13-02-06

Vervroegde Valentijn

Eergisteren kreeg ik van mijn lieve vrouwtje een vervroegd Valentijnscadeautje.

De film Mondovino én een cunning plan om er samen naar te kijken.

De kindjes waren uitbesteed aan de buren, dus wij konden rustig en geconcentreerd van deze wijndocumentaire genieten.

Én, wat meer is, het was ook de ideale gelegenheid om een exquis flesje te ontkurken..

 

Onze liefde werd voor het eerst bezegeld in 1993, bij de geboorte van onze dochter.

Een mooi moment om een wijntje te drinken dat gemaakt is in hetzelfde jaar.

En ja, Marc, we gingen er 100 % voor, dus haalde ik bij deze gelegenheid ook de Riedlglazen nog eens uit.

 

Onlangs kocht ik een Branaire Ducru ’93 bij Divino voor 15 euro.

Een belachelijk laag bedrag, tenzij deze wijn om zeep was uiteraard.

Negentien93 was namelijk een heel flauw jaar in Bordeaux. In eerste instantie ( na een schitterende augustusmaand ) dachten de wijnbouwers een nieuw ’90 te mogen bottelen, maar uitzonderlijk veel regen in september verstoorde dit  feestje.

Even afwachten dus wat dit flesje brengen zou.

 

De film beantwoordde alvast volledig aan de verwachtingen.

Eigenlijk ging het niet alleen over wijn, maar evenzeer over de globalisering die zich ook op dit gebied manifesteert.

Mooi in beeld gebracht en leuk om volgen, ook voor de iets minder fanatieke wijnliefhebber, hoewel na 90 minuten eventjes de verveling toeslaat. Het zou ook kunnen dat het bijhorend flesje, waarvan het niveau zienderogen daalde ( maar de kwaliteit zienderogen steeg) er iets mee te maken had.

Wat opviel was de pretentie en blasé van veel van de hoofdrolspelers ( de zonen Mondavi  en ‘wonderboy’ Michel Roland op kop ). Eigenaardig, hoe mensen die van wijn houden ( waar ik mij dus enigszins mee identificeer ) toch zulke etterbakken plegen te zijn. 

Parker viel eigenlijk nog best mee, James suckling ( van Wine Spectator ) daarentegen is een arrogante, zelfingenomen neocon waarvan ik vanaf heden de proefnotities compleet zal negeren.. .  

Met andere woorden, Suckling sucks.

De wijn daarentegen was succulent !

 

Chateau Branaire Ducru, St.-Julien 1993 : Kleur verbazend donker, lichtjes, zeker niet overdreven getuilleerd aan de rand. Een heel fijne, mooie neus met typisch secundaire ( en tertiaire ? ) nuances, maar zeker ook nog met een heel mooie fruitigheid.

In de mond fantastisch harmonieus en soepel, quasi tanninevrij, een mooie vulling en op het eind zelfs lichtjes ‘chewy ‘.

Multidimensioneel smaakpallet met naast het nog aanwezige  rijpe fruit ( jawel, ondanks het minder jaar toch rijp fruit maar het jaar was dus enkel minder door de regenval in september die enkel oorzaak zal geweest zijn van enige verdunning  terwijl de druiven dankzij de warme augustusmaand toch mooi waren uitgerijpt – sorry voor dit ingewikkelde tussenvoegsel, deze verontschuldiging maakt het er zeker niet beter op en achteraf bekeken klopt deze redenering niet helemaal denk ik, dus weet u wat, sla dit tussenvoegsel meteen volledig over -) hints van mokka, chocolade, nieuw leer en bospaddestoeltjes. 90 ptn.

 

Heb ik het altijd jammer gevonden dat het geboortejaar van mijn dochter zulk een slecht wijnjaar was geweest voor Bordeaux, dan moet ik dat hier toch even rechtzetten.

1993 : 

Een jaar waarin zowel mooie kindjes als mooie én…betaalbare wijn werden gemaakt !

       
            

16:33 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

1993 Wij hebben voor het geboortejaar van onze zoon (ook 1993) enkele mooie flesjes zoet Loire-sap aangekocht.
Kan jaaaren liggen, en wordt eigenlijk alleen maar beter.
En de kinderen drinken er ook eens graag een slokje van (in tegenstelling met een rijpe Bordeaux, die eigenlijk pas door kenners kan geapprecieerd worden).
Hoewel dit laatste als aanzet tot alcoholisme kan beschouwd worden. Dus ik heb dit niet gezegd, laat staan geschreven. Gelieve dit dan ook niet te lezen...

Gepost door: Marc | 13-02-06

Dag Marc Hoewel ik je bijdrage, zoals gevraagd NIET heb gelezen, toch even melden dat ik ook wat zoets uit '93 liggen heb dat ( hopelijk ) tot eerbare leeftijd meegaat : Een Sauternes ( hoewel...slecht jaar ) en een Tokay ( waarvan ik niet weet hoelang hij meekan.)
Voor m'n andere dochter is er echter geen probleem : ben in het bezit van een Vin Jaune van 1995...

Gepost door: vinejo | 13-02-06

De commentaren zijn gesloten.