20-06-06

Wetenschappelijk niet verantwoord


Gelooft u in de heilzame werking van homeopathie ?

Als u Etienne Vermeersch of Patrick de Witte heet alvast niet. Deze respectabele heren zijn lid van ‘SKEPP’, een vereniging die alles wat niet wetenschappelijk bewezen kan worden onwaar acht ( telepathie, ufo’s, astrologie, creationisme,..). Niet echt Kardinaal Daneels’ zijn doelgroep dus - hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen kan worden -.

Wanneer u zich ondertussen al afvraagt what the f*ckin’ hell dit met wijn te maken heeft, hier komt het : vorige week had ik het genoegen ( dankzij KK, merciKes..) een workshop bij te wonen over biodynamische wijnbouw.

Dit gebeuren vond plaats in een kasteeltje in St Ulriks Kapelle en  werd georganiseerd door de sympathieke vinofiel Bert De Costers, die de interactieve site  Ik wil wijn ‘ uit de grond stampte.

De workshop ( ‘ik ga naar een workshop over wijn om heel wat bij te leren’ klinkt ALTIJD beter dan ‘ ik ga een heleboel wijnen gaan proeven en probeer op beide voeten terug thuis te geraken’ ) werd begeleid door niemand minder dan Jan Theys. Vooraleer u flauwe grappen begint te verzinnen over wasproducten en valpartijen, ook deze man was vroeger actief in de muziek- en amusementswereld. In ’98 verkocht hij z’n platenfirma ( met oa K’ s Choice en andere Belgische toppers op de loonlijst ) aan Sony om z’n wijnpassie te vertalen in de aankoop van een perfect gelegen stuk grond, behorend aan een Italiaans klooster. Hij plantte zelf z’n stokken, en in 2002 oogstte hij z’n eerste wijn én enorm veel succes bij de wijnpers.

Theys wou opvallen in de wijnwereld en had al snel door dat dit niet meer kon met speciale aanplantingen, rare assemblages, superconcentratie, enz…Hij koos dan maar voor de allermoeilijkste en arbeidsintensiefste manier van wijnmaken : de biodynamische wijnbouw.
Hij liet zich o.a. inspireren door de theorieën van Steiner- die zei dat alle grote culturen rekening hielden met kosmische krachten- en Maria Thun, die al 40 jaar proefondervindelijk nagaat wat het effect is van bvb. de constellaties op het moment van toedienen van bepaalde biologische extracten. Thun brengt elk jaar een kalender uit, naar het schijnt de bijbel voor de biodynamische tuinbouwer.

Jan Theys vertelde ons uitgebreid hoe hij erin slaagde om zonder gebruik van de chemiedoos  z’n planten optimaal te laten renderen.

En daar ligt de link met de homeopathie. De concentratie van werkzame stoffen in bepaalde oplossingen is even miniem als die van pakweg, u kent het vast, dokter Vogels’ echinacea .

Zo wordt er bvb. kwarts, opgelost in water, op de percelen gestrooid ( in nevelvorm ) : 4 gram ( VIER ) per ha !

Een andere praktijk is het onder de grond bewaren van koeienstront in een koeienhoorn ( no kiddin’, dit werd verteld door een behoorlijk verstandige man die gedurende drie jaar topwijn produceerde ) om daarmee dan later, afhankelijk van de plaats van zon en planeten, de percelen te bemesten ( 120 g per ha. ).

Theys beweerde dat dit de verticaliteit van de wortels bevorderde* en dat hij reeds enkele dagen erna zag hoe de bladeren van de planten zich ‘open zetten’ naar de kosmos toe. 

De Bordelese pap gebruikte hij wel ( mengsel van kopersulfaat en kalk, tegen meeldauw ), maar in veel kleinere hoeveelheden dan bij de klassieke wijnbouw ( én versterkt met natuurlijke producten zoals netelthee, wilg, paardenstaart,..)

U kan dit quatsch vinden van een gehalte dat de verhalen van Dewinter en andere Dedeckers bijna geloofwaardig doet overkomen, feit is dat Jan Theys erin geslaagd is om, zonder toevoeging van scheikundige additieven ( ook geen zwavel !),  topwijn te vinifiëren.

We proefden z’n mooie, enorm dierlijke  Maru Neru 2002 Fattoria Fiamminga, en de topper, Caiarossa 2002 La Serra, gemaakt van 90% Merlot en 10% Petit Verdot.

Deze wijn was een ware streling voor de tong en deed me denken aan die ene keer dat ik een superBarbaresco ‘97 mocht proeven : fluwelig, full bodied en ultralang.

En dit hoeft voor mij geenszins wetenschappelijk bewezen te worden, het werd proefondervinderlijk vastgesteld !  

 

* Hoe dieper de wortels kunnen groeien, hoe meer waardevolle voedingsstoffen en mineralen ze zullen uit de grond halen én hoe minder ze gevoelig zullen zijn aan grote droogte ( stress hydrique ).

 

update : indien u meer wil weten over biodynamische teelt, klik hier ( met dank aan Marc ) 

21:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

Straffen toebak maar eenvoudig opzoekwerk op het internet levert gelijklopende gegevens op. Zie bijvoorbeeld http://www.biotiek.be/nieuwsbrief-nr1-2003.htm .
Is er dan toch meer tussen hemel en aarde?

Gepost door: Marc | 20-06-06

Pff ik heb zo'n lichtbruin vermoeden (bah) dat hij zonder die poespas te vertellen dezelfde wijn had gemaakt. Die mens heeft gewoon goeie wijnvingers én veel chance gehad.
Biodynamische wijnbouw, alléééééé !

Gepost door: Aardvarksken | 21-06-06

Vuurvink Zeer zeker niet biodynamisch, biologisch of wat voor bio dan ook.
Vandaag gedronken en zéér goed bevonden.
Firefinch Colombard Chardonay, Zuid Afrika, wit. Ik denk 2005, kan ook 2004 (misschien zelfs 2003) geweest zijn.
Ik weet het, niet erg professioneel om dat niet te vragen of te bekijken. Maar het was op restaurant, en ik was bezig (op professioneel gebied dan) met het tafelgezelschap. De wijn was de suggestie van het huis. Zeer zeker chapeau voor deze keuze, bij een gestoomde kabeljauw met zeekraal en mousselinesaus. Heerlijk.
De wijn: zeer typisch Chardonnay (ondanks overwicht Colombard, blijkbaar) in de neus; citrus en toast, honing, zonder houtimpressies.
Heel zesty en fris in de mond. Mooi evenwicht tussen zuren en fruit. Zuivere afdronk die lang nablijft (proef nu nog in mijn mond).
Kortom: fantastisch gemaakte Nieuwe-Wereld wijn.
Wat het restaurant ervoor vraagt weet ik niet, ergens op het Net gevonden aan 6 €.
6 € ?? Doe mij maar een kistje!!

Gepost door: Marc | 23-06-06

latem Firefinch online te koop voor 6,50 euro op dit adres: http://www.brasserielatem.be/wijn. Ergens anders kwam ik ook rode wijn tegen van hetzelfde huis: "Firefinch, What the birds left". Rare jongens, die Zuid-Afrikanen...

Gepost door: PvdW | 23-06-06

PS, Marc wat bedoel je eigenlijk met "zesty"? Ik kom dat woord her en der tegen en vermoed dat het iets met frisheid te maken heeft, maar de finesse ontgaat me.

Gepost door: PvdW | 23-06-06

Zesty ... komt van "zest", zijnde de buitenkant van een citroen- (meer algemeen citrus-) schil.
http://www.camellia.org/kitchen/basics/zest.html
Zesty m.b.t. wijn gebruik ik voor aangename zuren met een beetje fruit (citrus in de meeste gevallen). Het zorgt ook voor frisheid.

Gepost door: Marc | 23-06-06

Bedankt voor deze 'zesty' toelichting !

Gepost door: Gesty Vinejo | 23-06-06

Merci Marc, Ik probeer het woordje straks wel even in een bespreking uit.

Gepost door: PvdW | 25-06-06

De commentaren zijn gesloten.