €, E-bay )

 

Domaine Gros Noré, Bandol 1998  KK maakte een zalig lekkere toast met gemarineerd rundsvlees, tapenade en rucola .

eetsmiley
 

De Bandol paste er perfect bij. Blind geroken ontdekte Bibi onmiddellijk de wilde kruidigheid en zoete fruitigheid van de Mourvèdre, na proeven was z’n statement : “dit is een topbandol.” Bravo voor de Bandol én voor Bibi.( oei, ’t stinkt hier plots een beetje )

’t Ligt zeker niet aan de Château Calon Ségur St Estephe 2003 :

Kreeg 95 – 97 punten van Parker, wij wouden wel eens weten waarom. Wel, omdat ondanks de momenteel redelijk monolithische ( doch enorm intense ) neus van karamel, deze wijn in de mond een ongelooflijk body vertoont, funky en chewy, met een voor mij niet eerder geproefde ‘ aftertaste ‘ van tientallen, neen, twintigtallen seconden. Hoewel dit dankzij de superzachte tannines nu perfect drinkbaar was zal ik m’n best doen om die andere fles minstens 10 jaar te laten liggen. Een ware blockbuster en volgens mij ( heel wat ervaring terzake ondertussen ) 1rGCC waard. ( 40 €, Carrefour wijnfestival )

 

Almaviva, Maipo Valley 2000

TV wou het‘in de familie houden’ en had dan maar de grootste Chileense wijn mee, Almaviva, gemaakt door de équipe van Mouton.

Eerst dachten K en ik aan een prachtPomerol, maar na een tijdje ontdekten we toch een redelijk dominante, rijpe cassisgeur. Toen ook de typische appelsienschilaroma’ s (TV zei dat het eerder eucalyptus is dat kenmerkend is voor de Nieuwewereld cabernets ) erdoor kwamen dachten we aan een Chileen.

En het was er één.

Meer bepaald een TopChileen.

Een Chileen als geeneen.

Dat was dus effe Chillen ( een makkie met Sven van Hees door de boxen bonkend ).

Sorry, ik wijk af. Van de kleur heb ik geen notities teruggevonden ( kan ik de hulplijn gebruiken ?), de geur was heel rijk en aromatisch, animaal, cassis, appelsienschil ( I know, dat wist u al ), cacao, tabak, mokka. In de mond bleef deze wijn ondanks z’n kracht zeer harmonieus en evenwichtig, rond en lang ( niet in de wiskundige zin van het woord, dat zou moeilijk zijn ). Enfin, u snapt het wel de letters P, O en T komen hier weer in me op, zij het in omgekeerde volgorde. ( 54 €, Colruyt )

 

Alsof dit alles nog niet volstond, eindigde K met een halfje Château Mémoires, Cadillac 2001, welbekend onder wijncursisten van Syntra Gent. Eigenaardig genoeg bestaat er zowel in Loupiac als in Cadillac een Chateau met deze naam, nader onderzoek dient uit te wijzen of dit dezelfde wijn is ( googlet u maar, heb nu zelf even geen zin )

Feit is, ook in de kleinere appelaties profiteerde men van het uitzonderlijke botritysjaar 2001. M’n geheugen vertelt me dat deze Mémoires alle kwaliteiten van een hele goede Sauternes bezat aan minder dan de helft van de prijs.

 

Rond middernacht kwam er nog een vriend van KK binnenvallen, een supersympathieke niet-wijnliefhebber ( inderdaad, het kán ).

Op ons aandringen  rook en nipte  hij eens aan alle glazen  en scoorde ongelooflijk met z’n opmerking bij de Almaviva “ dit ruikt naar natte hond “. Op ons enthousiast applaus reageerde hij met de droge opmerking : Wat vinden jullie dan zo lekker aan ‘ natte hond ‘ ?

KK repte zich naar de keuken en zette een blik Jupiler op tafel.

11:56 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (15)

Commentaren

lekker een lekker wijntje kan er altijd bij hihi als ik een lekker wijntje zoek zal ik jou eerst eens moeten contacteren wat lekker is mmmm

Gepost door: E-son | 30-10-06

Chateau Mémoires - na enig google-en is niet dezelfde wijn:
het Château produceert blijkbaar meerdere appelaties:
Profitant, à juste titre, des excellents terroirs qui composent son exploitation, Jean-François Ménard vinifie plusieurs appellations contrôlées : AOC Cadillac, Loupiac, Bordeaux Blanc sec, Bordeaux Rosé, Bordeaux Rouge et 1ères Côtes de Bordeaux rouge.

Gepost door: Bert | 30-10-06

Mouton en blij te horen dat de Mouton geen desillusie was!
Er is nog hoop!

Gepost door: Bert | 30-10-06

Et voila danke Bertje, ik wist dat we op jou konden rekenen !

( en...welcome back from China ! )

Gepost door: vinejo | 30-10-06

het hulplijntje Almaviva is ontstaan uit een samenwerking tussen Ph Rothschild en Concha Y Toro in Chili. De wijngaard ligt in Puento Alto in Maipo Valley vlakbij de Andes. Tot 2003 maakten Patrick Leon en Enrique Tirado de Almaviva maar nu staat Tod Victor Mostero aan het wijnroer. Hij was "de" strever van de wijnfaculateit in Bordeaux en was werkzaam bij Haut Brion , Petrus, OPus One (Ph Rothschild - Mondavi) en zelfs bij Romanée Conti. Straffe kadée dus.... Almaviva is een "Primer Orden" wijn zoals in frankrijk een Premier grand cru classé. Voorwaarden in Chili zijn : alle druiven moeten van een enige wijngaard komen, gemaakt zijn in 1 enkele "bodega" en ze moeten een eigen technisch team hebben:-) (hup rolland hup). Normaal zit er overwegend cab sauv , carmenere en cab franc in de almaviva. Blijkbaar is het moeilijk om carmenere en merlot uit elkaar te houden:-).
In het jaargang 2000 bestaat de almaviva uit 86% cab sauv en 14% carmenere, dus geen cab franc. Hij is 16 maanden gerijpt op nieuwe franse eik. Wat kleur betreft dacht ik mij te herinneren dat het zeer intense rode dieppaarse kleur was met klein beetje evolutie. De rest van de beschrijving staat hierboven en idd de eucalyptus (menthol) en cassis zijn de kenmerken van de maipo, vandaar het verschil met franse pauillac.
Almaviva = franse traditie op chileens terroir. Deze wijn heeft in blinde degustaties al vele franse 1er GCC geklopt.
Andere toppers uit chili zijn : Errazuriz Vinedo Chadwick , Errazuriz Sena (joint venture met R Mondavi), Clos Apalta, Montes Alpha M, Cheval des Andes (Het franse witte paard van Chili)
Wijnen verkrijgbaar bij De Heerlyckheid, Goorden Willy, Gastrovino, Great Grapes, Van Eccelpoel en waarschijnlijk nog wel ergens anders:-). En nu heb ik dorst! Skol

Gepost door: Venne | 30-10-06

Proeverij in opvolging van de comment van Venne: binnenkort zijn het proefdagen bij De Heerlyckheid. 11-12 en 18-19 november. Zeker weten dat ze enkele Errazuriz wijnen op de proeftafel hebben staan, hopen op één van de toppers.
Ter verduidelijking: dit enkel ter info: ik heb absoluut geen commerciële binding met bovenvermelde wijnhandel (of het moest zijn dat ik er regelmatig wat centjes neertel in ruil voor een degelijk flesje).

Gepost door: Marc | 30-10-06

Argentina zekers Sorry ma da wit paard loopt in de wei in Argentinië en niet in chili.
Vinejo, gaan we confrontatie Merlot - Carmenere eens uitproberen?

Gepost door: Venne | 30-10-06

nogmaals nogmaals eens een reaktie van mij maar mag ik een link zetten op mijn blogje dat verwijst naar u kwestie dat de mensen ook iets van wijn willen weten hihi

Gepost door: E-son | 31-10-06

degustatietje Hihi.

Gepost door: BDC | 31-10-06

Beste E-son Hi...erbij geef ik u de officiele toelating om een link te plaatsen die uw blog hyperspacegewijs verbindt met deze blog voor als de mensen ook iets van wijn willen weten.
Hartelijk dank voor de interesse en het enthousiasme.

Gepost door: vinejo | 31-10-06

SPAM SPAM !

Gepost door: SPAM | 31-10-06

Cora SPAM Daar lag wel Mouton 2003 tijdens het wijnfestival in de Cora (€399) maar ik had toch wat ander fleskes in de winkelkar gegooid. Het beter materiaal ligt in de kelder te rusten maar had hier enkele flesjes boven gehouden. Zomaar een flesje gekozen om open te trekken en het is de corbières Abbaye de Fontfroide 2003 geworden. Lichte fonkelende rode kleur, neus van kruidige rode vruchtjes, moet zeker shiraz zijn, en wat een fluwelig mondgevoel!! Toch even gaan checken op het kassaticket want ik dacht dat deze rond de €10 ging zijn. Wat blijkt? De fles kost €3,49??? Kreeg dan nog 2 ** van Hachette. Kga morgen toch nog eens passeren in de Cora! Skol

Gepost door: Venne | 02-11-06

WANNEER oh wanneer opent Cora eens een filiaal in ons vlakke land, ons Vlaandrenland ?

Gepost door: vinejo | 03-11-06

Patattenland !

Gepost door: Dhr Cora | 03-11-06

Cora Idd, Vinejo, ik heb me deze week dezelfde bedenking gemaakt... Aan Dhr Cora Vermandere: actie graag!

Gepost door: Bert | 04-11-06

De commentaren zijn gesloten.