29-05-06

Bandol, de Provencaalse Bolgheri



Dit weekend had ik plots zin in een avondje met 5 wijnliefhebbers en 8 wijnen : En kijk : had ik niet toevallig 8 flesjes liggen ? En... als bij wonder belden er dan nog plots 4 wijnliefhebbers aan !

Wat een gelukkig toeval !

Time for hedonism !

Niet zomaar uiteraard, miscemus utile dulci... 
Het programma zag er als volgt uit :

  1. Champagne
  2. 3 wijnen blind, twee Italiaans en één Bandol : dit om te bewijzen dat Bandol op z’n best  heel gelijkaardig is aan en kwaliteiten van topItalianen vertoont. En inderdaad, deze wijn was van hetzelfde niveau en karakter dan de twee gelaarsde glazen.
  3. 3 wijnen blind, bedoeling was om de streek te herkennen ( waar iedereen vlot in slaagde ), én het verband te zoeken tussen de wijnen ( een Médoc – vooral Cabernet Sauvignon-- en een Libourne—vooral Merlot -uit hetzelfde jaar, de Libourne was de tweede wijn van de derde wijn – bent u er nog ? )
  4. Een mooi dessertje, eten en drinken in één.

Ziehier mijn herinneringen ( aan zoveel mooie dingen..) :

 

Champagne Roguet ( Mailly), Pleur des Anges : De topcuvée van dit huis, gemaakt van enkel blauwe druiven ( Pinot Noir en Pinot Meunier ). Een fijn parelende, zeer frisse maar toch volle Champagne, zijdezacht in de mond, heerlijke afdronk. 90 ptn.

 

Valdipiatta, Vine Nobile de Montepulciano 1999 ( Delhaize, 16,90 €) : De Vine Nobile wordt gemaakt van de druiven Prugnolo Gentile ( Sangiovese ) en Canaiolo, de druiven worden geoogst met de hand. De wijn rust 6 maand op Frans en 12 maand op Slavonisch ( jawel, Slavonisch, geen Slovenisch, Slovaans of Sloffevandendees ) eikenhout. Lichte evolutie in de kleur, redelijk intense neus met naast wat zwart en gedroogd fruit ook al secundaire tonen, heel sappig in de mond met naast de mooie zuren ook nog duidelijk aanwezige tannines. Mooie wijn, 86 ptn.

 

Chateau Vannières, Bandol 1998 : 90% Mourvèdre, 10 Grenache : Iets meer getuilleerd, helder uitzicht, in de neus wat kruidigheid maar vooral dierlijke toetsen, leder, wat exotisch fruit en cederhout, een vol en soepel mondgevoel. Hele mooie lengte. Na doorslikken komen de door- en droogtrekkende tannines in sneltreinvaart opzetten, wat wijst op nog  toekomst voor deze wijn ( zou ook wel logisch zijn, vermits het een Bandol betreft uit een topjaar ). 88 ptn.

 

Valdipiatta Vine Nobile Reserva 1995 : de Reserva, afkomstig van oude stokken, rust 1 jaar op Franse ( Allier ), en nog 16 maanden op Slavonische vaten.

Zeer mooi helder granaatrood, een intens aroma dat onmiddellijk na openen eerst wat stofferig leek,maar na korte tijd openbloeide, met zoeterig fruit, bos, leder  en humus. Ook in de mond heel rond en elegant, medium bodied met fluweelzachte tannine. Perfect op dronk maar allesbehalve op zijn retour. 90 ptn.

 

Wordt vervolgd...

23:36 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Commentaren

Ik kan niet anders dan zeggen: De afwezigen hadden ongelijk! Mijn smaakpapillen beginnen al te werken alleen maar van het zien van die LEGE flessen!
Weerom genietbaar commentaar, zoals van jou wordt verwacht!
Kwam die 2de en 3de (hier besproken) wijn uit je eigen kelder?
En nu nog die Saint Emilion van 88 ...
Is mijn vermoeden juist, dat je tegen het eind van de avond de"babelfish" nodig hebt gehad om elkaar te verstaan?

Gepost door: wina | 30-05-06

Ja manne jullie weten de fleskes wel uit te kiezen.. Ik ben ook eens benieuwd naar die Saint Emilion GCC !

Gepost door: Aardvarksken | 30-05-06

Slawadde? Slavonia is a geographical and historical region in eastern Croatia. It is a fertile agricultural and forested lowland bounded, in part, by the Drava river in the north and the Sava river in the south.

Gasten, gelieve niet te vertalen :-)

Gepost door: Bert | 30-05-06

Thanx voor de info, beste wijnkompaan Dat verdient een beloning :
Ik benoem je hierbij OFFICIEEL tot Kaderlid van deze blog :
vanaf heden ben jij de
"Regio-omkaderaar der genotuleerde oenologische producten van Vinejo' s wijnblog."
Proficiat !

Gepost door: vinejo | 30-05-06

@Wina de Bandol kocht ik bij P Suys van Vindemia ( Meise ), de Reserva bij de kelderresten van La Fatoria ( Zevergem ).
De twee 94ers kocht ik bij onze eigenste wijnbouwer Jaques Thienpont ( Etikhove ).
En, jawel, speciaal voor jou de Engelse Babelvertaling !

the spell thole pin bought I at p Suys van Vindemia (Meise), the Reserva at the cellar rests of drawer Fatoria (Zevergem). Two 94ers I bought Jaques Thienpont at our selfsame vine grower (Etikhove)

Gepost door: vinejo | 31-05-06

Benoeming Thanks voor de benoeming, Vinejo.
Is dat geen titel in de aard van: Assistant Manager Food & Beverages
oftewel
Degene die de bakken naar de kelder mag dragen en de tafel afkuisen?

Gepost door: Bert | 31-05-06

De commentaren zijn gesloten.