29-11-05

4us

‘k Zit met een virus

lig te rillen in m’n bed

Vandaar

Er is hier dus

Niet veel info bijgezet

 

Leuk, die 38 graden

In Granada,

Lang geleden

Maar ‘k lig in eigen nat te baden

Nu ’t zo warm is in lijf en leden …


19:01 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

28-11-05

Delhaize bottles

Hartelijk dank aan Enos voor het vinden en ter beschikking stellen van dit veelverklarende en zeer interessante artikel.

 

 

 

Waarschijnlijk zullen heel wat mensen die zich vragen stellen bij Delhaize bottelingen ( waaronder ik zelf ) dit  gretig lezen.   

Geen pasteurisatie dus, maar toch behoorlijk veel behandelingen ( filteren, temperatuurshock,..) om toch maar een zo zuiver mogelijke wijn te krijgen.

 

Zuiver is altijd beter…voor water, breedtepassen en gedachtegangen, niet voor wijn !



15:11 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

27-11-05

Hortus Grande cuvée

Sorry, geen tijd voor een lang verhaal over ons bezoek aan de Cha Cha, wijnbar te Gent. Wel even vermelden dat de wijn de moeite waard was, maar dat ik wat ontgoocheld was over het gebrek aan betrokkenheid van de uitbater.

De keuze aan wijnen die je per glas kon bestellen vond ik veel te beperkt. We dronken elk een andere witte ( 4, meteen alle mogelijke soorten per glas ). Elke wijn was verdienstelijk, maar we kregen niet eens de fles te zien –de wijnen op de pancarte verwezen enkel naar de druivensoort.

We bestelden vervolgens een fles rode wijn uit de super appellatie Pic St Loup, Domaine Hortus, Grande Cuvée. Fantastische wijn, de hipp(i)e uitbater vroeg er 30 euro voor, een zeer faire prijs ( hij beweerde dat hij zijn wijnen verkoopt aan de inkoopprijs + 10 euro, maar volgens mij mag je daar toch wel 15 van maken, nog steeds, a fair deal ).

We aten er iets bij wat je helemaal niet slecht kon noemen, maar het groothandelsgevoel was niet ver weg. ( nu ja, voor 15 euro mag je geen Hof van Clevegerechten verwachten… )

Achteraf bestelden we nog een Vin doux naturel, Mas Amiel, Maury, 10 jaar oud.

Ik had dit al lang eens willen drinken, heb ervan genoten maar ben er toch niet kapot van. We betaalden hiervoor 8 euro per glas, de chocolademousse die er normaal bijhoorde hebben we niet gezien. 

Volgende keer toch maar naar den Tap en den Tepel…

 

 

Ik voeg hier nog 2 recente reacties bij van collega wijn afficionado’ s : 

De eerste is van PvdW :

Ik had deze bijdrage vrijdag al willen schrijven. De algemene stroompanne (het snééuwt potdomme een paar centimeter, dus is het toch normaal dat zowat het hele land plat gaat) verhinderde me mijn hete kolen te blussen via deze blog.
Ik heb vrijdagavond Tagliatelle Met Kalfsvlees, Room, Wijn en Parmesan klaargemaakt. Aan de hoofdletters merkt de aandachtige lezer dat het lekker was. En we hebben er ook iets bij gedronken. VENTENAC 2003. Aan de hoofdletters enzovoort.

Het is tijd voor “Reconceliation”, voor de Grote Verzoening. In een eerdere bijdrage liet ik me wat laatdunkend uit over de van de Maldegemse GB afkomstige Ventenac 2002. Ik blijf er bij dat dit een versleten wijn was die nauwelijks enig commentaar waard was. Maar wat ik vrijdag proefde – de 2003 dus uit een “grote” Carrefour - liet het licht schijnen over de eerdere loftuitingen aan het adres van deze wijn. Er is met reden met bloemen gegooid naar deze fles en de twee Hachettesterren zijn absoluut terecht.

Marie Gabrielle Cazes stond tot nog toe zeer hoog genoteerd in het nationaal concours "Wie bezorgt Vinejo en Co de beste wijn onder de vijf euro?" (let op het gedurfde rijmschema). Maar ze kan toch maar beter beginnen uitkijken voor de concurrentie! 

 

Deze stelling ( en vraag ) is van EdK : 

Ooit gehoord van een wijnbouwer : Delhaize pasteuriseert zijn bottelingen en deze wijnen zijn dus biologisch dood.
Er is inderdaad soms een opmerkelijk verschil tussen een botteling op het domein en de wijn van hetzelfde domein maar gebotteld door Delhaize (soms echt wel van niet onaardige domeinen).
Kan iemand dit bevestigen ?

 





21:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

26-11-05

Gent rules

 

Gisterenavond reden we gezwind door weer en wind richting gezelligste stad van Vlaanderen.

Onze bestemming, de Sphinx, is een bioscoopcomplex waar  men nog aandacht heeft voor het comfort van de klant. Een gaskacheltje aan de ingang hield ons warm tijdens het aanschuiven, en voor de mensen die niet in het overdekte deel stonden waren er zelfs paraplu’s voorzien.

Kleine dingetjes, maar ze verhogen het gevoel van welbehagen.

En als de film dan nog meevalt, kan de avond niet meer stuk.

Match Point is dan wel de zoveelste Woody Allen film die een komi –filosofische kijk biedt op de zinledigheid van het leven, het egoïsme en de intrinsieke slechtheid van de mens en de  tevergeefse zoektocht naar stabiele relaties en geluk, het thriller elementje dat doorheen de film loopt zorgt ervoor dat  deze prent net dat ietsje meer heeft wat een verplaatsing naar de dichtstbijzijnde cinema verantwoordt.

Het wordt pas echt gezellig, ja zelfs idyllisch als je na de film terecht komt in de eerste sneeuwbuien van het jaar.

De schitterend verlichte Sint Niklaaskerk die zich majestueus oprichtte tussen de vallende sneeuwvlokken deed ons weer beseffen wat we te veel vergeten :

Mocht Gent in het buitenland liggen, we reden er honderden kilometers voor om…

 

De avond kende nog een interessant vervolg met een bezoekje aan een wijnbar, maar familiale verplichtingen nopen mij ertoe dit pas morgen aan mijn wijnlogboek toe te voegen.

Ik zal ze de groetjes doen, daar in het eveneens sympathieke en mooie maar niet half zo leuke en gezellige Brugge.

 


11:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

25-11-05

oef...

 

Pas op, achter u  !

 

 

 

 

De werkweek !


17:29 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

24-11-05

Chateau Armandiere, Cahors 2003

U herinnert zich de schitterende zomer van 2003.

Overal in Europa heet en droog weer.

Op de wijnmarkt zorgde dat voor torenhoge primeurprijzen in Bordeaux.

Maar zijn die wijnen dan wel zo goed ?

Daar begint men nu aan te twijfelen.

 

In de Standaard stond een beschouwing over het wijnjaar 2003 voor de Médoc ( Pauillac, St Julien, enz..) en de Libourne ( Pomerol en St Emilion ). En die was niet zo positief.

In de wijncursus leerden wij inderdaad dat een extreem goede zomer niet per se zal zorgen voor evenredig goede wijnen. Simpel gesteld zit het zo :

Er zijn 3 zaken belangrijk die het moment bepalen waarop de druif geplukt wordt :

1.     een optimale ‘rijpheid’ qua suikergehalte

2.     een optimaal zuurgehalte

3.     een optimale fenolische rijpheid ( tannines ! ) 

 

In een hete zomer ( snel veel suikers ) zal de wijnbouwer misschien het zuurgehalte op peil kunnen houden ( door vroeg genoeg te oogsten ), maar hij zal dan wel problemen hebben met wat men noemt de ‘ fenolische ‘ rijpheid. Dit is de rijpheid van de tannines, vooral aanwezig in de pel en in de kern van de druif.

Gevolg : In 2003 maakte men wijnen die in eerste instantie zoet en zacht aanvoelen, maar soms een ( licht ) bittere toets vertonen, te wijten aan onrijpe tannines.

Het toeval wil dat ik zonet een fles opende uit dat jaar, dan wel niet uit Bordeaux, maar uit een Zuid West Franse appelatie :

 

Chateau Armandiere, Cahors 2003 :

Zeer rijke, medicinale  neus, kruidnagel, drop

In de mond is de aanzet heel mollig, weer kruidnagel en rijp fruit, rozijntjes in de afdronk . De mondvulling die aanvankelijk intens leek valt echter een beetje weg, misschien wel gelijkaardig aan wat men in de Standaard ( over Bordeaux 2003 ) omschreef als “ weinig smaakreliëf.

Wat volgens mij zéker aansluit bij het artikel over 2003 is de bittere nasmaak. Deze bitterheid is echter niet storend. Ondanks de onrijpe tannines is dit dus een heel lekkere wijn. (82+)

Een aanrader voor koffielutten, door PvdW ontdekt als éénmalige aanbieding in de Aldi voor de (koffie)luttele som van 4,99 euro. 


19:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

23-11-05

Plat

Tien jaar.

De leeftijd waarop het leuk is om eens in een woordenboek te snuisteren.

Neen, niet om woordjes op te zoeken voor school.

Ook niet voor het oplossen van een woordpuzzel.

Wel om naar de betekenis te zoeken van…

VUILE WOORDEN !

 

Mijn dochter lag deze middag plat van het lachen.

Zeg wat je wil over onderbroekenhumor, in die leeftijdsgroep zorgt die steevast voor hilarische taferelen.

Hikkend van het lachen las onze 10-jarige volgende verklaring voor :

 

Scheet (m) : ( meestal hoorbaar ) blazen van lucht uit de anus 

 

Komt u nog bij ?

 



15:51 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

22-11-05

Petrus

Eindelijk begrijp ik tot in de bubbeltjes ( de puntjes ) hoe de vinificatie van Champagne verloopt.

Later een verslag van deze razend interessante ( en lekkere ) les.

 

Ondertussen tracht ik u te verblijden met een leuke Petrus – pastiche van de hand van PvdW, gemaakt met de hulp van zijn lieve eega Isabel.

 

Dankuwel, Isabel.   

 



17:48 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

20-11-05

Caramba ! Alhambra !

Een korte update betreffende de laatste wijnbelevenissen :

 

Vrijdag en zaterdag genoot ik van Chateau Theuilly 2003, een gewone Bordeaux die ik op het wijnfestival kocht voor 5,99 euro. Eerste dag tamelijk veel hout maar mooi ondersteund door zwart fruit.

Tweede dag veel soepeler, zachte tannines , een mooie wijn voor z’n geld.

 

Vandaag bezochten we de degustatie van Alhambra, specialist in Spaanse en Portugese wijnen. Alle wijnen werden vertegenwoordigd door de wijnbouwer en z’n knappe dochter.Dit gaf een extra dimensie aan deze proefsexy eh sessie.

Na de aperitief dronken we een 100% Petit verdot cuvée van Quinta de Casal Branco ( Ribatejo, Portugal ), wel een goede concentratie,mooi rood fruit en vanille,maar licht bitter en wat zurig. Niemand vond dit 29 euro waard.

 

Ook de Rueda van Bodegas Antano kon ons niet charmeren, en de supercuvée Cambrico , Castilla Leon  ( slechts 2000 flessen, wijnstokken op terrassen, gecultiveerd met behulp van paarden ) die 42 euro moet kosten vonden we allen wel lekker maar te licht en simpel om zijn prijs te verantwoorden. Als finesse zo duur moet zijn, geef mij dan maar het karakter van een iets minder goed opgevoede wijn ( en dan bedoel ik niét het klassenverschil tussen Betty en Dina Tersago  ).    

 

Net toen we elkaar wat meewarig begonnen aan te kijken ( wordt dit een maat voor niets ?), kwamen we aan de Priorattafel.

Deze wijnen zijn allen gebaseerd op de ‘grenacha ‘, aangevuld met Carignan, Cabernet en Merlot .

De Marge 2003 van Celler de l’ Encastell had een heel complexe, rijke maar toch fijne neus. In de mond een weelde van fruittonen, drop, ceder, rozijn… DIT is wat we zoeken. Niet goedkoop maar betaalbaar ( 16 euro ).

De buurman, Celler d’ Ardèvol, met zijn ‘ Coma d’en Romeu 2003 deed voor dezelfde prijs nog beter. Zelfde karakter en smaaktoetsen, maar nét iets meer evenwicht.

Beide wijnhuizen hadden nog een supercuvée voor 30 euro of meer, maar het kwaliteitsverschil was niet in verhouding tot het prijsverschil.

 

Tussenin dronk ik op aangeven van LvD een heerlijke cava, Marrugat brut, zeer fruitig en soepel, perfect om de (verzadigde ) papillen wat te verfrissen. 

Zoals de meeste mensen drink ik schuimwijn of Champagne normaal als aperitief, maar onthou deze tip van LvD : Smijt er hem eens tussen !  

 

De laatste haltes dronken we een superfluwelige  Quinta das Tecedeiras reserva 2002( Douro, 19,95 euro ) én de fantastische Wences 2000 van Vega Sauco ( Toro, 37 euro ). Deze laatste Bodega had ook een curiositeit mee ( althans voor mij ) : Flor del Sauco, een zoete 100 % Tempranillo. Héérlijk.   

 

 

Ik zie

de contouren van de mooie locatie, kasteel Borluut

Ik hoor

de castagnetten van de dansende signorita’s

Ik ruik

de zalige Grenachageur

Ik proef

de zoete nasmaak van de Late Harvest Tempranillo

En ik voel

 

me goed.

 

 

Gegroet !





21:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

18-11-05

MeB par Delhaize Le Lion

Het is duidelijk dat 95 % van de bezoekers van deze blog behoren tot de populatie van suffe surfers, snelle scrollers en kleppende klikkers.

Uw volste recht natuurlijk !

Reacties blijven steeds welkom, maar ik laat ze vanaf heden spontaan komen, zal er dus niet meer naar vragen.

 

Zelf blijf ik echter even gedreven in mijn jacht naar betaalbare kwaliteitswijn en het neerpennen ( sic) van mijn proefervaringen.

 

In Delhaize verkoopt men van zowat elke appelatie enkele wijnen die gebotteld zijn door Delhaize zelf. Dit staat telkens vermeld achteraan de fles. Deze wijnen zijn steeds een stuk(je) goedkoper dan de andere, op het domein gebottelde wijnen.

In een reactie ( jawel ! ) van wijncorrespondent PvdW, stelde deze dat hij al heel wat wijnen van deze categorie uitprobeerde, maar dat hij ze allen op z’n best middelmatig vond.

Ik kan deze stelling zeker bijtreden, maar ontdekte toch minstens één positieve uitzondering in twee verschillende kleuren : Les Florets, Cotes de Luberon.
 

De rosé besprak ik reeds eerder ( zie bericht ‘Rosé de Vlaeminck’ ), en nu proefde ik ook hun witte botteling. Heel fris, droog maar fruitig, zeer soepel en evenwichtig. 

Aangenaam drinkplezier voor 2,99 euro of minder, prijs kwaliteit dus dik in orde !  

 

Heeft u andere ervaringen ? Rea.. eh…  klikt u maar gerust verder… 



19:18 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (15)

16-11-05

Chateau Lafite

Dank aan Jan die me deze leuke fles uit Amerika toestuurde. 


19:57 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

15-11-05

betaalbare wijn

Oké, ik beloof het, 't is de laatste keer :
 
Welke ( betaalbare ) wijn durft ú iedereen aan te raden ?
 



13:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

13-11-05

 Bericht van Gerten

Dames en heren, mag ik u presenteren :

De eerste post van wijnbuddie Gerten, die wat meer leven in deze blog wil blazen ( = meer reactie van u, beste lezer ) :

 

Het gaat zo: iemand geeft een statement over wijn en het publiek reageert. Controversiële onderwerpen worden uiteraard niet geschuwd.

Daar gaat ie. Gisteren was ik op zoek naar een fles wijn om peren in te stoven. De keuze tussen de Fonbels, Pichon Longueville (magnum, waarvoor 1 kg peren te weinig is) en Villa Bel-Airs, Ferran's, Vannières en Gaussens viel nogal moeilijk. Dus viel de keuze op de allergoedkoopste fles in mijn bezit: Ventenac 2003. De peren zijn me er zeer dankbaar om. De Cazes hou ik voor mezelf.

REAGEER !



10:15 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

12-11-05

Chateau La Louvière , Pessac 1999


Chateau La Louvière , Pessac 1999 ( rood):


Een wijn, zo fijn als Justine Henijn.

Zeker geen supervolle, vette blockbuster, vandaar waarschijnlijk dat Parker hem slechts 85 punten waard vond. Dit is eerder een ‘old school’ Bordeaux, sexy maar niet opdringerig ( daar gaat de vergelijking met Henin...), evenwichtig maar niet supercomplex. Voor mij, ondanks droogtrekkende tanden, mooi op dronk.

Als je dit aan de prijs kan krijgen die ik er voor betaalde, 16 euro, is dit zeker zijn geld waard. 87 ptn.

Ondertussen werd de Fortediga  (zie eerder bericht ' Paars uit de laars') nu ook door FVDA bejubeld in de Morgen.

Meestal vind ik zijn wijnsmaak niet echt de mijne, deze keer geef ik hem ( en Parker ) dan toch gelijk. Op 8 november, enkele dagen na onze eerste kennismaking met deze wijn, besloot ik hem thuis eens te herproeven, zonder andere wijnen en hapjes in de buurt.

Ik stuurde  volgende ( nog niet verwijderde ) sms naar wijnbuddie Gerten : “ Zit hier ne Fortediga te drinken. Eerste glas was hetzelfde als bij u, maar nu is’ t al mijn derde en hij blijft maar verbeteren ! Jam Jam Jummie !”

In eerste instantie inderdaad een lekkere wijn, na een zuurstofkuur wordt hij echter fantastisch en onweerstaanbaar..

Ik begin dan toch maar aan m’n vreugdedansje.


12:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

11-11-05

Corpse's Bride

Wapenstilstand vandaag.

Doch geen Wijnstilstand .

Integendeel zelfs, op een feestdag hoort een feestwijn.

 

Chateau La Louvière, Pessac Leognan 1999 : de numero uno van de L, die ik besprak ter gelegenheid van het wijnfestival in Carrefour. Straks laat ik u weten of het de moeite was.

Eerst iets helemaal anders.

 

We gingen deze namiddag met het ganse gezin naar de Studio Skoop om de nieuwe worp van Tim Burton te bekijken.

Corpse’s Bride is een heerlijke animatiefilm over een jongen, Victor, die per ongeluk huwt met een meisje dat niet meer tot het rijk der levenden behoort.

De bovenwereld, waar de sterfelijken huizen, wordt voorgesteld als een grijze, rauwe omgeving waar de harten wel nog kloppen, maar de harteloosheid regeert.

De onderwereld daarentegen is kleurrijk en gezellig, en ook al verliest men hier en daar een oogbol en koestert men de maden als lichaamseigen huisdier, er wordt gezongen en gedanst in een eeuwigdurende ambiance.

De personages zijn dolkomisch, de dialogen zijn vlijmscherp, het verhaal is mooi en romantisch. Een ware aanrader kortom, nét geschikt voor onze jongste van 10.

Die dan wel verstoken blijft van sommige schitterende woordspelingen, zoals de reactie van een aflijvige op de vraag van Victor om terug te keren naar het rijk der levenden :

“Why do you want to go up , they are dying there to come down !”


19:27 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

10-11-05

Chateau Plantey de la Croix

Diverse wijnberichten :

 

*In de krant gisteren

Of was het vandaag :

Het drinken van rode wijn vermindert de kansen om Alzheimer te krijgen.

Of was het Parkinson ?

Dringend meer rode wijn drinken.

 

Of was het witte ?   

 

*Domaine Cazes, herproefd en alweer uitstekend bevonden.

Zowat het beste wat ik ooit dronk voor 4,89 euro.

 

*Tot 23 november 4 + 2 in Delhaize :  

Chateau Plantey de la Croix, Haut Médoc 1999 : Dit is de tweede wijn van het in België veel gedronken, hoog gewaardeerde en in mijn ‘kelder’ residerende  Chateau Verdignan.

Normale prijs  : 9,69 euro

Nu 38,76 voor 6 = 6,45 euro per fles.

De kwaliteit van Verdignan ‘99 in acht genomen, lijkt dit me een interessant aanbod.

 

Vineuze groeten

vanwege uw wijnwatcher.





13:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

08-11-05

Ahmed Khatib

 

Wat hebben Monegaskische gelden te maken met Palestijnse helden ?

  

Het legt de link tussen een ongelofelijk pervers, weerzinwekkend bericht  en een waarlijk aangrijpend verhaal op dezelfde pagina van een Vlaamse krant. 

 

De Monegaskische prins Albert , met een vermogen van twee miljard euro, strijkt voor zijn ( allesbehalve noodlijdende ) landbouwbedrijf 287.000 euro aan landbouwsubsidies op.

Het gebrek aan scrupules van dit soort heerschappen in maatpakken is blijkbaar recht evenredig met de hoeveelheid op onrechtmatige wijze verkregen kapitaal.

 

Rijke mensen, perverse daden

Monegaskische gelden.

 

Ahmed Khatib is een Palestijns jongetje. Blinkende oogjes, mooi snoetje, lief en ondeugend.

Een kind van 12, zoals u en ik ooit geweest zijn, met z’ n eigen wensen, fantasie, spelletjes, toekomstdromen.

Dit jongetje heeft nooit subsidies gekregen.

En hij zal er nooit krijgen, want hij werd vorige donderdag in het hoofd geschoten door een Israëlisch soldaat.

De Israëlische legerleiding heeft zich uitgebreid verontschuldigd voor dit incident.

De ouders van Ahmed dienden onmiddellijk na zijn dood te beslissen of hun zoontjes’ organen mochten gebruikt worden als donororganen.

Een beslissing die voor elke ouder  moeilijk is in zulke omstandigheden, maar extra zwaar werd, in de wetenschap dat de organen bestemd waren voor…Israëlische kinderen.

De ouders van Ahmed twijfelden geen seconde.

Z’ n nieren, lever, hart en longen werden gebruikt voor het redden van Israëlische patiëntjes.

De vader van een Joods meisje dat eindelijk, dankzij het goede hart van Ahmed,  een dringende harttransplantatie onderging zei : “ Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is zo’ n onwaarschijnlijke daad van liefde. Ik zou graag hebben dat de familie van de jongen zou denken dat mijn dochter ook de hunne is…”.

 

Kleine mensen, grootse daden.

Palestijnse helden.



17:42 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

07-11-05

Santenay 1er cru La Pousse d' Or

Zaterdagavond 5 november, Lichtervelde.

Op bezoek bij twee lieve mensen en hun hond Biggles.

 

H. :“ Zeg Vinejo, ik heb deze wijn geopend maar er is precies iets mee, proef jij eens ?”

Hmm…Eerst even ruiken. Doet me denken aan een Provence wijn.

Even proeven… euh…( in gebarentaal ): Kan ik dit ergens uitspuwen aub ?

 

De gastheer had - ter gelegenheid van de komst van een wijnliefhebber - met een groot hart een wijn geopend van 8 jaar oud.

Een Corbières uit 1997.

Met op de achterzijde zo’ n supermarktetiketje met tekeningetjes en schenktips ( een doorstreepte vis, dus bij vlees drinken, aanbevolen temperatuur 18 c°, .. ).

Ze hadden hem onlangs gekregen van een ander koppel, en waren in de oprechte waan dat het hier ging om een heel goede wijn  ( ha ja, want t was een oude wijn, en wijn verbetert toch met ouderen ?…).

Niet dus, deze wijn had, zoals 90 % van de wijnen, in zijn prille jeugd gedronken moeten zijn.

 

Vliegensvlug dook C. terug in de kelder en kwam boven met een andere fles.

“Kijk, H., die is nog ouder, die heb je nog van je broer gehad.”

Tja, die zal ook wel kapot zijn zeker ?

M’n gretigheid en enthousiasme temperend mompelde ik iets in de trant van “ waarschijnlijk zal hij wel nog te drinken zijn… “

Tien seconden later was hij open.

 

Santenay 1er Cru, Les Gravières, La Pousse d’ or 1993

 

Voor de gastheer was hij te ‘zerp’, heel begrijpelijk voor een beginnend wijndrinker.

De gastvrouw hield het ook bij één glaasje.

Vtje en ik hebben ons opgeofferd en hem op ons beidjes uitgedronken.

 

Martelaarschap kan heerlijk zijn…


00:11 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

05-11-05

Paars uit de Laars

Donderdagavond hadden we een gezellige avond bij G. en O. met truffeltoastjes, Sint Jakobsschelpen, zalmmousse en ...wijn

In wit dronken we de reeds eerder besproken Rauzan Despagne Grande reserve 2003, en deze wijn bevestigde al het goede wat we er eerder van dachten, zeiden en schreven. De Sauvignon Blanc zorgt voor de frisse zuren, de Semillon en discreet hout geven het geheel een evenwichtige en fruitzachte smaak. ( 8 euro, wijnfestival Carrefour ) 87

 

De rode wijnen waren alle drie afkomstig uit de laars van Europa.

Neen, Koen Crucke, de LÁARS van Europa.

 

Tenuta I Muracci Fortediga IGT, Toscane  Deed me allesbehalve denken aan een  Italiaanse wijn, wel aan een Vin de pays d’ Oc die ik ooit dronk, Pelican ( bij Vinesse, van waar ook deze wijn afkomstig is ). En wat blijkt, het gaat om een blend van cabernet en Syrah, geen Italiaanse druiven dus. Het domein ligt op enkele km. van de grote ‘super’Toscans ( Sassicaia,.. ) en het is de eerste jaargang die op de markt verschijnt.

Parker kwoteert deze wijn 90, en ook zijn grote rivale Jancis Robinson is enorm enthousiast. Ik vond hem voor zijn 8 euro wel lekker, maar een vreugdedansje kon er vooralsnog niet van af. 84

 

Liano  Rubicone IGT 2001 , Emilia –Romagna ( Delhaize 15,99 euro ) : ook deze wijn deed me totaal niet aan Italië denken, wel aan een Spaanse Reserva die iets té veel hout gekregen had. Een blend van sangiovese en cabernet, voor mij geen geslaagde combinatie want de minste van de drie. 81

 

Dossi Rossi Monti  Langhe DOC 2002 ( Delhaize 24,9 euro ) www.paolomonti.it : samengesteld uit Cabernet en Merlot, een wijn met een Bordeaux touch : Heel fijn, terughoudend,  geraffineerd, lang in de mond en mooie afdronk. 25 euro is teveel, maar voor 16 euro  (hij stond vorige maand 2 + 1 gratis ) is dit een schitterende wijn. 88

 

Nu snel het gras afrijden.

In november.

Binnen een paar jaar zal het niet meer nodig zijn, dan staan m’ n eigen Cabernet- en Merlotdruivenstokken in de tuin…




15:08 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

04-11-05

Domaine Cazes

440 hits op 24 uur. Ik begrijp nog steeds niet hoe dit komt, als er iemand een verklaring heeft is ze meer dan welkom.

Ondertussen zocht ik wat extra informatie aangaande domaine Cazes, de wijn die ik gisteren nogal enthousiast besprak.

Blijkt dat dit één van de meest gerenommeerde domeinen is in de Roussillon.

Hij grossiert in Guide Hachette noteringen en wordt in de GaultMillau gids speciaal vermeld met 4 ( maximum is 5 )  sterren.

Zoals vele domeinen in de Roussillon maakt men, naast witte, rode en rosé, ook  een fel gewaardeerde Muscat de Rivesaltes ( vin doux naturel ).

 

Eigenaardig genoeg vond ik de besproken cuvée niet terug in de literatuur, noch op de site van het domein. Het (mooie) etiket verschilt nochtans nauwelijks van de wijnen die wel vermeld worden. Ik stuurde een mail naar het domein, maar kreeg nog geen antwoord.

Ik vermoed ( met quasi zekerheid ) dat dit de verklaring is :

 

Zoals vele domeinen in het zuiden van Frankrijk maakt men een speciale cuvée, geschikt voor ‘les grandes surfaces’. Deze komt dan in de warenhuizen terecht onder een lichtjes aangepast etiket voor een fractie van de prijs. De kwaliteit is echter zoniet hetzelfde ( vb in Bandol : Domaine de L’ Ollivette ) dan toch veelal van bijna even hoog niveau dan de wijn die op het domein ( of in de kleinhandel ) verkocht wordt.

A bargain dus.

 

Ik schonk wat er van de fles overbleef gisterenavond aan Gerten en vroeg hem de prijs te schatten.

Elf euro was het antwoord.

En op dat moment was hij nog niét zat.







11:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

03-11-05

Scary

Op 4 uur tijd 136 hits.

Op een donderdagnamiddag.

Weet iemand hoe dit komt ?

Is er een link op een populaire site of zo ?
Reageert u eens ?
Met de melding hoe u hier terecht kwam ?
Het kan anoniem en is volledig gratis.
Doen !
Dank ! 

15:19 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Dom. Cazes Marie Gabrielle

Waarde wijnliefhebber,

 

Ter gelegenheid van uw bezoekje aan deze wijnblog heb ik de eer en het genoegen u kond te doen van een schitterende ontdekking in de categorie

“ wijn die je verwent en die je geld waard is

tot de laatste slok en cent. “

 

Domaine Cazes cuvéé Marie Gabrielle, Cotes du Roussillon 2002 :

Een mooie neus van rijp fruit, krieken op alcohol. In de mond heel aangenaam, zeer evenwichtig en zacht, cassis en mooie zuren gemaskeerd door mollig fruit.

Wat mokka en licht bittertje op het eind,  83 p.

 

Deze wijn kocht ik als probeersel ter gelegenheid van het wijnfestival in Carrefour, en ik proefde hem nu omdat hij deze week weer in promotie staat.

4,89 euro, ik ga er mij straks nog enkele halen.

DO try this at home.



14:09 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

02-11-05

Clos de l' Oratoire des Papes

Gisterenavond aten we bij mijn ouders een afgestorven konijn met patatten en appelmoes.

Dit is wat we dronken :

 

1. Crémant d ‘Alsace, Ernest Wein, Blancs de blancs : heel goede schuimwijn, voor mij  het niveau van heel wat Champagnes, 9 euro uit Carrefour

 

 2.  Julienas JP Selles, Beaujolais 2004 : Ik had een Beaujolais cru aangeraden om het

konijn te vergezellen bij z’n laatste tocht

Deze appelatie wordt de laatste 10 jaar ondergewaardeerd, te wijten aan de associatie met de Beaujolais Nouveau hype, waarbij het inderdaad meestal gaat om veredeld druivensap dat de naam wijn amper waardig is. Als je echter een cru koopt uit één van de gemeenten die een ‘village’ status genieten ( Saint Amour, Morgon, Julienas, Moulin a Vent, Regnie, Brouilly, Chénas, Chiroubles, Fleurie ) kan je heel wat aardige ontdekkingen doen. Beaujolais village is namelijk één van de weinige appelaties waar enkel de kwaliteit en niet de prijzen zijn gestegen.

De fles Julienas ( de gemeente dankt zijn naam aan… Julius Caesar ) die we hier dronken had la mamma in de GB gekocht ( 7 euro ). Het is het nochtans raadzaam om zulke flessen bij de kleinhandel te kopen. Je zal enkele euro meer betalen, maar van de kwaliteit ben je zeker.

Deze fles was helemaal niet slecht, aangenaam (rood)fruitig, kruidnagel, soepel in de mond, maar deed toch enigszins denken aan de ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

 

3. Clos de l’ oratoire des Papes, Chateauneuf du Pape1998 : Heel volle, aromatische geur, rijp fruit en mooie kruidigheid. In de mond voldoet hij aan de verwachtingen, redelijk complex en behoorlijk lang. Boeiende wijn, ooit gekocht (met 20 % korting) in de GB van Nevele, de 2003 staat  NU in promotie in Carrefour ( 14,50 euro ). 86


09:45 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

01-11-05

Hallowijn

  

Gisterenavond hadden we een Hallo – wijn feestje.

Er was geen les, maar onze uitermate sympathieke cursist David ( die ooit model stond voor  Michelangelo ), nodigde ons uit voor een try – out van een aantal Languedocwijnen.

Hij zou starten met het promoten via internet van enkele wijncoöperaties uit die streek, en wij dienden ( letterlijk ) als proefkonijnen.

We kregen zo maar eventjes 17 wijnen te proeven, waaronder enkele lekkere witte, een verdienstelijke rosé en...bitter weinig goede rode. 

De Languedoc kampt de laatste jaren met een immense overproductie, en veel wijnbouwers staat het water aan de lippen.

De oplossing is : kwaliteit laten primeren boven kwantiteit, snoeien, durven risico’ s nemen, enz...

Want voor de middelmatige, neutrale wijnen die wij gisteren proefden bestaat volgens mij geen markt meer.

Bij zowat elke wijn kreeg je de indruk dat er met onrijpe druiven is gewerkt ( geen risico, nú plukken ! ) en er was over het algemeen een gebrek aan concentratie ( te hoge opbrengsten ) .

Ik geef toe dat ik zelf ook niet 100% geconcentreerd was, en m’n smaakvermogen was nog niet volledig hersteld, maar toch durf ik mijn twijfels uiten over de verkoopbaarheid in België van dat soort wijnen.

Goed voor toeristen in Frankrijk, als huiswijn in snackbars of voor de beginnende Chinese wijndrinker, maar niet voor de hedonistische meerwaardezoeker.

De Canvasdrinker, quoi.   




10:05 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)