10-01-06

Ex-amen en uit

Maandagavond, zo rond een uur of zeven

Weet je amper wat je ziet

Zeventien volwassen venten

Sommigen angstig

Anderen niet….

 

 

Maar nerveus waren ze allemaal.

Vooral nadat onze geliefde (maar ook wel gevreesde ) docent Edwin Vandroemme   ons verwelkwam (sic) met het zinnetje : “Ik heb het jullie niet gemakkelijk gemaakt…” 

AAAAARGH !

Waarom doe ik dit ?

Zeventien  jaar geleden was ik zó gelukkig dat ik NOOIT meer een examen hoefde af te leggen, nooit meer die stress, die dichtgesnoerde keel, die slappe sluitspieren.

En in mijn 40ste levensjaar ( oké, voor degenen die het nog niet wisten, ik ben 40 maar ik voel me, hoe cliché dit ook klinkt al 10 jaar 30, hoewel, toen ik 30 was voelde ik me er 23, dus vergeet deze redenering, onthou gewoon dat ik er ook pas 30 uitzie.

Of  toch 30something.

Toppunt is, in dit gezegende levensjaar HEB ik zelfs al een examen afgelegd.

Dat van Industrieel hulpverlener. Simpel gezegd, ik heb mijn EHBO diploma behaald.

Daar dienden we wel wat voor te studeren, maar als je in de lessen wat had opgelet moest je al een minderbegaafd broertje zijn van Hans Otten om het examen te verprutsen.

 

Nee, dan was dit wel andere koek.

Zes bladzijden theorievragen, gevolgd door een praktische proef ( blind benoemen en beschrijven van twee witte wijnen).

 

Voor de geïnteresseerden ( misschien lezen er wel cursisten van Halle of Antwerpen mee ), enkele staaltjes van de vragen :

 

-         beschrijf de malo-lactische gisting + effect op de wijn

-         wat is macération carbonique ?

-         geef schematisch, in 10 stappen, met gebruik van de Franse terminologie de vinificatie van Champagne weer

-         geef de 5 voornaamste landen voor de productie van Riesling

-         zet de juiste cépage bij de AOC ( Macon, Bonnezeaux, Savennières,…)

-         wat is  pigeage, wat is débourbage, wat is remuage, (+ nog een 10tal termen )

-         welke verschillende schuimwijnen maakt men in Limoux, geef ook de druif en vinificatiemethode )

-         wat zijn eigenschappen van Chardonnay in koel en in warm klimaat ?

-         enz…

 

Veel gezucht en gekreun. 

 

Als we dachten genoeg informatie te hebben doorgegeven mochten we indienen, naar buiten gaan en wachten tot iedereen klaar was om dan samen de blinddegustatie te starten.

Twintig minuten ( wat ik niet te veel vond ) om twee scheutjes witte wijn ( die ik eigenlijk te klein vond ) te aanschouwen, ruiken, proeven, beschrijven en te determineren

Gelukkig stond het bepalen van het druivenras slechts op 5 van de 25 te behalen punten, de beschrijving vindt men (terecht) belangrijker.

 

Bij de eerste sloeg ik al direct aan het twijfelen.

Chenin Blanc ! No Doubt ! Don‘ t Speak !

Of nee, wel een weeë geur maar te weinig zuren..

Chardonnay ! Yes ! Take that !

Bahnee, toch niet romig en vol genoeg.

Shit !

Tot het laatste moment getwijfeld en uiteindelijk Chardonnay overgehouden.

 

Het was Sauvignon Blanc.

 

Een instinker zei onze leermeester.

 

Een INSTINKER ! Op onze eerste degustatietest !

Een middelmatige Sancerre ( dan nog van een coöperatieve )  van het ultrawarme jaar 2003, dus met veel meer molligheid dan normaal.

Tedoemme, Vandroemme !

Daar had ge ons toch serieus mise sur lattes !

 

De tweede wijn, een Riesling raadde ik met de ogen toe.

Blind dus.

 

Achteraf bleek dat er toch drie cursisten waren die allebei de druiven correct hadden, namelijk Erik, Peter en …

PvdW, mijn blogmaatje.

Grrrrrrrrrrrrreat van Pépé !

 

En dat allemaal dankzij z’n regelmatige bezoekjes aan deze blog !

 

 

 

 

 

Epiloog 

.

Doordat ik als tweede mijn copij indiende, kon onze docent reeds het eerste deel van m’n examen verbeteren.

 

125/130

 

Toch wel behoorlijk op wolkjes naar huis gereden.

En thuis een lekker flesje open getrokken. 

Om te ontspannen en te genieten van een glaasje wijn.

 

Want dat blijft uiteindelijk de bedoeling, toch ?

 


20:04 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (15)

Commentaren

epiloog is dat iemand die epileert ?

Gepost door: den Ikken | 10-01-06

ver geten ten andere proficiat met uw score !

Gepost door: den Ikken | 10-01-06

sauvignon Mijn waarde Vinejo,
Ik mag het nu - een dag na de feiten - wel toegeven. Sinds gisteren worstel ik met de gedachte of ik het je zou zeggen. Vanavond heb ik beslist: ik kom er voor uit.
Ik weet dat het erg hard voor je aangekomen is dat ík de sauvignon herkende en jij... juist. Ik kan me voorstellen dat je een echte rotdag achter de rug hebt en dat je met het "op wolkjes naar huis rijden" eigenlijk bedoelt dat je van pure afgunst een ondoorzichtige mist voor je door dikke tranen (viscositeit!) overmande ogen had. En ik besef dat je met je zin "te genieten van een wijntje" eigenlijk wil zeggen dat je je van doffe ellende een gigantisch stuk in je viool hebt gedronken. En ik kan me voorstellen dat je nu spijt hebt van de vlek op je behang nadat je – in woede ontstoken – met je zatte botten een fles Sancerre tegen de muur van je living keilde.
Maar kop op, Vinejo. Er is troost onderweg.
Want ik mag het nu wel toegeven: ik had de sauvignon ook niet herkend. Enkele seconden voor we moesten afgeven werd ook ik nog steeds gedreven door verscheurende twijfels. Tot ik – plots, als kwam er deus ex machina – toch het zurige in de wijn ontdekte en koos voor sauvignon.
We hadden het er een tijdje geleden nog over: sauvignon kan naar oksels ruiken. En het was net dié geur die ik opeens ontdekte en die me deed kiezen voor de wildste aller witte druiven.
Maar pas nadat we samen na het examen nog wat stonden te praten, mijn waarde Vinejo, besefte ik dat het niet mijn fijne neus die me had doen kiezen voor sauvignon.
Je zat tijdens het examen vlak achter mij, weet je nog. Puffen. “Is het chardonnay?”. Blazen. “Neen, chenin!” Zweten! “Ik weet het niet!!”
Tijdens onze nabespreking besefte ik opeens dat gij het geweest waart, mijn waarde Vinejo. Gij met uw doordringend angstzweet dat in grote gulpen vanonder uw oksels als een wildbruisende Loire langs uw flanken een weg zocht naar de vrije lucht. En dat daarna verdampte door de hitte van uw twijfelende lijf, weer de lucht ingeslingerd werd – ontembaar dampend – en zo in mijn neus terechtkwam. Alwaar ik sauvignon dacht te ontdekken.
Bij deze wens ik u - officieel en zonder welke bijbedoeling dan ook – de vijf punten te schenken die ik op onrechtmatige wijze verdiend heb, in het zweet uws aanschijns.
Bovendien overweeg ik een aanbod van Delhaize om u te schenken, Rexona Floral Power, 4 + 2 gratis.

Gepost door: PvdW | 10-01-06

Stuitend hoe sommige mensen hun eigen lichaamsgeur niet herkennen...

Gepost door: vinejo | 11-01-06

Voor het eerste deel: een dikke proficiat Maar, zoals je zelf suggereerd, er kan maar één reden zijn waarom je verkeerd was met die chardonnay: VEEL TE WEINIG WIJN IN HET GLAS.
Want als je thuis aan "'t oefenen" bent vertel je ons toch ook pas als de fles (minstens) half leeg is, HOE LEKKER DAT DIE WAS !
Maar 't was inderdaad een goede reden om jezelfs eens te trakteren, in je nieuwe Riedel-glazen...

Gepost door: wina | 11-01-06

Examen Een welgemeende proficiat, Vinejo, en ook PVDW natuurlijk.
Deze blog wordt met de dag leuker en leuker (wat natuurlijk ook geldt voor de reakties).

Moet ik nu ook zoentjes geven?

Gepost door: Marc | 11-01-06

Wina Gelijk heb je, de goede wijnen manifesteren zich meestal pas bij het laatste glas.
Ik vergelijk het met goede cd's. Die geven zich ook maar voluit bij de vierde beluistering, en wat bij aanvang gewoon goed leek, wordt later soms fantastisch mooi.
Of met boeken. Die komen ook soms pas los na de eerste honderd pagina's.
Of films. Traag begin, meeslepend vervolg.
Of vrouwen.
Nee.
Met mijn vrouw kan ik dit niet vergelijken.
Die was fantastisch from the first moment.

Gepost door: vinejo | 11-01-06

Marc Bedankt voor je gelukwensen.
Zoentjes hoeven echt niet.( t' is zoveel of dak ze gehad heb !)
Ik geniet ook van deze blog ( raar om zeggen, ik weet het ), en vooral dan van de reacties.
Met gelijkgestemden palaveren over wijn ( en andere goede dingen des levens, je maandverbandverhaal vonden we hier hilarisch ), wat is er leuker ?
Je reactie over de Riedel glazen, dat kan ik nu al zó goed begrijpen.Ook hier staan ze op de veiligst mogelijke plaats, en ik vrees dat de angst om er een te breken ( kreeg voorlopig enkel 2 Bordeauxglazen) wel eens zou kunnen primeren op de drang om ze te gebruiken.
Maar feit is, subjectief of niet, als je eruit drinkt is de wijn lekkerder.
Zeker als hij duurder is dan de glazen...

Gepost door: vinejo | 11-01-06

je bent een... "bofkont" een "chansaar" en een "gelukzak".Houden zo!
Maar eigenlijk is jouw blog ook "fantastisch from the first moment" (of is dat geen vergelijk?!) en 't is ook enig om jullie als mannen onder elkaar bezig te horen !





Gepost door: wina | 12-01-06

na 17 jaar ..... na 17 jaar eindelijk nog eens geslaagd .
Van harte nen dikken proficiat!!!!!!!!!!!
'k Zal voor de verandering ne keer keer gene Leffe drinken op Uw gezondheid, maar een glaasje van uw zo geliefde rode wijn.
P.s. Uw vrouwke heeft waarschijnlijk last van haar ogen!

Gepost door: dedienevandeinze | 12-01-06

Vragen wijnopleiding Geachte Heer,

Tot onze verbazing stellen wij vast dat u de vragen van de eerste proef inzake de Syntra-opleiding Sommelier Conseil verspreidt via internet. Dergelijke laakbare praktijken kunnen wij niet tolereren. Wij noteren dit en houden ons het recht voor u bij herhaling uit te sluiten van de verdere deelname aan de opleiding.

Hoogachtend,

de Syntra Examencommissie

Gepost door: Syntra | 12-01-06

Beste heer Syntra Examencomissie,
FREEDOM OF SPEECH !

Gepost door: vinejo | 12-01-06

SMAAD Smaad aan de jury wordt zwaar bestraft !

de Syntra Examencomissie

Gepost door: Syntra | 12-01-06

Men zegt nochtans dat ik een man ben met goede smaad...

Gepost door: vinejo | 12-01-06

Onder de indruk Wat een uitstekend resultaat.. Je mag terecht trots zijn op jezelf!

Gepost door: Little Witch | 13-01-06

De commentaren zijn gesloten.