28-08-06

Bekkentrekkersdruif

Uit vorig bericht :
Ook meegebracht uit de tijdelijke aanbiedingen van Aldi: Maria Balteira 2005, op basis van de mythische Albariñodruif. Dez wijn komt uit Rias Baixas in Galicië, noordwest Spanje. Als het goed is zou deze wijn uit een koele en natte streek, een voor Spanje onnavolgbare fraicheur moeten hebben. Dit zou bovendien een zeer dure wijn moeten zijn, maar Aldi vraagt er eveneens maar vijf euro voor. Ik laat morgen weten of het plaatje klopt en of ik maandag twee doosjes haal.

De Albariño dus. Ik had er me heel wat bij voorgesteld, temeer omdat ik nog nooit een wijn dronk van dat soort druiven. Valt dat dus toch wel een klein beetje tegen…
Eigenlijk ging het al een beetje mis bij het openen van de fles. De mooie, stijlvolle, bruine (!) fles is afgesloten met een goedkoop rosékurkje met bovendien – tja, hoe noem je dat? – een drukfout. Want in plaats van Maria Balteira heet de madam op de kurk opeens Masia. Een Spaans woordspelletje van de kurkendrukker waar ik de Iberische finesse niet van snap? Misschien is het dat wel…
Volgens het etiket zouden in de neus voornamelijk bloemen en rijpe appels moeten zitten. De bloemen vond ik al helemaal niet en de rijpe appels… Ik had eerder een indruk van boenwas of honing. Maar vooral de citrusgeuren kwamen fel uit het glas. Samengevat: mooie neus, maar niet erg complex en zeker niet origineel.
In de mond geeft de wijn wat hij volgens de boekjes moet geven: mooie en fijne zuren. Niet zo zuur als bijvoorbeeld een sauvignon blanc, maar de albariño komt toch flink in de buurt van de bekkentrekkerdruif. Verder zet voornamelijk de citrus zich door in de smaak. Maar ook hier weer: weinig complex en zelfs een beetje dun.
Een ware ontdekking is deze wijn dus zeker niet. Maar als je hem zoals wij vanmiddag kunt proeven in een waterzonnetje tijdens de somberste maand sinds mensenheugenis, dan is hij zijn vijf euro zeker waard.
Nog voor Marc: hij heeft inderdaad dezelfde naam en komt uit dezelfde streek als de prijswinnaar die je vond, maar een producent heb ik op de fles niet teruggevonden. Misschien is het wel een soort van tweede wijn - speciaal gemaakt voor de export naar Belgische afdelingen van een Duits lage-kosten-warenhuisketen - waar de Bodegas Martín Códax liever hun naam niet aan verbinden?

pvdw

10:00 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

Of misschien is het zoals in Bordeaux ? Daar wordt wijn gemaakt in fabrieken ( 'Chateau ' s genoemd, want men mag daar de kleinste schuur of de lelijkste fabriek gerust een Chateau noemen ), die men dan in verschillende flessen bottelt : een Chateau Adolf voor de Duitse markt, Chateau Franco voor de Spaanse en Chateau Berlusco vor de Italiaanse.
Verschillende flessen, maar iedereen krijgt wel dezelfde eenheidsworst, eh, wijn.

ps : In Belgie wordt er meestal een extra etiket voorzien : Chateau Di Rupo. Voor Vlaanderen blijft het meestal bij een simpele vin de pays de Crem.

Gepost door: vinejo | 28-08-06

Albariño Sorry mensen, maar kwaliteitsalbariño voor zo'n lage prijs kan echt niet! Ikzelf drink erg graag de wijnen van deze druif, maar ik tel er steeds een twaalftal euro voor neer. Niet goedkoop dus, maar wel lekker.

Gepost door: Stef | 28-08-06

Dat zou natuurlijk kunnen, Vinejo maar waarom staat de naam van dat "chateau" (lees: bodega) er dan hier niet op?

Gepost door: PvdW | 28-08-06

Waarschijnlijk dezelfde praktijk maar op nog grotere schaal ..?

Gepost door: vinejo | 29-08-06

Toch wel het kopen waard? Ik ben het helemaal met je eens, Vinejo. De Ribera is eean aangename krachtpatser met een zèèr goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Wat de Albariño betreft, denk ik gewoon dat het om een eenvoudiger cuvée gaat, met 80% Albariñodruiven ( het minimum% om de naam "Albariño" op het etiket te mogen gebruiken). Laat ons niet te negatief doen, ik heb er ook (veel) betere geproefd maar het blijft een aangename fles voor een redelijke prijs.
Gefeliciteerd met je blog, Vinejo. Het lezen waard!

Gepost door: Johan | 03-09-06

PS Een beetje zoekwerk leverde op dat deze cuvée op het Concorso enologico internazionale van Vinitaly 2005, naast twee andere cuvées van de Bodegas Mastin Codax, de reguliere Albariño en de "Salterio", eveneens een "Gran Menzione" kreeg...

Gepost door: Johan | 03-09-06

Bedankt voor je bezoekje en reactie, Johan De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat het mooie stukje over de Ribera geschreven werd door m'n wijncorrespondent PvdW.
Bedankt ook voor het zoekwerk...
Tips en/of proefnotities zijn steeds welkom !

Gepost door: vinejo | 03-09-06

Wellicht heb je wel gelijk, Johan, en moet ik een beetje minder streng zijn. Vijf euro is nu eenmaal geen aderlating. Maar zoals ik al zei: als terraswijn is de albariño zijn vijf euro zeker waard. Niettemin vind ik dat je met de Ribera del Duero toch méér wijn in huis haalt voor je vijf euro en dat de prijs-kwaliteitverhouding daar nog mooier ligt. Enkel die flesjes haalden dan ook mijn kelder.

Gepost door: PvdW | 03-09-06

De commentaren zijn gesloten.