04-11-05

Domaine Cazes

440 hits op 24 uur. Ik begrijp nog steeds niet hoe dit komt, als er iemand een verklaring heeft is ze meer dan welkom.

Ondertussen zocht ik wat extra informatie aangaande domaine Cazes, de wijn die ik gisteren nogal enthousiast besprak.

Blijkt dat dit één van de meest gerenommeerde domeinen is in de Roussillon.

Hij grossiert in Guide Hachette noteringen en wordt in de GaultMillau gids speciaal vermeld met 4 ( maximum is 5 )  sterren.

Zoals vele domeinen in de Roussillon maakt men, naast witte, rode en rosé, ook  een fel gewaardeerde Muscat de Rivesaltes ( vin doux naturel ).

 

Eigenaardig genoeg vond ik de besproken cuvée niet terug in de literatuur, noch op de site van het domein. Het (mooie) etiket verschilt nochtans nauwelijks van de wijnen die wel vermeld worden. Ik stuurde een mail naar het domein, maar kreeg nog geen antwoord.

Ik vermoed ( met quasi zekerheid ) dat dit de verklaring is :

 

Zoals vele domeinen in het zuiden van Frankrijk maakt men een speciale cuvée, geschikt voor ‘les grandes surfaces’. Deze komt dan in de warenhuizen terecht onder een lichtjes aangepast etiket voor een fractie van de prijs. De kwaliteit is echter zoniet hetzelfde ( vb in Bandol : Domaine de L’ Ollivette ) dan toch veelal van bijna even hoog niveau dan de wijn die op het domein ( of in de kleinhandel ) verkocht wordt.

A bargain dus.

 

Ik schonk wat er van de fles overbleef gisterenavond aan Gerten en vroeg hem de prijs te schatten.

Elf euro was het antwoord.

En op dat moment was hij nog niét zat.11:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Commentaren

Roussillon De Côtes du Roussillon intrigeert mij. Ik hoor verhalen van kommer en kwel in de Bordeaux, in de Languedoc... Maar tegelijk verneem ik alleen maar goed nieuws uit de uiterste zuidwestelijke regio van Frankrijk, tegen de Spaanse grens en de Middellandse Zee aangevleid. Er zijn in die regio blijkbaar ge- en bedreven wijnboeren aan de slag, leert me ook master of wine Jan De Clercq in zijn oktober-nieuwsbrief.
Vandaag werd ik dan ook bijna vanzelf naar de (het) afdeling(ske) Roussillon van Delhaize afgeleid. Ik liet me verleiden door een Cotes du Roussillon Villages uit 2001, Les Bois-Francs genoemd (waar trouwens verder google-gewijs niets over terug te vinden is) . Ik zal wel een moeilijke jongen zijn, maar de wijn valt me weer wat tegen. Een cuvée van grenache, carignan en syrah zou me nochtans moeten liggen, maar ik ruik en smaak (ondanks zijn leeftijd) een wat ordinaire wijn die in niets uitblinkt. Het is een botteling van Delhaize zelf en ik vraag me meer en meer af of het wel een goed idee is dat soort wijnen aan te schaffen, want geregeld ontgoochelen ze me toch. (Na een reis in de zuidelijke Côtes du Rhône kocht ik zowat het hele eigengebottelde Rhône-assortiment van Delhaize, zonder veel uitschieters). Om maar te zeggen dat ik me voorgenomen heb om maandag wat vroeger te vertrekken en eerst langs te gaan in de Carrefour van Sint-Denijs voor
1. Domaine Cazes, waar ik in mijn literatuur ook veel goeds over las
2. Ventenac, poging 2
Tenzij een beruchte inwoner van De Pinte al met de hele handel is gaan lopen, natuurlijk...

Gepost door: Paul Van de Wijngaard | 05-11-05

Tja hoe meer we proeven, hoe kritischer we worden...maar de door Delhaize gebottelde wijnen koop ik ook niet meer ( met 1 uitzondering waarover later meer ). Ooit dronk ik de StT Joseph ( ca 9 euro ) en die viel me enorm tegen.
Carrefour : 1.Dom Cazes staat op de paletten aan de kop van de wijnstand, redelijk goed verborgen.
2. Ventenac : zorg dat je 2003 hebt ( maar denk dat ze dat allemaal zijn ) én een tip die ik altijd toepas : neem een fles die achteraan staat ( = uit het licht, maar hou het onder ons hé, anders schieten er achteraan geen meer over...)

Gepost door: Vinejo | 05-11-05

verklaring verklaring voor de vele its is dat we langst uw website nog iets kunnen leren over wein

Gepost door: jef verlinden | 05-11-05

(h)its 'k heb u wel herkend Gerten !

Gepost door: Vinejo | 05-11-05

waar kan ik deze wijn kopen in Nederland ?

Gepost door: e buck | 12-09-07

Sorry Geen idee...

Gepost door: vinejo | 12-09-07

De commentaren zijn gesloten.