06-01-06

King Gaussens 

Deze avond aten wij vis. Eerder toevallig, ’t is niet zo dat wij per sé de vrijdag vis willen eten.Ik moest in de Makro zijn om als geschenk voor V’s meter het nieuwe boek van Johan Anthierens, Ooggetuige,  te kopen ( dat moet je maar doen, 5 jaar dood en een nieuw boek uitbrengen. Ik leef al veel langer dan 5 jaar en bracht nog niéts uit, tenzij je een éénmalige versie van een studentenblad wil meerekenen… ) 

Ik passeerde toevallig langs de visafdeling ( raad 1 x welke afdeling er tegenover ligt ), en zag dat er voor een mooie prijs lekkere vis in promotie stond : Meerval, 2005, 6, 9 €/kg.

Gekocht en klaargemaakt, met worteltjes, ui, champignons, wat paprika en Provençaalse kruiden.

En frietjes.

Heel lekker, en de begeleidende wijn was pico bello en paste perfect bij het gerecht.

Chateau Gaussens, Bandol 1997 

Inderdaad, een RODE wijn.

Het cliché van wit bij vis ontkracht.

Wijn en gerecht versterkten of verzachtten elkaar perfect.

Ik moet er wel bij vermelden dat de Bandol al open was van woensdag ( toen ik met PvdW een proefsessie deed om de 4 belangrijkste cépages in wit te herkennen, verslag van PvdW volgt ;-) ), en dus heel wat zachter was dan 2 dagen terug. 

Nog even de proefnotities :

 

Meerval, 2005, Zoetewaters ( Makro, 6,9 €) : In de neus tamelijk discreet, weinig aromatisch.

In de mond heel licht en soepel, vleesachtige textuur ( kip ) , weinig tannine ( dus niet meer bewaren ! ) mooie evenwichtige smaak, kruidig ( waarschijnlijk door de wijze van visifiëren ).

 

Chateau Gaussens , Bandol Longue garde 1997 : Jean Pierre deed het vroeger met zijn broer ( wijnmaken dus ), maar na enkele onenigheden besloot hij verder op z’n eentje wijn te verbouwen. De vroegere naam van het domein, La Noblesse, moest hij wel aan zijn broer laten. Hij noemt zijn wijn Chateau Gaussens, nogal pocherig als je weet dat hij, naast zijn percelen, beschikt over een veredelde stal met uit- en opbouw (veranda).

Voor de rest is deze authentieke Provençaalse (wijn)boer de bescheidenheid zelve.

Zijn wijn daarentegen springt uit het glas als de borsten van Veronique de Cock uit een B – cup. Een enorm wild en animaal aroma, de leder- en bosgeuren vliegen je om de oren. In de mond dezelfde gewaarwording, maar zeer gedoseerd en evenwichtig, veel concentratie en nog tannine.

Mooie afdronk.

Twee dagen later, zoals gezegd, zachter maar nog lekkerder,een onweerstaanbaar glas, het werk van een groot artiest. 90 ptn.

  

Dit weekend heb ik het over mijn nieuwjaarsgeschenk.

 

Hoewel den Ikken er met z’n gebruikelijke cool in slaagde om de spanning voor het grootste deel weg te nemen…   


20:43 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

*** Een fijne avond gewenst geniet er van ……….lieve groeten Tilly

Gepost door: Tilly | 06-01-06

kusjes ook warme zoentjes van mijnentwege

Gepost door: soesje | 07-01-06

help ! ik word gestalkt !

Gepost door: vinejo | 07-01-06

Dank u Norton Vinejo wordt gestalkt?
Ik ook!
Ik lees hier net dat ik verondersteld wordt om een verslag te schrijven over een proefsessie.
Gelukkig greep mijn goed opgevoede Norton direct in, want ik zie dat onmiddellijk na de vraag een aantal vreemde tekens verschijnen, die op antivirusprotest lijken te wijzen. Bedankt Norton om me te beschermen. Want over al die zure drank heb ik echt niet veel te zeggen, tenzij dat er veel druiven bestaan om een zure drank van te maken.
Toch lieve groetjes, warme kussens en verse lakens vanwege uw liefste PvdW-tje, het scheetje van zijn meetje en nog geen klein beetje.

Gepost door: PvdW | 08-01-06

Hopelijk kijken we niet zuur na het proefexamen maandag...
( die tekens van Norton zijn de getrokken grimassen bij de oefening. )
Toch wel even melden aan de meelezende wijnaficionado dat we samen ( weliswaar geholpen door heel wat afleiding en deductie ) 6 op 6 haalden.
Jammer genoeg is een goede algemene repetitie...

Gepost door: Vinejo | 08-01-06

De commentaren zijn gesloten.