26-12-05

Kerstboodschap

Bij wijze van bezinning, de kerstboodschap van PvdW.

 

De Belgen getest

 

De Schepper heeft vorige week de Belgen getest.
Neen, ik bedoel niet André De Schepper, die hier bij ons in de buurt woont en bij wie je terecht kan voor het steken van een regenput of voor andere grondwerken (de man heeft trouwens zijn naam ook niet gestolen…).

Neen, ik bedoel De Echte Schepper, God de Vader, “le Créateur”, hier in de streek ook wel “Ons Here” genoemd.
De Schepper had het idee opgevat om eens te kijken of de naar Zijn aanvoelen opgeklopte kerstgekte méér was dan alleen maar een façade. Of het naar Zijn aanvoelen eindeloze geleuter over vrede, vriendschap en verdraagzaamheid enkel een smoes was om een avond lang te kunnen genieten van exquise gerechten en bijpassende wijnen van de meest gerenommeerde Bourgondische wijnhuizen, of er misschien toch een oprecht gevoel van mededogen met de minstbedeelden achter schuilging.
Daarom pakte De Schepper met Zijn eindeloos lange vingers twee weken geleden voorzichtig een tiental arme Afrikaanse drommels bij de versleten revers en zette hij ze nadien met de nodige omzichtigheid in een verborgen ruimte bij het roer van een groot vrachtschip.
De Nigerianen vonden het niet eens zo erg dat ze op zo’n wildvreemd schip gedropt werden door Ons Here. “Slechter dan wat we hier achterlaten kunnen we het toch niet treffen”, mompelden ze in hun primitief Afrikaans dialect.
Ze hadden ongelijk, want hun boot voer naar Fort Europa.
Ons Here had de test eigenlijk uitgedacht omdat Hij zelf vroeger in een gelijkaardige situatie terechtgekomen was. Niet dat Hij er zich nog iets van herinnerde, want het verhaal dateerde van omstreeks Zijn geboorte. Maar Zijn vader en moeder (“onzen Tsjef” en “ons Marja”) hadden Hem het verhaal ettelijke keren verteld. Hoe Zijn moeder hoogzwanger een plek zocht om proper te bevallen, maar ze nergens terecht konden omdat de herbergen vol waren. En hoe Hij uiteindelijk in een stal geboren werd, maar ook hoe achteraf nog alles goed gekomen was, omdat er drie rijke mannen nog tal van waardevolle geschenken gebracht hadden, waaronder (meende Hij zich te herinneren) enkele bijzonder lekkere flessen wijn (het was iets met een heilige: Sint-Paulus of Sint-Pétrus of zo, maar daar was Hij niet meer zeker van – nu ja, ’t was ook al meer dan 2.000 jaar geleden en een mens durft dan wel al eens iets te vergeten).
In ieder geval, Ons Here wilde wel eens weten of tweeduizend jaar later de mensen al iets bijgeleerd hadden. Eigenlijk was Hij er redelijk gerust in, want het was toch niet mogelijk dat een moderne en democratische maatschappij (zo hoorde Hij dat altijd zeggen op het Eén-nieuws dat Hij via satelliet Ginder Boven kon ontvangen) arme drommels in de steek zou laten.
Hij had ongelijk, want Hij liet de boot naar Fort Europa varen.
Het resultaat van Zijn test volgde Hij vorige week uitgebreid op het Eén-nieuws. Hij werd er niet vrolijk van.
Hij had erop gerekend dat de Afrikaanse drommels, nadat ze in Kallo ontdekt waren, meteen liefdevol zouden ingehaald worden door de Belgen-in-Kerstsfeer. Hij had verwacht dat ze zich meteen zouden kunnen verwarmen aan liters hete kippensoep, die hen masaal en van overal in het land per express zou gestuurd worden.
Maar er gebeurde helemaal niets dat in het kerstgebeuren paste, integendeel. Zijn proefkonijnen werden met moeite wat verzorgd na hun uitputtende reis en meteen daarna moesten ze – in close-up te zien op het Eén-nieuws per satelliet – geboeid naar de onderzoeksrechter.
Ons Here verstond het niet goed. Geboeid? Hadden die jongens dan iets misdáán? Hij had het gevoel dat heel Zijn experiment wat uit de hand gelopen was. En dat verbeterde er niet op toen Hij de dag nadien de rechtstreekse uitzendingen vanuit het Belgische Parlement via Belgacom-tv kon volgen (het moet niet altijd voetbal zijn, dacht Hij nog). Want wat Hij daar hoorde, deed Hem kokhalzen. Hij zag er een man, genaamd De Man (maar die had zijn naam wél gestolen) van een partij die Hij nadien nog enkel durfde te benoemen met de afkorting VB. En die man had het in een vergadering op het hoogste niveau op het allerlaagste niveau over Zijn Afrikanen. “Of ze hier nog lang gingen blijven” en “Ze gaan ze toch geen asiel geven!”.
En Ons Here zuchtte. Hij zuchtte zo hard dat er normaal gezien in datzelfde Fort Europa waar Hij zich zo aan ergerde een zware storm had moeten opsteken. Maar het hogedrukgebied bleef braaf waar het al dagen lag. En er gebeurde helemaal niets. Iedereen ging maar door met het praten over Vrede en Gerechtigheid en de Opmars van de draaistoppen bij kwaliteitswijn en Hoe moeilijk het is een chenin blanc te herkennen als hij niet in Frankrijk gemaakt is. De Afrikanen werden als ordinaire misdadigers het land uitgezet. En Ons Here vroeg zich af of Hij eigenlijk nog wel bestond.

 

Paul Van den Wijngaard

10:31 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Correctie Bij mijn weten waren ze geplaatst door de dienst vreemdelingenzaken. Uitzetting gebeurd normaalgezien niet zo vlug hoor.

Take it from a lawyer dieveel vreemdelingenzaken moet behandelen (for free dat spreekt)

Enerzijds begrijp ik jouw standpunt. Anderzijds.. Ja, ik hoor zoveel van die hemeltergende verhalen, dat ik ook wel eens de andere kant van de medaille durf bekijken. Je hebt er echt geen idee van hoeveel mensen er in België asiel aanvragen en welke schrijnende toestanden die in hun eigen land meemaken.
Sommigen van mijn 'poulains' die worden erkend en anderen dan weer niet. Of dat eerlijk gebeurd? In alle oprechtheid kan ik daar geen sluitend antwoord op geven, maar ik heb de indruk dat men toch meer en meer menselijker is.
Komt daarbij dat de regel is dat je enkel kan aanvaard worden als vluchteling als je omwille van poltieike, religieuze, etnische redenen of het behoren tot een sociale uitgesloten groep van de maatschappij van herkomst behoort. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat we niet iedereen die een pover leven van armoe lijdt kan worden opgevangen door ons.
Laat ons elkaar geen Liesbeth noemen, we hebben zo al onderdanen genoeg die zonder steun van de overheid niet overleven.
EN wie gaat dat betalen? Ik hoor het iedereen graag zeggen, maar er zijn dus wel een heleboel mensen die voortdurend bezig zijn met de opvang van vluchtelingen. Meer nog, ikzelf bedien meer vreemdelingen gratis als advocaat dan Belgen. (terwijl er meer mensen recht hebben op jurdische bijstand dan wordt gedacht)

Noem mij misschien 'gehard', maar ik zit in de praktijk. Ik zie dat men in vluchtelingencentra best wel zorg draagt -in d emate van het mogelijke- voor die mensen, ze krijgen degelijke kleren, voedesel (waar sommigen over klagen omdat ze het voedsel van HUn land gewoon zijn, AHUM!), anderen krijgen een eigen stekje in de kleinere gemeenten dan.
Tel daarbij het grote aantal ILLEGALEN die in het land zijn en het plaatje is duidelijk: we moeten gewoon ergens een grens trekken.
Toestanden zoals je zag op TV zijn eigenlijk zeldzaam (ik geef je op een briefje dat men het zo deed juist OMDAT er camera's bij waren).

Anyway, ik zal mijn cliënten altijd heel goed helpen. Omdat ik ook wel besef dat je niet zomaar je land verlaat, en soms is het wel moeilijk om niet persoonlijk betrokken te raken. Maar feit blijft: ons beleid is helemaal zo slecht niet en vooral BROODNODIG.

Gepost door: Little Witch | 26-12-05

kerstverhaal Wie gaat dat betalen, vraagt Little Witch zich af. Het (officiële) defensiebudget van de USA voor 2005 bedraagt 419.3 miljard dollar. 419.300.000.000 dollar is dat, als ik de nulletjes goed kan tellen. Per jaar. Dat maakt 1.148.767.123 dollar per dag. 47.865.297 dollar per uur. 797.755 dollar per minuut. Per seconde ga ik het niet meer uitrekenen. Ik wordt nu al moedeloos. Een kleine 800.000 dollar per minuut, daar kan je aardig wat mondjes eten voor geven, kledij voor kopen, tenten (waterdichte en geisoleerde zelfs), huizen mee bouwen, noem maar op.
De actie HOOP voor Pakistan levert ruim 3,6 miljoen euro op...
Met dat geld kan de USA zich 4,5 minuten verdedigen tegen de boze meneren.
Maar we laten de moed niet zakken, we blijven er in geloven.
Artsen Zonder Grenzen: 000-0000060-60
Rode Kruis: 000-0000025-25
UNICEF: 000-0000055-55
Misschien de tegenwaarde van een goede fles wijn eens storten?
Alvast bedankt!

Gepost door: Marc | 26-12-05

VDW strikes back aan Vinejo:
Zeer bedankt om mijn bedenkingen uit de kerstnacht spontaan asiel te verlenen in de voorste gelederen van uw blog

aan Little Witch:
Natuurlijk weet ik ook dat we in ons kleinburgerlijk en stilaan xenofoob luilekkerlandje onmogelijk de Dienst Opvanggezinnen kunnen zijn voor alle stakkers uit de hele wereld.
Maar laten we dan in 's hemelsnaam ophouden met:
1. rond kerstmis opeens dure woorden te gaan gebruiken die enigszins schijnheilig overkomen wanneer ze uitgesproken worden van aan een copieuze tafel en gekruid zijn met een door prijzige wijnen veroorzaakt stuk in ons botten
2. asielzoekers die hier toevallig terechtkomen te behandelen alsof het misdadigers zijn van het niveau van Dutroux en co.
3. tuig dat de ellende van die mensen misbruikt, het parlement in te stemmen.
Met alle respect trouwens voor het pro deo werk dat u verricht.

aan Marc:
En dan tel je er de defensie-uitgaven nog niet bij van alle lander die net die Amerikanen (misschien wel terecht) beschouwen als boze meneren. "Wapenwedloop" heette dat vóór de val van het Ijzeren Gordijn. Maar ik heb het gevoel dat de draperieën nu gewoon ergens anders opgehangen zijn, kwestie van de wapenwinkel niet zonder klanten te zetten.

Gepost door: Paul Van de Wijngaard | 27-12-05

Welaan Met alle begrip voor jullie klachten jegens Amerika, ik ben absoluut ook TEGEN hun houding, maar we moeten nu ook niet alle zonden van de wereld op hen schuiven.
Ik ga er wel mee akkoord dat wat men meer geld moet steken in 'hulp in eigen land'. Het spreekt voor zich dat men vooreerst de situaties in de landen zelf moet oplossen.

Ofwel ben ik dan blind, maar asielzoekers die worden behandeld als misdadigers? Tja, das wel niet wat ik zie. Das eerder de uitzondering op de regel. Wat geen vrijgeleide mag zijn voor de onmenselijke behandeling van de Negerianen, verre van. Dergelijke toestanden zijn gewoon beneden alle peil.
De overheid geeft absoluut niet die indruk, maar de mensen van het OCMW, vluchtelingencentra, en hulporganisaties doen echt wel moeite. Spijtig dat daar dan geen positieve berichtgeving over komt. Vluchtelingen die de taal van ons land niet kennen en dan een bevriende Belg meebrengen die hen helpt, dat zie je dus ook.

Wat ik dus wou zeggen: ik ben geen tegenstander van ons beleid, zolang het correct wordt uitgevoerd. Daar kan uiteraard wel nog aan gewerkt worden. En zo kunnen we blijven discussiêren: idd, van uit onze lui zetel met een volle maag.

Ik zou zeggen: diegenen die echt een steentje bijdragen (ipv er over te palaveren, want mijn god wat kunnen mensen veel blaten maar weinig ECHT DOEN) ,dat zijn eigenlijk diegenen die we moeten koesteren.

Geld storten is fijn, maar echt HELPEN, das soms nog veel nuttiger.

Gepost door: Little Witch | 27-12-05

Het Moedige Nieuws Het Laatste Nieuws is niet meteen mijn favoriete krant, maar een gunstige wind (die blijkbaar ook de discussie op deze blog volgt) wijst me op het editoriaal dat hoofdredacteur Luc Van Der Kelen vorige zaterdag schreef.
De man wijst in een - het moet gezegd - zeer goed geschreven stuk op nog een ander facet van heel deze onverkwikkelijke zaak. Het zijn uitgerekend inwoners van olieland Nigeria die we op een dergelijke onwelvoeglijke manier behandelen (want sorry, Witchy, maar ik kan me niet voorstellen dat politiemannen asielzoekers beter behandelen als er géén camera's in de buurt zijn). Multinational Shell zuigt daar al decennia lang niet alleen olie uit de grond, maar ook de rijkdom uit het land.
Van Der Kelen schrijft:
"(...) Het is koud in België in de winter, als je uit Nigeria komt en ze vragen je in een kille kamer wat je komt doen in dat land in Europa, waar ze zich verwarmen met de rijkdom uit de Afrikaanse grond. We sturen je terug, terug van waar je komt, zeggen ze, je hebt geen recht om hier te zijn, ga maar terug met die boot naar Nigeria. Hebben zij dan de aarde gekocht voor hen alleen, dat ze alles wat ze hebben weggehaald uit Afrika met niemand willen delen? Zijn ze dan geen toevallige passanten in een honderste van een seconde van de geschiedenis van de aarde? Hebben ze dan geen respect? Het is koud in België in de winter, als je uit Nigeria komt. (...)
Er komt misschien wat pathos bij kijken en Van Der Kelen speelt als hoofdredacteur van een populaire krant misschien wat op het gemoed, maar ik stel vast dat er nu al twee dagen lang reacties komen op zijn bijdrage.
Misschien is dat wel wat je bedoelt met "een steentje bijdragen"? Want met alle respect: "HELPEN" en "ECHT DOEN" kan je op veel manieren. Wat Van Der Kelen doet is misschien "palaveren", maar je moet het maar durven: een opiniestuk schrijven waarmee je misschien driekwart van je lezers tegen de haren instrijkt, maar hen gelijk wel laat nàdenken. "Echt doen" is misschien wel "doen je wat je het beste kan voor de goede zaak". Als hulporganisaties helpen, advocaten pleiten en schrijvers schrijven voor het goede doel, zijn we al een heel end op weg om te HELPEN.

Gepost door: Paul Van De Wijngaard | 27-12-05

De commentaren zijn gesloten.