20-01-06

EINDELIJK !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindelijk krijg ik gelijk

Eindelijk gerechtigheid

Na jarenlang vechten

tegen windmolens

En tegen de bierkaai

Of de wijnbaai

Na urenlange discussies

Heroïsche vechtpartijen

Afgebroken relaties

Gesprongen vriendschappen

Na jaren van spot

Ongeloof

Geschimp

Wordt mijn stelling eindelijk bevestigd

En niet zomaar door tante Kaat

Maar via een wetenschappelijke traktaat…

 

...Wijn past NIET bij kaas !!! 

 

 

 

WIE KAAS EET, PROEFT HET VERSCHIL TUSSEN GOEDKOPE EN DURE WIJN NIET MEER

Kaas, zeker blauwe kazen, zorgen ervoor dat je de bessenaroma’s of eiktonen van een lekkere wijn niet meer proeft. Resultaat: je gasten proeven het verschil tussen een goedkope en geraffineerdere dure wijn niet meer. ‘Drink gewoon de wijn die je lekker vindt bij de kaas die je lekker vindt’, is het advies van Berenice Madrigal, voedselchemica aan de universiteit van Californië. Het huwelijk tussen wijn en kaas werkt niet, zo blijkt uit haar onderzoek.

Du vin, du pain et du boursin: meer heb je niet nodig om te leven als God in Frankrijk.

Dat wijn bij kaas past zoals een lepel bij soep, daar twijfelde niemand aan. Tot voedselwetenschappers er zich mee gingen bemoeien. De Zweedse onderzoeker Tobias Nygren berichtte eerst dat witte wijn met blauwe kaas geen hemelse combinatie is: de kaas vlakt de smaak van de witte wijn alleen maar af, zo ontdekte hij.

En nu komt de tweede teleurstelling: ook rode wijn smaakt alleen maar vlakker als je er kazen bij eet. Dat staat in het maartnummer van het American Journal of Enology and Viticulture.

Voedselchemica Berenice Madrigal bracht acht wijnen, acht kazen en elf wijnkenners bij elkaar. Over een periode van drie maanden proefden en beoordeelden de kenners eerst de wijnen apart, en daarna de combinatie van elke wijn met elke kaas. Ze had voor het experiment telkens een goedkope en een dure versie van de pinot noir, syrah, merlot en cabernet sauvignon gekocht. En bij de gespecialiseerde kaasboer had ze besteld: twee harde kazen (emmentaler en Gruyère), twee soorten cheddar (uit Vermont en New York), twee zachte kazen (mozzarella en teleme) en twee blauwe kazen (gorgonzola en stilton). “Onze definitie van een goede combinatie is dat de twee smaken elkaar beter doen uitkomen”, zegt professor Hildegarde Heymann van het departement viticultuur aan de universiteit van Californië. “Maar uit ons onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.”

Geen enkele combinatie van een van de acht kazen met een van de acht wijnen bleek de smaken boven zichzelf te doen uitstijgen. Integendeel. Van emmentaler tot gorgonzola, de kazen maakten de wijn minder zurig en fruitig, en deed ook de eiktonen verbleken. De twee blauwe kazen hadden een iets sterker effect dan de twee zachte kazen, maar het verschil was klein.

“Volgens de publieke opinie hadden we het tegenovergestelde effect moeten zien.

De kaas had de smaak van de wijn net moeten accentueren, in plaats van af te zwakken.” Alleen de vette, boterachtige smaak van wijn kwam beter op de voorgrond door er kaas bij te eten. Maar het kruidige, fruitige, houtige en zurige van de wijn verdween op de achtergrond door de kaasschotel.

Er zijn twee verklaringen waarom kaas de smaak van rode wijn afvlakt, aldus professor Heymann: “Het vet uit de kaas kan een laagje vormen in de mond, dat het waarnemen van de subtielere smaken van wijn bemoeilijkt. Een andere mogelijkheid is dat de smaakmoleculen uit de wijn gebonden worden met de eiwitten uit de kaas, waardoor we de wijn minder goed proeven.”

Wijnkenner Frank Van der Auwera blijf in het huwelijk van kaas en wijn geloven.“ Veel mensen maken inderdaad de vergissing om een grandcruwijn bij een kaasschotel te serveren, waardoor die wijn niet tot zijn recht komt. Wijn bij een kaasschotel moet niet duur zijn. Goedkope landwijnen kunnen ook bijzonder lekker zijn bij een stuk kaas. Er zijn kazen die een gewone landwijn boven zichzelf kunnen doen uitstijgen”, zegt Van der Auwera. “Een roquefort met een zoete chardonnay erbij, dat is heerlijk.

 

Bron : De Morgen, 19 01 06

19:03 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Eindelijk (bis) 'Wijndrinkers zijn gezonder'

Mensen die de voorkeur geven aan een glaasje wijn, leven gezonder dan diegenen die liever een biertje nemen. Dat concluderen Deense wetenschappers die het eet- en drinkgedrag van Denen hebben onderzocht aan de hand van hun 3,5 miljoen aankopen in de supermarkt.

Het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal meldde vrijdag de bevindingen van de Deense geleerden. Mensen die wijn in hun winkelkarretje hadden, aten meer fruit, groente, olijven en kaas met een laag vetgehalte. Bierdrinkers kochten vooral kant-en-klaarmaaltijden, frisdrank, suiker, worsten, lamsvlees en boter. Uit het onderzoek blijkt dat bierdrinkers voornamelijk laagopgeleide mannen zijn die vaker naar de fles grijpen.

Mensen die wijn drinken, nemen over het algemeen minder vaak een alcoholische versnapering, zijn hoogopgeleid, slank en gezond. Vooral veel volwassen vrouwen drinken wijn. Vergelijkbare onderzoeken in de Verenigde Staten en Frankrijk bevestigen deze verschillen tussen bier- en wijndrinkers.


Publicatiedatum: vrijdag 20 januari 2006
Bron: ANP/RTR
Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Gepost door: Marc | 20-01-06

'k zou zo zeggen SANTÉ !

Gepost door: vinejo | 20-01-06

hoohoo hallo,

hoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoohoo
wat een mooie blog!!!!!!

Gepost door: de onbekende | 21-01-06

Lieve onbekende, Dankuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuwel !

Gepost door: vinejo | 21-01-06

De commentaren zijn gesloten.