10-11-05

Chateau Plantey de la Croix

Diverse wijnberichten :

 

*In de krant gisteren

Of was het vandaag :

Het drinken van rode wijn vermindert de kansen om Alzheimer te krijgen.

Of was het Parkinson ?

Dringend meer rode wijn drinken.

 

Of was het witte ?   

 

*Domaine Cazes, herproefd en alweer uitstekend bevonden.

Zowat het beste wat ik ooit dronk voor 4,89 euro.

 

*Tot 23 november 4 + 2 in Delhaize :  

Chateau Plantey de la Croix, Haut Médoc 1999 : Dit is de tweede wijn van het in België veel gedronken, hoog gewaardeerde en in mijn ‘kelder’ residerende  Chateau Verdignan.

Normale prijs  : 9,69 euro

Nu 38,76 voor 6 = 6,45 euro per fles.

De kwaliteit van Verdignan ‘99 in acht genomen, lijkt dit me een interessant aanbod.

 

Vineuze groeten

vanwege uw wijnwatcher.

13:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

het verdict Het geval Cazes, dus. Door de eigenaar dezer elektrische gazet de hemel ingeprezen en dus door de schrijver dezer regels ook uitgeprobeerd. Ik moet toegeven: mijn (enige) fles lag misschien iets te koud. Ik haal steeds een aantal flessen naar boven vanuit de kelder - om zo te zeggen: in de aanslag - maar vandaag was er de hele dag niemand thuis en rekening houdend met de energieprijzen van de jongste maanden stond de verwarming dus gewoon uit. Uit de lessen fysica herinner ik me niet veel meer, maar wél nog dat water veel trager opwarmt dan lucht. En van water naar wijn is natuurlijk maar een kleine stap (isn't it, Jesus?). Om een lang verhaal kort te maken, ik denk dat de Cazes hier open ging bij 15 graden. Gezien de enthousiaste recensies kon ik het snuffelen annex proeven nauwelijks uitstellen, met als gevolg dat de eerste slok flink tegenviel wegens te koud. Of misschien ook wel wegens nog niet lang genoeg open, want ik heb het gevoel dat deze wijn veel zuurstof vraagt.
Een half uur later zitten we in een andere wereld en moet ik de onnavolgbare Vinejo volmondig (ook letterlijk) gelijk geven. Dit is geen superwijn, geen bovenaardse cru en ook geen echt eigenzinnige wijn. Zéér lekker, zeer toegankelijk, ietwat commercieel zelfs, maar geen einzelganger die door zijn originaliteit uitblinkt. Maar dit is wél een wijn die - ik herhaal wellicht de grootmeester - voor zijn prijs ver boven het gemiddelde uitsteekt. Voor mij is dit de wijn die je schenkt als je een voldoende goede vriend op bezoek krijgt die je lang niet gezien hebt. Je wil eerst en vooral bijpraten, maar tegelijk ook iets drinken dat lekker genoeg is om de diepe vriendschap te bezegelen. Cazes zal het gesprek fors ondersteunen zonder zelf het gespreksonderwerp te worden. Nu ik er aan denk: ik moet dringend nog wat bijpraten, dus dat wordt maandag weer Carrefouren.
Vinejo en ondergetekende staan niet alleen in hun respect voor Cazes. De Canadees Normand Bélanger, bijgenaamd "The Best Sommelier for Eastern Canada for wines and spirits from France", vond het een maand geleden ook hoog tijd om het in zijn radioprogramma bij de Canadese omroep CBC een woordje te 'placeren' over de cuvée Marie Gabrielle. Hij gaf meteen ook de Canadese verkoopprijs mee:
19.55 Canada Dollars = 14.0476 Euro
Da's dus nog een reden om naar Carrefour te gaan en meteen daarna de grote plas over te vliegen.
Surfenderwijs kwam ik nog een beknopte geschiedenis tegen over het domein Cazes.
Voor wie er niet genoeg van kan krijgen volgt het hierna:
D O M A I N E C A Z E S
Midden in het stadje Rivesaltes, het hinterland van de badplaats Port-Barcarès aan de Middellandse Zee, parel van de Roussillon, in de Rue Francisco Ferrer nr 4, staat de chai van de familie Cazes : inoxcuves voor de gisting en reusachtige eikenhouten foeders voor het rijpen van de wijn. Jaarlijks produceert Domaine Cazes in totaal 800.000 flessen, waarvan 1/3 wordt uitgevoerd. Domaine Cazes is een familiebedrijf met momenteel de derde generatie aan het roer en de vierde generatie (Marie-Gabrielle,Bruno en Emmanuel) in het stadium van “de stiel leren”. Deze derde generatie bestaat uit de twee broers André en Bernard Cazes, zonen van Aimé Cazes die de grote uitbreiding realiseerde tussen 1930 en 1950. De familie-geschiedenis gaat echter terug tot 1908 toen Michel Cazes zijn eerste wijngaard ontginde. Zoon Aimé Cazes wist in 1927 vader Michel te overtuigen om de MAS JOFFRE aan te kopen, 8 hectare groot. Deze wijngaard behoorde aan de familie van Maarschalk Joffre, militair gezagvoerder over de Franse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog, en waarvan het ruiterstandbeeld op het marktplein van Rivesaltes nog altijd over de stadsgenoten waakt. Aimé Cazes werd geboren in februari 1901 en lag als baby reeds in een rieten korf in de schaduw van het struikgewas ten tijde van de oogst. Aimé Cazes bleef actief tot 1976 en trok zich toen discreet terug op 75-jarige leeftijd. Tot 1997 ging hij nog elke namiddag zijn rit door de wijngaarden maken in zijn Peugeot 205, zijn “fauteuil roulant”. In de loop van 1997 is hij daarmee gestopt, nadat hij door de Gendarmerie Nationale geflitst werd aan 127 km per uur op de Route de Salses die hij kende zoals zijn broekzak! Sedertdien liet hij zich elke namiddag rijden om zijn wijngaarden “te ruiken”. Aimé Cazes is zachtjes heengegaan op 11 december 2000, op nog 2 maanden verwijderd van zijn honderdste verjaardag.
De wijngaarden van Domaine Cazes beslaan nu een oppervlakte van 160 hectare, alle gelegen rondom de gemeenten Rivesaltes en Salses. Het grootste perceel alleen totaliseert 120 hectare “d’un seul tenant”.
Domaine Cazes produceert 18 verschillende wijntypes met de opbrengst van 12 verschillende druivensoorten. De jaarlijkse oogstperiode beslaat bij Cazes ruim twee maanden en start midden augustus voor de Chardonnay, de Macabeu en de Muscat-à-petits grains, om te eindigen half-october met de oogst van de suikerrijke en rijpe Grenache noir die 14° moet halen voor de productie van de Rivesaltes “vin doux naturel”. De aanplant voor de AOC-wijnen zijn :
Voor de rode wijn : Syrah, Mourvèdre, Grenache noir en Carignan,
Voor de droge, witte wijn : Macabeu en Vermentino.
Voor de zoete witte wijn : Muscat-à-petits grains en Muscat d’Alexandrie.


Gepost door: Paul (weer) van De Wijngaard | 11-11-05

Proficiat voor de langste reactie ooit in Blogland.
1. Deze wijn heeft inderdaad ( veel ) zuurstof nodig.
Achteraan op de fles raadt de wijnbouwer zelfs aan: carafer et servir à 18 C°. De tweede dag was hij trouwens nog beter ( maar je moet erin slagen om er wat van over te houden, 't is echt zo een wijn die je constant toeroept " Drink mij, drink mij.." )
2. De bijpraatwijntheorie : fantastisch bedacht en de nagel op de kop.
3. Soepel drinkbaar en toegankelijk, ja. Commercieel ? Nee.
3.Bij het drinken dacht ik zowaar af en toe aan een Bandol, het zou me verwonderen mocht hier geen Mourvèdre inzitten.
4. Na je ontdekking op de Canadese radio ( is Radio 1 niet goed genoeg meer ?) blijkt wel duidelijk dat deze wijn qua prijs kwaliteit moeilijk z'n meerdere zal vinden.
5. J ' aime Aimé.

Gepost door: Vinejo | 11-11-05

commercieel Het valt natuurlijk te bezien wat je onder "commercieel" verstaat. Als je (wat ik vermoed) bedoelt dat een wijn bewust in al zijn objectieve kwaliteiten geweld aangedaan wordt om bijvoorbeeld de scherpe en originele maar misschien onpopulaire kantjes eraf te vijlen, dan moet ik je gelijk geven: deze wijn heeft daar niet onder te lijden. Maar als je net als ik met (een tikje) commercieel bedoelt dat de cuvée zodanig samengesteld wordt dat hij op maar weinig zere tenen (tongen) gaat staan, dan zitten we op dezelfde golflengte. Deze wijn eist niet het uiterste van de smaakpapillen of schopt niet tegen schenen en daarom vind ik hem in zijn samenstelling een beetje commercieel. Maar dat is niet persé een negatieve beoordeling. Ik hou bij tijd en wijle wel eens van een wijntje dat naar beerputten of slecht gewassen bh's ruikt, maar eentje dat me gewoon in alle rust een kleine maar voldoende portie genot verschaft, kan er ook zeer geregeld bij.
Ik vraag me trouwens af hoe de "gewone" Caves smaken, die niet verdeeld worden door Carrefour en andere Delhaizes (cf. de website van de familie). Wedden dat die méér mourvèdre bevatten dan de Marie-Gabrielle? (Heb je trouwens nog een antwoord gekregen op je mail naar het domein?)

Gepost door: Paul Van de Wijngaard | 11-11-05

Neen Marie gaf nog geen antwoord, ik probeer wel nog een keer.

Wat het commerciële aspect betreft :
zoals Kama, niet Geert Hoste
zoals Admiral Freebee, niet Jan Leyers
Zoals Erik Van Looy, niet Jan Verheyen
zoals 'Trigger Happy', niet 'Als t maar beweegt'
zoals Robert Goddard, niet Nikki French
zoals Ventenac, niet Senor de los Lanos.

Dan ben ik volledig akkoord !

Gepost door: Vinejo | 12-11-05

Geen beweging "Als 't maar beweegt" zou ik zelfs niet commercieel durven noemen. Daarvoor is het véél te slecht. 't Is erg, maar het programma doet zelfs zijn eigen naam (die al weinig positiefs laat vermoeden) geen eer aan.

Gepost door: Paul Van de Wijngaard | 12-11-05

De commentaren zijn gesloten.