23-06-06

Ze moeten 't maar zweten !Wat ik in vorig stukje onvermeld liet ( om de pret niet te bederven ) is het volgende :
 

Na  zeven jaar wijn verbouwen ( drie oogsten wijn ) hield Jan Theys het voor bekeken.

Hij had er teveel geld aan verloren. Van wijn maken, ook al is het topwijn, word je niet rijk…

Gelukkig had hij “slechts” driekwart van zijn fortuin ( gemaakt in de muziekwereld ) in z’n wijndomein geïnvesteerd.

Hij verkocht z’n goed aan de Nederlander Eric Albada Jelgersma, die ook eigenaar is van Châteaux Giscours. Het was zijn bedoeling om aan te blijven als adviseur, maar blijkbaar verliepen de Belgisch-Nederlandse relaties minder voortvarend dan momenteel in adellijke kringen het geval is.

Theys wil ondertussen met ‘die Hollander die enkel commercieel dacht’ niets meer te maken hebben. Ook al staat geldgeile Eric bij onze Jan nog voor miljoenen in het krijt…

 

Enfin, het kon voor ons uiteraard de pret van de  mooie workshop niet bederven, maar Bert is zoals ik in vorige mare reeds stelde, een nogal fanatieke vinofiel. Hij had, in z’n vrees dat wij niet zo snel verzadigd zouden geraken, nog een zevental handelaars opgetrommeld om een aantal van hun wijnen te komen proposeren.

Als ik u vertel dat die dag ( 11 juni ) het asfalt smolt terwijl je er met open ramen op voortraasde, dan kan u zich misschien wel voorstellen dat sommige mensen die zondag wel iets beters wisten te verzinnen dan zich naar een wijndegustatie voort  te slepen.

Ah, u kan zich dat wel voorstellen ?

IK NIET !

En toch, er  hadden zich zeventig mensen ingeschreven, en van die zeventig lieten het er ruim vijftig afweten. Zonder af te bellen of op anderlei wijze te verwittigen ! Stelletje losers ! Moge Australische bulk en Turkse Glühwijn voor eeuwig hun deel zijn !

Enfin, een en ander bracht aldus met zich mede dat er zowat voor elk duo aanwezigen een persoonlijke handelaar voorhanden was. Veel geproefd, maar nog meer mee naar huis genomen. Zonder een frank ( € ) uit te geven ! Eat your heart out, Jelgersma !

K en ik kregen meer dan tien net aangesneden flessen ( minstens voor drie vierden gevuld ) mee, die anders toch voor de diepte van de goot waren voorbestemd.

Thuisgekomen de flessen onmiddellijk een behandeling toegediend met vacuvin en koudekuur, en er nog de ganse week met volle teugen van genoten…

 

Ik geef nog even de top vier mee ( in willekeurige volgorde, het zijn stuk voor stuk klassebakken):

 

  • Herdade Perdigao reserva 2003, Alentejo  : Uiterst warmbloedige krachtpatser uit opkomend Portugal
  • Coyam, Maipo 2003, topper uit Chili, gemaakt van een verbazende blend van Cabernet, Syrah, Merlot en Mourvèdre
  • Clos Fantine 2002, Faugeres, een ruig en wild biodynamisch beestje dat na 4 dagen nog steeds geen spoor van evolutie vertoonde. ( Divino )
  • Vina von Siebenthal, Carmenere  Reserva 2004: superfluwelige Chileen met Grand Cru allures. Evenals de Portugees wordt dit edel sap verkocht door de bijzonder sympathieke Bart de Cremer van De Wijnkaart.

19:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Jan Theys Inderdaad Vinejo, de afwezigen (de losers, de tettekoppen, de mislukte parvenus, ...) hadden meer dan ongelijk. Bert had weer eens zijn best gedaan, Jan Theys was gewoonweg top, de wijnen waren schitterend, ... Trouwens 2 knappe artikels van jouw hand over deze workshop. Op naar de volgende...

Gepost door: Stef | 26-06-06

Workshop Ik wil ook aan zo'n workshop meedoen, ik wil ook aan zo'n workshop meedoen, ik wil ook aan zo'n workshop meedoen...
Of ben ik nu zelf zo'n loser, tettekop, parvenu??
Ik zal eens wat meer op de ikwilwijn link moeten klikken.
Misschien tot de volgende, dan.

Gepost door: Marc | 26-06-06

DE JUISTE PRIJS Weet alleen Jant HEys, nu weer terug te zien op VTM

of is dit een flauw mopje?Jullie kennen Jan Theys toch nog van vroeger, met zijn toupetje en stijve harkhouding.Die presentator??

Ach ja, what the .. witchy being silly.

Gepost door: Little Witch | 29-06-06

Als ik dan nog juist zou typen Jan THEYS dus. fjoe..

Gepost door: Little Witch | 29-06-06

Fragment uit de voorgaande tekst voor silly Witchy : "De workshop werd begeleid door niemand minder dan Jan Theys. Vooraleer u flauwe grappen begint te verzinnen over wasproducten en valpartijen, ook deze man was vroeger actief in de muziek- en amusementswereld. In ’98 verkocht hij z’n platenfirma ( met oa K’ s Choice en andere Belgische toppers op de loonlijst ) aan Sony om z’n wijnpassie te vertalen in de aankoop van een perfect gelegen stuk grond, behorend aan een Italiaans klooster. Hij plantte zelf z’n stokken, en in 2002 oogstte hij z’n eerste wijn én enorm veel succes bij de wijnpers. "

ik wil je niet kommaneuken, maar toch....aandachtiger lezen Witchieke...
;-)

Gepost door: vinejo | 29-06-06

De commentaren zijn gesloten.