24-11-05

Chateau Armandiere, Cahors 2003

U herinnert zich de schitterende zomer van 2003.

Overal in Europa heet en droog weer.

Op de wijnmarkt zorgde dat voor torenhoge primeurprijzen in Bordeaux.

Maar zijn die wijnen dan wel zo goed ?

Daar begint men nu aan te twijfelen.

 

In de Standaard stond een beschouwing over het wijnjaar 2003 voor de Médoc ( Pauillac, St Julien, enz..) en de Libourne ( Pomerol en St Emilion ). En die was niet zo positief.

In de wijncursus leerden wij inderdaad dat een extreem goede zomer niet per se zal zorgen voor evenredig goede wijnen. Simpel gesteld zit het zo :

Er zijn 3 zaken belangrijk die het moment bepalen waarop de druif geplukt wordt :

1.     een optimale ‘rijpheid’ qua suikergehalte

2.     een optimaal zuurgehalte

3.     een optimale fenolische rijpheid ( tannines ! ) 

 

In een hete zomer ( snel veel suikers ) zal de wijnbouwer misschien het zuurgehalte op peil kunnen houden ( door vroeg genoeg te oogsten ), maar hij zal dan wel problemen hebben met wat men noemt de ‘ fenolische ‘ rijpheid. Dit is de rijpheid van de tannines, vooral aanwezig in de pel en in de kern van de druif.

Gevolg : In 2003 maakte men wijnen die in eerste instantie zoet en zacht aanvoelen, maar soms een ( licht ) bittere toets vertonen, te wijten aan onrijpe tannines.

Het toeval wil dat ik zonet een fles opende uit dat jaar, dan wel niet uit Bordeaux, maar uit een Zuid West Franse appelatie :

 

Chateau Armandiere, Cahors 2003 :

Zeer rijke, medicinale  neus, kruidnagel, drop

In de mond is de aanzet heel mollig, weer kruidnagel en rijp fruit, rozijntjes in de afdronk . De mondvulling die aanvankelijk intens leek valt echter een beetje weg, misschien wel gelijkaardig aan wat men in de Standaard ( over Bordeaux 2003 ) omschreef als “ weinig smaakreliëf.

Wat volgens mij zéker aansluit bij het artikel over 2003 is de bittere nasmaak. Deze bitterheid is echter niet storend. Ondanks de onrijpe tannines is dit dus een heel lekkere wijn. (82+)

Een aanrader voor koffielutten, door PvdW ontdekt als éénmalige aanbieding in de Aldi voor de (koffie)luttele som van 4,99 euro. 


19:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

die hete zomer van 2003 Ik heb ook iets dat ontstond in 2003, enorm pittig, soms zoetjes, vol met tannines en vanzodra ze de optimale rijpheid bereikt heeft... zeg dan nooit dat 2003 een slecht jaar was...het zou je zuur kunnen opbreken; het is namelijk geeeen koffielutje ons 'aurke'.

Gepost door: een suffe buur-surfster | 25-11-05

hete zomer van 2003 Was het in uw geval niet eerder een hete herfst 2002 ?

Gepost door: Vinejo | 26-11-05

De commentaren zijn gesloten.