20-12-05

 Pontet Canet en Co

Hoevetoerisme.

Het doet je denken aan stinkende stallen.

Dom ogende koeien.

Kippen-, geiten-, varkens- en stierenstalkende kinderen.

Kneuterige wandeltochten met modderige laarzen en koude oren.

Stenen vloeren en spinnenwebben…

 

Ik kan het iedereen aanraden.

Maar dan moet je het wel invullen zoals wij dit weekend in Middelkerke deden.

Dankzij een goede voorbereiding ( een officiële vergadering die uitdraaide op een feestje avant la lettre ) konden wij genieten van 2 ronduit fantastische dagen.

Drie zaken schrijf je best op voorhand in het scenario neer :

1.     activiteitenkalender ( spelletjes, wandelen, kwissen, zingen, dansen,…)

2.     maaltijdkalender

3.     wijnkalender

 

De takenverdeling voor het eten ( ieder maakte op voorhand alles klaar ) zorgde ervoor dat elke maaltijd een waar festijn werd, mede door de begeleidende dranken.

Elk koppel had 1 schuimwijn, 1 witte wijn en 4 rode wijnen mee om blind aan de anderen uit te schenken.

Net genoeg om het weekend door te komen.

Een korte impressie :

Vrijdagavond :

1.     Inhuldiging van het mooie verblijf ( gebouw voor ons alleen met 4 kamers en gezamenlijke  keuken en salon ) met toastjes en bubbeltjes. Een poeplekkere crémant d’ Alsace en twee chique champagnes :  Moutard ( sans dosage, extra brut, aanrader uit Delhaize ) en Laherte frères rosé, ook poerdroog maar zeer aromatisch.

2.     Gourmet met rijst- en aardappelschotel en verse groentjes.

De bijhorende wijnen werden door LL en Gerten in de ideale volgorde uitgeschonken : Eerst een Lambrechtwijn met als etiketvermelding ‘ Saint Julien 2000’, iets wat ik nooit zou durven kopen maar achteraf bleek dit heel goed mee te vallen. Koffie, mokka, eik,…Bij nadere inspectie bleek dit gebotteld door Chateau du Glana, een heel respectabel domein. 83

Was dit een mooie starter, zijn opvolger vertoonde iets meer finesse, evenwicht en complexiteit. Chateau Lamothe Bergeron, haut Médoc, 2000 ( Carrefour, 11 euro ) 84

Vervolgens kregen we blind twee dezelfde wijnen uit een ander jaartal. Geloof het of niet, maar Sint Canardus en ik slaagden erin om dit, via afleiding en deductie tot op de Chateaunaam juist te raden ! Labegorce, Margaux 1998 en 1999. De wijnen waren zeer gelijkaardig, met dit verschil dat de 98 iets voller en ronder was dan de 99. Maar LL betaalde hem wel dubbel zo duur bij Lambrecht dan Gerten  in de Makro (14 euro). 86 en 87.

Chateau Coutelin-Merville 2000, Saint-Estephe, een weinig bekende,onderschatte cru Bourgeois die voor z’n 16 euro heel wat waar voor zijn geld geeft, was tenslotte de perfecte aanloop naar de topper van de avond : Chateau Pontet Canet, Pauillac 1997. Alweer blijkt dat ‘97 voor de topdomeinen in Bordeaux helemaal geen slecht jaar is geweest. De wijnen komen enkel wat sneller op dronk, wat voor mensen met een vrij beperkte voorraad wijnen van voor de eeuwwisseling mooi meegenomen is. Een heerlijk rijke neus met mokka, rijp zwart fruit en ceder, in de mond bewijzen de geurimpressies wat ze waard zijn, heel fijn met zachte  tannines en een mooie lengte. ( Carrefour, 32 euro ) 89 ptn.

Ons slaapmutsje werd een Gewurtztraminer vendanges Tardives 1997 van Weingartner ( 50 cl, 16 euro ). Lychee en rabarberkompot (!) in de neus, in de mond een heel zuiver, speels tweespel van zoet en zuur, mooi ondersteund door fijne fruittoetsen.

Een zalige nachtrust, slechts éventjes verstoord door het geluid van een melkmachine, zorgde ervoor dat we de volgende ochtend met herboren smaakpapillen konden genieten van het door Gerten verzorgde ontbijt.

To be continued.


12:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

la bé gueorge zeer sterk nummer daar eveneens de jaaratellen geraden werden

Gepost door: den Ikken | 21-12-05

Wat heerlijk een fijnproeversweekendje zo net voor het eindejaar..Als voorsmaakje.

Klinkt mij als muziek in de oren.

Gepost door: Little Witch | 22-12-05

De commentaren zijn gesloten.