17-10-06

Fraude in Bandol

Vermits ik een Bandolvraagje kreeg van de heer Wijnsteen ( jawel die van de steen der wijnen ) neem ik eindelijk de tijd om m’n Bandolverhaal dat ik 2 maand terug startte af te maken.

En ik nam er ook m’n notities bij over de wijnen die ik ginder dronk.

 

U herinnert zich misschien m’n vertelsels over E Boisseaux en z’n Chateau Vannières. Indien niet : hier, hier , hier en, jawel, hier kan u  even bijlezen.

Wat ik nog kwijt wou over de praktijken van den Eric was het volgende :

 

Drie jaar terug, op het wijnfestival 2003 in Carrefour Frankrijk kocht ik 12 flessen Chateau Vannières 2001 aan de schitterende prijs van 15 €. Nu ja, 15 € heb ik niet betaald, en ik heb ze ook niet zelf gekocht. Wacht wacht, ik verklaar.

Op de openingsavond kreeg je in Wasquehall nog eens 10% korting extra op je wijnaankopen. Niet te versmaden vond ik, maar jammer genoeg diende onze  voetbalploeg net op dat moment een belangrijke wedstrijd te spelen. En Vinejo, die ook nog wat anders kan dan wijndrinken, kon natuurlijk niet gemist worden.

Gelukkig vond ik een medewijnliefhebber en goede vriend bereid om voor mij ( én zichzelf, want ook hij was al overtuigd van de zegeningen die Bandol kan bieden ) naar Frankrijk te rijden en de Bandols in te slaan. Naast de Vannières had ik ook nog enkele flessen La Tour Carnet en Camensac 2001 gevraagd én…6 flessen Vannières Cotes de Provence 1999. 

Tijdens de rust liet ik de tactische besprekingen ( ‘breed spele manne’ ) aan mij voorbijgaan en checkte m’n gsm.  Een veelbelovend berichtje zei : “ Gevraagde wijnen allen gevonden, nog een leuke verrassing.

Kreeg elke klant er nog een fles bovenop ?

Was er 15 in plaats van 10 % extra korting ?

Nog veel mooier beste nu toch wel nieuwsgierige lezer.

Trek uw conclusies over wat er gebeurde als ik u volgende vier  factoren geef:

1. De Cotes de Provence werd als eerste op de band geplaatst.

2. De Bandol volgde.

3. De personeelsleden van Carrefour wouden er de vaart wat inhouden.

4. Eric was wat lui geweest bij het maken van de etiketten voor z’n Cotes de Provence.

 

vannières 2

vannières

Bekijk de foto’ s, ( ja, ik bewaar al m’n foldertjes ) let op de gelijkende etiketten ( enkel het kleur verschilt) en u weet wat er gebeurde….

Die vrijdagavond is er méér dan een flesje extra opengetrokken...

Enige minpunt : Die Vannières 2001 viel wat tegen. Tja, te jong waarschijnlijk.

 

Negen maanden later.

In juli 2005 bezocht ik voor het eerst Chateau Vannières.

Ontvangen door een knap zwartharig verkoopstertje ( probeer niet om de wijnbouwer te zien te krijgen, die is langs Provençaalse wegen zijn nieuwe Ferrari aan het testen ) proefde ik de 2002. In tegenstelling tot 2001 een matig jaar, de wijn was dan ook niet ongelooflijk maar toch redelijk lekker, alleszins meer geconcentreerd dan de thuis gedronken 2001.

Ik besloot het dan maar op de vrouw af te zeggen, en meldde m’n aankoop in Carrefour van de 2001 aan 15 € ( eigenlijk 7 €, haha, wist zij veel… ) én m'n ontgoocheling in de wijn..

Monsieur, ce n’est pas le même vin.

Que????????

Monsieur, ce n’est pas le même vin.

Hoe ? Quoi ? Keskejevoe en zo ? Aan het etiket is er nochtans niet te zien dat het een speciale cuvée is, het is met uitzondering van het jaartal totaal identiek aan de 1998 die ik liggen heb !!

Oui, je sais monsieur, mais pour les Grands Surfaces on fait un autre assemblage avec moins de Mourvèdre.

Had men me gezegd dat de druiven van Bandol in werkelijkheid eigenlijk uit Italië geïmporteerde perziken zijn, m’n verwondering was niet groter geweest.

Dit is toch je reinste fraude !!

Maar madammeke vond dat ik dan maar op het domein moest kopen.

NOT natuurlijk !

Nooit had ik me kunnen voorstellen dat een wijnmaker zich tot zulke praktijken zou verlagen. Je mag er toch vanuitgaan dat een wijn met hetzelfde etiket op elk verkooppunt dezelfde wijn is dacht ik toch...Fout gedacht. 

Gedegouteerd begon ik aan m’n zoektocht naar andere goede domeinen.

Zo belandde ik oa bij :

Domaines Bunan

1.een mooie basiscuvée voor een goede 13 €, Moulin des Costes. Typisch Bandol, redelijk hard maar lekkere oerkracht.

2. Chateau La Rouvière : een schitterende fles van speciale percelen ( vooral Mourvèdre ), hun 2002 vind ik de beste van dat jaar voor gans Bandol ( en ik proefde er veel, geloof me ).18 €

3. Moulin des Costes, cuvée Charriage : hun topcuvée, en als ik zeg TOP, dit IS ook top. Een ongelooflijk geconcentreerde maar toch evenwichtige, complexe wijn. De 2001 is de beste Bandol die ik ooit dronk.( maar kost ondertussen 26 € )

Het domein is redelijk commercieel van opzet ( 1 van de weinige in Bandol met een echt winkeltje), maar bij een bezoekje krijg je een schitterende degustatie van 8 wijnen.

 

Chateau La Noblesse  ( 11 € ): Hier maakt de broer van JP Gaussen de wijn. Vroeger werkten ze samen ( tot 1996 is La Noblesse mede gemaakt door Jean Pierre ) maar na ruzie maken ze elk hun eigen wijn. Gaussen ( 17 € ) is top, Noblesse is niet meer dan verdienstelijk. En na de rondleiding en degustatie werd m’n gevoel dat de hygiëne op het domein te wensen overlaat  bevestigd door een nogal fluïde stoelgang.

 

Domaine d’ Olivettes : Bevond zich op 200 meter van ons logement, maar in tegenstelling tot La Tour de Bon, waar ik ondertussen zowat kind aan huis ben, bezocht ik dit goed slechts één maal. Ook veel commerciëler dan de meeste andere Bandols, maar een rode wijn ( 15€) die me niet echt kon charmeren. Hun speciale rosécuvée daarentegen vonden we super, die deed het heel goed bij de zwaardvis met ratatouille.

 

Domaine des Luquettes : ook heel dicht bij ons verblijf in Le Brulat. Wat hier opvalt is niet de slordigheid binnen, tussen de cuves, maar wel buiten, in de wijngaarden. En neen, dit is geen slecht teken, enkel het bewijs dat mevrouw zoveel mogelijk biologisch werkt. U leest goed, mevrouw Lafourcade maakt hier de nochtans mannelijke wijn. Een heel speciale persoonlijkheid, redelijk gesloten ( op het randje van autistisch ). Ze is bijvoorbeeld als enige niet aangesloten bij het syndicaat van de wijnen van Bandol, ze wil daar niks mee te maken hebben. Ze denkt dat ze het op haar eentje wel zal klaren, en als ze zulke wijn blijft maken zal ze daar in slagen ook. Ik geef hier enkele tasting notes van op m’n papiertjes in Bandol :

Domaine Les Luquettes, vin de pays rosé ( 4,5 € ) : weinig concentratie maar poerdroog en kruidig, lekker.

Domaine Les Luquettes, vin de pays rood L (4,5€) rood fruit zonder verdere nuance, spaghettiwijntje, ontgoochelend.

Domaine Les Luquettes, Bandol rood 2002 : Vin de plaisir, 10 € betaald in 2005 ( nu al 12 € )

Mooi evenwicht, mondvullend en glaslegend.

Domaine Les Luquettes, Bandol rood 2003 ( 15 €, madam begint haar prijzen te kennen ) .

Een intense, donkere kersenkleur, een zalige neus van bosfruit en kruiden. In de mond ontplooit zich een zachtfluwelen tanninetapijt omringd door wilde bosvruchten, kaneel en kruidnagel.

De tweede dag was deze wijn nog beter, nu smaakte ik caramel en mokka, hij deed me denken aan een Pauillac. Fantastisch..

Waarom staat ie niet in de Guide Hachette, vroeg ik haar.

M’n wijn was niet klaar, meneer.

 

Na ‘t voetbal ( waarschijnlijk zal t morgen zijn want Gerten komt meedr..eh kijken) pas ik dit hier wat aan met nog wat proefnotities van o.a. Gros Noré en La Laidière

En ook het Vannièresverhaal heeft nog een staartje.

Komt eraan.

Hup Frutos !

20:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

0 - 1 Maar toch geen kater door de begeleidende wijn.
Chateau Vincens Prestige, Cahors, 1998:
Oranjerode kleur met brede rand.
Heel mooie aroma’s van kruidnagel, kruiden en specerijen (peper), gerookt bovenop het gerafineerde rood fruit. Complex maar fijn.
Mooie zuren houden de alcohol in bedwang, afgerond met versmolten fijne tannines.
Lange afdronk met impressies van licht rood fruit (aardbeien, frambozen) en tegelijk mokka en hazelnoot.
Mooi uitgerijpte wijn.

Frutos, Deschacht, Boussoufa: ze schitterden allemaal na zoveel plezier in mijn glaasje...

Gepost door: Marc | 17-10-06

Dank voor de fijne proefnotitie.
Nu reeds te bewonderen op "Punt andere wijn"!

Gepost door: vinejo | 18-10-06

Bedankt Héél interessant - bedankt om zo kort op de, euh... wijn te spelen.

PS. Wijnsteen klinkt niet echt hè. Misschien maar iets anders zoeken. wijnkiezel ? Hmm ook niet...

Gepost door: Wijnsteen | 24-10-06

De Wijze Wijnwijzer van De Steen der Wijnen lijkt me wel iets...
;-)

Gepost door: vinejo | 24-10-06

De commentaren zijn gesloten.