05-09-06

Er was is..Errazuriz (by Marc)

 

Errazuriz Syrah Cabernet Sauvignon 2000
Gekocht in 2002 bij
De Heerlyckheid in Berchem toen aan 6,95 euro, de prijs die men nu nog steeds vraagt, weliswaar voor de 2004.
Baksteenrode kleur met beginnende evolutie: randje wordt bruinrood.
Mooie neus van cassis, met prikkelende alcohol. Vanille, garrigue, hout en wat wild. Wijn heeft dus nog fruit maar begint ook qua boeket wat in evolutie te komen.
Echt lekker in de mond. Mooi breed geschakeerd, vol en sappig met (zoet) fruit. Zwoel alcoholig. Tannines zijn erg fijn en versmolten, niet ruw of overheersend.
Afdronk is lang, lekker, breed. Dit is echt een mooie wijn.
Deze Errazuriz is eigenlijk één van mijn lievelingswijnen. Een Chileen not-like-the-others. Zonder het overdreven nieuwe-wereldse, zonder vermoeiend te zijn. Eerder op franse stijl gemaakt, en goed gemaakt.

Ik ken via De Heerlyckheid het wijnhuis Errazuriz al verschillende jaren, en ik heb ze weten evolueren van baanbrekend tot supercommercieel. In 1992 was Chileense wijn nog niet zo normaal als nu, en Errazuriz was één van de eerste die me kon overtuigen dat ook aan de overkant van de Grote Plas goede wijn kon gemaakt worden.
Hun paradepaardje Don Maximiano Cabernet Sauvignon haalt steevast 90+ noteringen bij onze vriend Parker. Ik durf deze wijn te vergelijken met een grote uit Bordeaux. Mijn laatste 1989 dronk ik in 1996, en was toen echt top :
"Mooie gevulde kleur, vrij weinig evolutie. Zeer geurig: nog wat fruit, maar ook tabak, chocola, zeer complex. Romig, met tannine mooi versmolten, en veel sap en smaak. Evoluerend in het glas en in de mond. Fantastische fles, perfect op dronk."

Later werd Errazuriz gewaar dat er met wijn maken ook geld te verdienen viel. Het aanbod verbreedde, druiven in andere Valleys werden aangeplant of aangekocht, en een goedmenende wijnliefhebber zag door de bomen het bos niet meer. De Heerlyckheid voert nu 22 verschillende wijnen van Errazuriz in zijn assortiment !! 22
! !
Bij een recente proeverij mocht ik vaststellen dat ook hier de vervlakking zijn tol heeft geëist. Het goedkopere segment is nog steeds goed, maar niet meer boeiend, Dagdagelijkse wijnen die vlot wegdrinken.
Het is pas vanaf de "Max"-reeks dat er terug wat spannends in het glas komt. Maar dat is dan nog steeds zeer goed, nog steeds op Franse wijze gemaakt, en doorstaat moeiteloos de vergelijking met een goede witte Bourgogne (Chardonnay Max Reserva) of mooie Bordeaux.
De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik de Carrefour/GB Errazuriz nog niet heb gekocht, laat staan geproefd. Uit loyaliteit tegenover mijn vertrouwde wijnhandel, die me al zoveel jaar plezier heeft verschaft. Wat ik van de GB niet kan zeggen.

Marc

23:11 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

Commentaren

Dit doet me wat denken aan de Santa Rita ( u waarschijnlijk niet onbekend ). De gewone en de reserva zijn niet te versmaden maar gladder dan Bart Peeters ingesmeerd met zonnebloemolie. De speciale cuveé daarentegen, Medalla Real, kan ook de vergelijking weerstaan ( zeker qua structuur) met een GCC uit Bordeaux. En dat voor een 10tal euro, vorig jaar in wijnfestival carrefour ( een proefnotitie van deze wijn vind je terug in de Nieuwewereld- afdeling op 'Punt andere wijn' )

De Gb-Errazuriz ( die ik proefde én enorm lekker vond- wat moeten die speciale cuvées dan niet zijn-?) staat trouwens nog steeds top drie op Kurkdroog !

Gepost door: vinejo | 05-09-06

errazuriz "Bij een recente proeverij mocht ik vaststellen dat ook hier de vervlakking zijn tol heeft geëist. Het goedkopere segment is nog steeds goed, maar niet meer boeiend, Dagdagelijkse wijnen die vlot wegdrinken," schrijf je. Maar komt dit doordat de wijn verminderd is in kwaliteit, of omdat je nu hogere eisen aan een wijn stelt dan enkele jaren geleden?
Waren er maar meer trouwe kleinhandel-bezoekers als jij! Proficiat.

Gepost door: BDC | 06-09-06

@BDC Interessante vraag, beste BDC.
Ik heb er mijn proefnotieties nog eens bijgenomen, en ja, het is inderdaad mogelijk dat je gelijk hebt. Misschien stel ik nu hogere eisen aan een wijn, die ,zo blijkt, op 4 jaar niet in prijs is gestegen, ondanks evoluererende dollar-en andere prijzen...
Ik kan echt niet zeggen dat de kwaliteit verminderd is, mogelijks (let op mijn nuance) is de smaak een beetje aangepast aan de vraag van het publiek. Wat het voor mij dan weer minder boeiend maakt, zoals ik al zei. Maar slechte wijn? Absoluut zeker niet!!

Trouwens, wat ik zei over de Don Maximiano CS Estate Reserva 1989 blijkt ook al niet helemaal te kloppen (sorry Vinejo...): de laatste fles daarvan dronk ik in 2000:
"Gevulde baksteenrode kleur met concentratie.
Héél mooie neus van geëvolueerd fruit, met brede schakeringen van getoast hout, met hints gaande van pepermunt tot koffie. Schitterend. Smakelijk en breed, geconcentreerd. Zoete alcohol met complexe smaak van bessen, hout, vanille.
Afdronk heel lang en complex, met heel fijne tannines, zachte bitters met vanille, hout en amandel. Perfect! Schitterende wijn. Op pas echt dronk."

Gepost door: Marc | 06-09-06

De commentaren zijn gesloten.