30-08-06

Gerten spreekVardig !

Trien in de Var

In juli brachten we de vakantie door in Nans-les-Pins in de Provence (Var). Vlakbij vond ik geheel ontoevallig een wijndomeintje, Domaine de Triennes, dat een Vin de pays van 100% Viognier produceert, volgens de eerbiedwaardige Hachette 2005 etiketvermelding en enkele sterren waard.
Ter plaatse vielen, ook geheel ontoevallig met een wijncompaan residerend in het Bandolse, nog enkele goeie rode wijnen te proeven waaronder een rode cuvée St Auguste 2003. Noodgedwongen een vin de pays du Var want naast Syrah bevat hij ook Cabernet Sauvignon en Merlot (prijs +/- 10 € ).
In het glas een donkerrood vocht dat een geconcentreerde geur vol bosaroma's vrijgeeft. In de mond perfect versmolten tannines met zwart rijp fruit. Vlezige geconcentreerde wijn met perfect uitgebalanceerde frisse zuren. Soepel maar niet simpel. De tweede dag bereikt deze wijn zijn toppunt zowel in geur als smaak. (De derde dag zal denkelijk geen studiemateriaal meer beschikbaar zijn.)
Het levend bewijs dat een vin de pays gemaakt met kennis & kunde even goed of zelfs beter kan zijn dan vele AOC's. Het vergt alleen een wijnziel met durf. Op de website www.triennes.com blijkt dat er een importeur is te Brussel (naast New Zealand, Australie, Brasil, Japan, Korea, Rusland, Z. Afrika, Canada, Zwitserland...). Voor mij absoluut de beste rode wijn van de expeditie in de Var, die voor de rest eerder drinkwijntjes in het ietwat eenvoudigere gamma voortbracht.

Gerten

22:23 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

Commentaren

Alles is wijn De Brusselse importeur waarvan sprake is François Duyck van de firma met de zalige naam "Tout Est Vin" (www.toutestvin.com).
En laat die man nu toch wel sommelier-conseil zijn zeker, afgestudeerd in Suze-la-Rousse… Ten bewijze dat dit soort mensen meer van wijn houden dan van de centen: Gertens cuvée Saint-Auguste (weliswaar de 2001) kost bij de goede man 11,65 euro, net zoals de viognier 2004 trouwens. Nauwelijks meer dan op het domein dus, als ik het goed begrepen heb.
Verder bulkt ’s mans prijslijst van het lekkers. Château Vannières 2001, héél veel moois uit de noordelijke en zuidelijke Rhône, Château Lamartine uit Cahors… De sommelier voert zelfs wijn in uit Libanon. Rode, uiteraard…

PS: Gerten, als ge een commandeke zou placeren, laat het mij eens weten hé.

Gepost door: PvdW | 30-08-06

uit Libanon. Rode, uiteraard… Strike...

Gepost door: Bert | 31-08-06

Wein über Alles Ik zie nog dat François ook de steengoede Terra Noble uit Chili slijt.

Misschien moet ik er over de middag toch eens naartoe gaan...

Gepost door: Gerten | 31-08-06

Die " Domaine des Blagueurs " zou dat niet iets zijn voor de heer Van Hove ?

Gepost door: vinejo | 31-08-06

Rode libanees Ik hield het altijd bij zwarte Afghaan, maar da verkoopt hem ni zeker?

Gepost door: Aardvarkskehihin | 31-08-06

Lafite Rothschild1986 - Parker 100/100 Als je een flesje wil aanschaffen:
http://cgi.benl.ebay.be/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180023881016&fromMakeTrack=true
Happy biddings (misschien leggen we beter samen met een paar man?)

Gepost door: Bert | 02-09-06

HOEVEEL KOST DAT SPEL ? .

Gepost door: Gerten | 02-09-06

Tja... u heeft het goed gezien, Gerten.
Maar ja, het is dan ook een Jeroboam hé... (slik)

Gepost door: Bert | 02-09-06

LET OP BERT je zei "slik"!
Weet dat 1 slok van deze joden..eh godendrank je 20 euro kost !!!!

Gepost door: vinejo | 03-09-06

st Auguste De St Auguste van domaine Triennes in Nans-les-pins heeft mij (en 2 wijnkompanen) 9,95euro gekost deze zomer. Ook de viognier en monocépage Syrah 1999 (enkel als monocépage gevinifieerd in jaren met topkwaliteit) vonden hun weg naar onze kelder. Ik moet Gerten bijtreden: schitterende wijnen aan een schitterende prijs. Lang leve het franse strenge appelatiesysteem: innovatieve wijnbouwers die met andere dan autochtone druiven aan de slag gaan moeten die parels inderdaad noodgedwongen als 'vin de pays' en bijhorende lage prijs slijten. Voor zij die durven en proeven zijn daar de beste koopjes te doen!

Gepost door: kristof | 04-09-06

@ kristof leuk om te weten dat iemand anders langs ging in hetzelfde domein en tot dezelfde bevinding komt

Gepost door: Gerten | 04-09-06

De commentaren zijn gesloten.