16-02-06

Subjectieve berichtgeving

Dit stond vandaag onder de rubriek ‘ kort ‘ op pagina elf van mijn dagblad.

 

Arabische wereld veroordeelt geweld in cartoonrel 

In de rel om de Mohammedcartoons hebben zestien landen van de Arabische wereld de gewelddadige rellen bij de protestbetogingen tegen de Deense spotprenten veroordeeld. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring, die de ambassadeurs van zestien Arabische landen bij een ontmoeting met Spaanse parlementsleden in Madrid hebben afgelegd.

Het geweld is “ten zeerste te betreuren”, benadrukten de diplomaten.

Ze spraken zich uit voor de uitwerking van een gedragscode die misprijzen voor religies moet verhinderen. De ambassadeurs verklaarden dat ze voor het recht op de vrijheid van meningsuiting zijn. Daarbij moet wel “respect voor heilige symbolen van alle godsdiensten” gewaarborgd worden.

 

Stond dit ook in uw krant ?

En waarom staat het gedrag van een kleine fanatieke minderheid wel, en dit bericht niét op de voorpagina ?

 

 

14:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

subjectieve berichtgeving Eerst envooral, toffe site
reactie op cartoons: het zijn altijd de kleine gewelddadige groeperingen die in het nieuws komen. Het nog meer aandacht geven aan dergelijke fanatiekelingen geeft hen nog een groter machtsgevoel! Laat ons met z'n allen werken aan een vredevolle oplossing, een verdraagzame oplossing. Iedereen heeft recht op zijn mening. Nog een eigen visie: Moslims in ons land moeten er zich wel van bewust zijn dat hier kerk en staat gescheiden zijn. Wanneer een moslim wil opkomen tijdens verkiezingen, zich wil vestigen in een democratisch land, dan moet hij / zij weten dat in onze cultuur vrije meningsuiting een basis is voor onze democratie. Natuurlijk moet men er op toezien dat het niet kwetsend is voor een bevolkingsgroep. Ik zou zeggen: voor beide culturen : water bij de WIJN doen ;-), Siegfried

Gepost door: Siegfried | 16-02-06

Bedankt Ziggy, voor je bezoekje en je genuanceerde mening...
Groetjes !

Gepost door: vinejo | 16-02-06

Hond bijt man Ik weet dat dit een gevoelig onderwerp is, maar als gepatenteerd dwarsligger wil ik toch graag even iets kwijt.
1. Als een hond een man bijt, is dat geen nieuws. Als het omgekeerde gebeurt, is het dat wél. Als je vanavond in het journaal het bericht zag over de man die in een asiel werkte, kreeg je zelfs bijna een letterlijke illustratie van dit journalistieke adagio.
2. Als enkele opgeblazen en vetbetaalde ambassadeurs het gat van hun broodheren willen likken, heeft dat meer met hun postje dan met de liefde voor de vrije meningsuiting te maken. Hetzelfde geldt trouwens voor ziekelijk fanatieke imans die de gehersenspoelde sahid-met-de-tulband in een-twee-drie zover krijgt dat hij gekke dingen gaat doen. Want sorry, Vinejo, ik geloof nooit dat het om een "kleine minderheid" gaat.
3. Nooit water bij wijn doen, Siegfried. NOOIT!

Gepost door: PvdW | 16-02-06

1200000000 Er zijn 1,2 miljard moslims in de wereld.
Dan lijken die paar duizenden ( of soms minder ) die een Deense vlag in brand steken ( of erger ) me wel degelijk een minderheid.
De meeste moslims voelden zich wel gekwetst door de cartoons( wat, of je daar nu akkoord mee gaat of niet, hun recht is ) maar reageerden vreedzaam en genuanceerd( zie betoging in Brussel ).
De moslims moeten onze Westerse vrijheden inderdaad niet trachten te muilkorven, maar het respect moet van twee kanten komen.
En het Westers imperialisme( want dáár ligt de oorzaak ) heeft mijns inziens dit respect alesbehalve getoond.

Gepost door: vinejo | 16-02-06

Fundamenteel Ik wil geen eindeloze discussie op gang trekken, maar toch. Het fundamentele probleem is volgens mij niét hoeveel mensen iets vernielen naar aanleiding van deze zaak.
De fundamentele vraag is of je in een moderne maatschappij aanvaardt dat dit soort cartoons getekend worden (of andere - zij het misschien smakeloze - grappen, ironieën en satires). De meeste moslims zijn gekwetst door de tekeningen én vinden tegelijk dat dit soort satire niet mag. Daar heb ik dus een probleem mee. Ze mogen zich gekwetst voelen, maar ze moeten kunnen aanvaarden dat er andere meningen zijn.
Of de moslimbroederschap in deze zaak lessen te krijgen heeft van de katholieke en zelfs christelijke wereld, is een heel andere vraag. Ik lees vandaag in mijn krant dat Opus Dei vraagt om scènes te schrappen uit de verfilming van de Da Vinci Code. En wat ik de paus, sommige bisschoppen, de pastoor van ons dorp en de directeur van het katholiek onderwijs in datzelfde dorp zie doen en hoor zeggen, getuigt ook niet echt van een open en verdraagzame geest. Want dat laatste, daar is het me om te doen.
Iets heel anders. Dit weekend in Delhaize aan 4+2: Mandrarossa 2003 (Sicilië), Sunrise Merlot 2004 (Chili) en Les Cinq Pattes 2003 Réserve Spéciale. 2 + 1: Dossi Rossi 2002 (Italië). De Siciliaan ken ik en mag er best zijn. De Cinq Pattes heb ik waarschijnlijk ooit geproefd, maar zegt me niet veel meer. De twee andere ken ik niet. Jij nog meer info?

Gepost door: PvdW | 16-02-06

Dossi Rossi staat besproken op deze blog, zie berichtje ' Paars uit de laars '
Je kan daar trouwens nog genieten van een paar interessante reacties...

Gepost door: vinejo | 17-02-06

Vrijheid en respect Mag ik ook even een kleine mening in het zakje doen?
Iedereen heeft de mond vol van respect, en vrijheid van meningsuiting.
Mag ik eens vragen: is er al iemand op vakantie geweest naar een Moslim land? Neem bijvoorbeeld Tunesië. Een andere cultuur, een andere godsdienst.
Daar worden vliegtuigladingen Westersen (of hoe zeg je dat?) gedropt, in poepchique hotels gestoken (met Westerse eigenaars die grote winsten maken) en onder het mom van "We hebben vakantie en dan doen we wat we willen" gaan ze dan half (of helemaal) naakt op het strand liggen en in de dorpjes paraderen. En dat vindt men maar normaal.
Maar anderzijds als onze Westlander terug thuis is, daar mogen moslim vrouwen geen sluier dragen (om van een burka nog maar te zwijgen).
Mag ik even pleiten om een beetje respect te hebben in het land waar men te gast is...
En thuis ook wat respect te tonen voor onschadelijke uitingen van religie.
(Nu voel ik me als Don Quichote, vechtend tegen windmolens. Ten aanval, Sancho, we kunnen overwinnen..)

Gepost door: Marc | 17-02-06

Ben blij met deze mening en ben blij dat ze vrij is.
Maar, en nu richt ik me tot Peekevdweeke, éigenlijk ging m'n berichtje daar niet over...
Het ging over de rol van de pers.
En de manier van berichtgeving.
Dáár erger ik me soms aan...

Gepost door: vinejo | 17-02-06

Iets heel anders, vervolg De Sunrise Merlot 2004 waar PvdW over bericht: ik heb hem geproefd en redelijk goed bevonden. 6 flesjes van gekocht in voorjaar 2005, nog 6 flesjes bij gaan halen in najaar 2005. Dat wil al wat zeggen, want ik ben van mening: "koop nooit méér dan 6 flessen van dezelfde wijn, want straks is er weer andere en onbekende wijn die je ook nog eens wil proeven.."
Korte proefnotitie: Eenvoudige maar mooi gestructureerde wijn. Heerlijk fruitig en met beetje tannines. Lekker bij eenvoudige gerechten.
Ik heb die 3,93 euro betaald, da's geen 160 Bfr. Koopje. Was ook 4+2.
Ik ben wel benieuwd naar de rode Siciliaan. Morgen eens slokje gaan proeven.

Gepost door: Marc | 17-02-06

Goed idee See you in Delhaize !

Gepost door: vinejo | 17-02-06

De commentaren zijn gesloten.