14-01-06

Blote Piemel

vp_foto_Voxpop 04_Els_Dottermans_DEF.jpg

Je zit nog gezellig wat te keuvelen, niets wijst erop dat het stuk gaat beginnen, tot plots een hele hoop materiaal ( plastiek stoelen en tafels, dekzeilen, isimo, lege bierbakken enz…) van zo’ n 5 meter hoogte op het podium valt .Met de vloer van het podium op ooghoogte (R en R hadden nogal laattijdig onze plaatsen besteld) schoten we niet alleen wakker van het oorverdovende lawaai, maar ook van het stof dat vervaarlijk in onze richting kwam aanwaaien.

Platform, met in de hoofdrollen Els Dottermans en Steven Van Watermeulen, is de bewerking van het gelijknamige boek van Houellebeque door Johan Simons.

Het gaat over Michel, een ambtenaar op het ministerie van cultuur, die z’n werk op de zuinigst mogelijke manier uitoefent. Op een reis in Thailand ontmoet hij Nathalie, adjunct directeur bij een reisorganisatie (6400€ netto/maand).

Tot zijn eigen stomme verbazing komt het tot een relatie die op meer gebaseerd is dan louter sex. Dankzij zijn ideeën slaagt Nathalie erin nog hoger te klimmen op de sociale- en op de loonladder.

Daarnaast gaat het natuurlijk over de typische Houellebeque stokpaardjes zoals vreugdeloze seks, de zinloze zoektocht naar genot en geluk, en de intrinsieke slechtheid van de mens.

Het eerste uur zat ik af en toe weg te dromen, maar vanaf de tirade van Michel over het probleem dat de Westerse mens heeft met z’n lichaam en lichamelijkheid had men me bij m’n nekvel.

Een verdienstelijk stuk, maar wat vooral bijblijft is de schitterende acteerprestatie van alle acteurs.

 

Een aanrader dus, maar het boek is beter.

 

Ps1 : In tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten was er in dit stuk geen enkele blote borst te zien, enkel een blote piemel met bijhorende behaarde balzak.

 

Ps 2 : Neen ik vond dit niet jammer, m’n vrouw is stukken knapper ( en jonger ) dan Els Dottermans.

 

Ps3 : Vóór het stuk dronken we in de foyer een glaasje rode wijn, een typisch  Oc – wijntje (was wel Ok ), daarna dronk ik in ’t Voske ( geen tijd om verder te lopen ) een Westmalle.

Een goed Belgisch product, veel lekkerder dan de buitenlandse veredelde druivensappen die er op de kaart staan.

 

Ps 4 : Verder gedronken deze week : Twee prachtige wijnen uit een kleine maar overachievende appelatie.

Chateau Martinat, Cotes de Bourg 2001 : Verbazend vol en toch soepel, zwart en rood fruit, ceder en drop, topperdetop ! 86 ( Carrefour wijnfestival 2004, 10 euro ).

 

Chateau Fougas Maldoror, Cotes de Bourg 1999 : Heerlijk klassieke neus, kersen, cassis. Ook in de mond hetzelfde lekkere fruit, mooi aangevuld met wat toast en chocolade. 87 ( ( Divino, 13,5 euro )

 

 

 

 

 

 

En remember, ook úw proefnotities blijven welkom.

Deel je wijnervaringen met anderen !

Ze worden onmiddellijk  hier geplaatst...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20:26 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Deze week geproefd en goed bevonden Het kan niet voldoende benadrukt worden dat wijndruiven warme dagen maar ook koele nachten nodig hebben. Dat maakt dat wijnen met hoog alcohol% toch fris in de mond overkomen. Dit is goed te merken bij volgende wijnen:

1. Dom. La Réméjeanne, côte du Rhone , Les Arboussiers, 2001 +/- 10 € (?) bij Pappens. Frisse smaak, kersen, maar niet te veel, kruidig, perfect op dronk. Den 2003 heeft ** in Hachette. Voor mij atypische côte du rhone. Aanrader

2. Ch. du Donjon, 2001, Cuvée Prestige, Minervois, +/- 10 € bij Pappens. Koffie, drop, bittertoets, Zeer zacht. Kopen ! 2002 heeft * Hachette.

3. Coto de Imaz, Reserva 1999. Ben niet echt amateur van Spaanse wijnen, behalve dan de Priorat - omdat hij niet Spaans smaakt. Maar deze Rioja is erg goed. Kopen !
Even wat uitweiden. Tekstje met dank aan Wijnidee:
De Rioja is misschien wel het bekendste wijngebied van Spanje. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw kreeg deze regio meer en meer betekenis. De druifluis had namelijk de wijngaarden uit de Bordeaux nagenoeg volledig vernietigd, met een productietekort als gevolg. De Franse wijnboeren trokken dan maar de grens over naar Spanje om daar hun geluk te beproeven en er druiven aan te planten. Het waren trouwens de markiezen Luciano de Murrieta en Marquèss de Riscal die destijds als eerste Spanjaarden naar de Bordeaux gingen om daar de wijnbouwtechnieken te bestuderen. Deze twee wijnhuizen klinken elke wijnliefhebber bekend in de oren, ze behoren tot de top in Spanje.

De Rioja, gelegen in Noord-Spanje, wordt onderverdeeld in drie zones: Rioja Alta (hoog), Rioja Alavesa (Baskische gedeelte) en de Rioja Baja (laag). De rode druivensoort "Tempranillo" is er het dominante druivenras. De beste wijnen komen voort uit de Rioja Alavesa en de Rioja Alta, want ze liggen iets hoger dan de Rioja Baja. Het is er minder warm en het regent er wat meer. Dat komt de ontwikkeling en de rijping van de Tempranillo-druif ten goede.

De meeste bodega's, dat zijn Spaanse wijnbedrijven, werken zoals de grote Franse champagnehuizen: ze bezitten zelf wel wat eigen gronden, maar om hun jaarlijkse productie op peil te houden, kopen ze voornamelijk veel druiven bij onafhankelijke wijnboeren en coöperaties. Neem nu El Coto, zij kopen druiven aan bij maar liefst 180 verschillende wijnboeren. De Rioja wijnen van El Coto zijn overigens de meest verkochte wijnen in de Spaanse horeca. In hun wijnkelders liggen momenteel meer dan 5 miljoen flessen opgeslagen! De Coto de Imaz Reserva is voor 100% gemaakt van de Tempranillo. De term 'Reserva' verwijst naar het feit dat de wijn op zijn vroegst pas 3 jaar na de oogst op de markt mag komen. Een Reserva moet minstens één jaar op vat en twee jaar op fles gerijpt hebben vooraleer hij mag verkocht worden. De Riojazegel achteraan op de fles vermeldt altijd een nummer, het oogstjaar (cosecha) en de term Reserva. Dit geeft ons garanties over de herkomst en de kwaliteit van de wijn. Een Coto de Imaz Reserva wordt trouwens niet elk jaar gemaakt. Hij wordt alleen maar geproduceerd in jaren waarin het niveau van tannine, zuurheidsgraad en kleur hoog genoeg zijn om een lange rijping op vat en fles te kunnen ondergaan. Het jaar 1999 was hier een voorbeeld van.

Aroma's van vanille en hout, kruiden en rozijnen kenmerken deze Spaanse rode wijn. Maar wat deze Coto de Imaz Reserva zo uniek maakt, zijn de frisse zuren in zijn afdronk. Deze wijn zag veel zon en bezit dus een flinke dosis alcohol, maar dit is zeker niet te merken in zijn nasmaak. Integendeel, hij blijft fris smaken, ook na enkele glazen ervan te hebben gedronken.

Serveer deze wijn gerust bij een lekkere schotel van wild of gevogelte. Volgens de Spanjaarden zou een Rioja Reserva in combinatie met gegrild lamsvlees een waar genot zijn. Het lijkt me de moeite waard om dit eens uit te proberen...

Te koop bij Colruyt. Prijs: 8,99 Euro

Dak Ikken

Gepost door: den Ikken | 15-01-06

Way to go Ikken ! Meer van dadde !

Gepost door: vinejo | 15-01-06

De commentaren zijn gesloten.