30-10-05

Kleine toevoeging

Net gelezen in een wijnbespreking van Dirk Rodriguez ( het ging over Rosemount Estate ) :

 

Een wijn met veel opsmuk : hout, room, vanille en toegevoegde eucalyptus. Wat die opsmuk betreft citeren we graag een oude wijnmaker uit St Julien : ”Ce n’ est pas parce que la fille utilise trop de maquillage, qu’ elle n’est pas belle. “

 

Ik permitteer me om hiermee niet akkoord te gaan.

 

Geef mij maar de iets minder mooie, onopgemaakte vrouw, die waarschijnlijk een heel eigen karakter vertoont en na verloop van tijd veel genuanceerder en complexer uit de hoek komt dan de schminkdoos die het enkel moet hebben van wat armzalig uiterlijk vertoon en kunstmatige oplaptechnieken. 

 

Wat dat betreft mag ik me natuurlijk gelukkig prijzen.

M’n vrouw is, naast haar karaktervolle en complexe inborst, zó knap, dat bij haar een laagje maquillage even zinvol is als het schenken van een De Morgen abonnement aan Hugo Coveliers, het volgen van een cursus demagogie door F. De Winter of het doneren van een spermastaal aan onze, geef toe, toch wel potente prins Filip.

 

En wat de wijn betreft, want daarover ging het eigenlijk, ik smaak liever GEEN eucalyptus dan toegevoegde eucalyptus.

Maar voorlopig smaak ik jammer genoeg nog helemaal niks.

Vlug nog wat siroop.

Mét toegevoegde eucalyptus.


18:23 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

29-10-05

Soylent Green

Vindt u ook niet dat we de laatste tijd zo weinig horen van ‘Groen‘ ?

Tja, van Mieke Vogels weten we dat ze vanaf heden binnen dient te blijven.

Maar waar zitten die andere groene jongens ?

Wel, ik zal het u vertellen.

Momenteel

Zitten ze

In mijn neus en keel.

 

En sedert deze morgen ben ik nu ook mijn ( alom geroemde ) goede smaak kwijt.

Vandaar dit tamelijk smakeloos berichtje.

Ik hoop op snelle beterschap, want de levenskwaliteit van een wijnliefhebber is recht evenredig met de kwaliteit van zijn reuk- en smaakvermogen…

 


11:29 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

26-10-05

Laatste waarschuwing !

Voor die 65  % ( en ook voor die 35 % andere ) gevoelige wijndrinkers zal ik nog één maal deze kostbare ( niét in de pecuniaire zin van het woord ) wijntip verklappen, daarna zwijg ik erover, of het wordt een schaars product, waardoor de prijs zou kunnen stijgen en ik in onmin zou komen met de frequente kopers en verbruikers ervan, wat ik bijzonder jammer zou vinden want sommige van mijn beste vrienden, kennissen en familieleden behoren tot deze categorie van mensen.

Ik zal het nog één maal zeggen, maar wel een paar keer herhalen, zodat u het niet vergeet.

Ik zet het ook in verschillende kleuren en lettertypes, voor het geval dat sommige mensen een bepaalde kleur of lettertype niet kennen of kunnen lezen.

 

Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac Chateau Ventenac

 

Le Carla, AOC Cabardes, verkrijgbaar in Carrefour voor 3,79 euro.

 

 

Maar niet verder vertellen, hé…18:54 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

25-10-05

zwart en mannelijk

Ik drink m’n koffie altijd zwart. 

 

Online marktonderzoek door de Amerikaanse wijnbelangenvereniging WineVision toont aan dat 65% van de bevolking biologisch is voorbestemd om bepaalde door wijnexperten gegeerde smaken niet te lusten.

Met andere woorden: een groot deel van de bevolking lust de wijn niet die door ervaren wijnproevers wordt aanbevolen.

Het gaat om de bevolkingsgroep die extra gevoelig is voor bittere smaken. Dat blijkt uit hun zoutgebruik en het gebruik van melk, room en suiker in hun koffie.

Bittergevoeligheid komt meer voor bij vrouwen dan mannen. Deze mensen houden niet van sterk smakende witte of rode wijnen. 

Mensen die hun koffie zwart drinken zijn dikwijls mannelijk en lusten wel de sterker smakende witte en rode wijnen die wijndeskundigen aanbevelen. 

 

Én ik ben mannelijk.

 

En u ?
18:57 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

24-10-05

Chateau Guibot, Puisseguin St Emilion 2000

Neen, ik ging niet naar Megavino.

Als ú, lezer van dit berichtje, wél deze wijnbeurs bezocht, was het de moeite, of was het teveel van het goede ? Ik ben benieuwd naar uw bevindingen.

Mij trekken massa - evenementen niet erg aan, ik ga liever naar kleinere proeverijen bij wijnhandelaars uit de nabije omgeving.

En er zijn er genoeg.

Ik ben niet eens in de mogelijkheid om op alle uitnodigingen in te gaan, meer nog, mocht je willen, je kan elk weekend lekkere wijnen drinken zonder zelf ook maar één fles open te trekken.

Een Belg zal dit echter nog niet zo gauw doen, maar ik ben er zeker van dat in de ons omringende landen deze praktijk hier en daar wordt toegepast.

Ik noem geen namen, hé.

 

Maar wat is er leuker dan thuis, in je eigen vertrouwde omgeving en in de nabijheid van je geliefde(n) een flesje wijn te consumeren ?

 

Dit weekend heb ik heel erg genoten van :

Chateau Guibot, La Fourvieille, Puisseguin St Emilion 2000 : Samen met Château Branda is dit een toonaangevend wijngoed in deze satelliet appelatie van St Emilion.

Een heel typisch aroma, mokka en chocolade, ik dacht zelfs aan marsepein.

Enig opzoekingswerk leerde me dat dit een 100% merlot cuvée is.

In de mond eerst heel discreet zwart fruit, maar na een zuurstofkuurtje fantastisch lekker, gekonfijt fruit, rozijntjes, rijpe pruimen. Op het eind trekt hij de mond erg droog, dus deze wijn heeft nog veel reserve.

Ik kocht deze wijn in rode prijs in Colruyt voor een 12 tal euro, en dit lijkt me een heel mooie prijs – kwaliteitsverhouding. 85+


18:25 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

22-10-05

 Mondavi, Dominus en co

Dankzij de ligging dichtbij de Stille Oceaan, vertoont Napa een gunstig klimaat voor de wijnbouw.

Er stonden 2 rode wijnen op het programma van R. Mondavi ( De Amerikaanse wijnpionier ) en 2 van Dominus Estate ( gemaakt door C. Moueix van Pétrus).

 

Maar we begonnen met een witte, de basisChardonnay van Mondavi, Woodbridge 2002 : Deze wijn dronk ik 18 maanden terug, en toen vond ik hem veel te ‘houterig’, in de letterlijke zin van het woord. Mijn vermoeden dat dit door ouderen  zou verdwijnen werd bevestigd, maar…jammer genoeg bleven er niet zo veel andere aroma’ s meer over. Te mijden.

 

Hoe flauw de witte geweest waren, zo impressionant waren de rode. We dronken ze blind, in willekeurige volgorde, en de bevindingen waren énorm interessant.

Brunello was de eerste die een duidelijk onderscheid maakte tussen de twee Mondavi’ s en de ‘Domino’s, door te zeggen dat volgens hem wijn 1 en 3 Frans waren. Dat moet je durven, op een proeverij van Amerikaanse wijnen. Maar wat bleek ? Wijn 1 en 3 waren weliswaar wereldwijnen van Amerikaanse bodem, maar finaal van Franse makelij ! Bravo Brunello !

( Let op de mooie alliteraties in vorige zinnen.)

 

Het verschil in karakter en structuur tussen de wijnen van Mondavi en Moueix was dus heel frappant, iedereen (h)erkende dit. Dit wordt verduidelijkt in de proefnotities :

 

Napanook, Napa Valley 1998 ( 2de wijn van Dominus ) : Gesloten neus, peper, vegetaal aroma. Ook in de mond heel organisch, kruidig, drop, heel mooie concentratie en stevige afdronk.Jonge wijn ! Volgens LL perfect bij Steak au poivre. ( Delhaize, 29 euro ) --RP 88--

 

R. Mondavi Cabernet Sauvignon, Coastal 1996 : Deze wijn was volledig op dronk, open, vlot fluwelig maar dunner en met minder body en karakter dan de eerste. ( let wel, deze proefnotities zijn gemaakt op basis van de commentaren vóór het onthullen van de flessen.) Deze wijn mocht nog wel wat liggen, maar niet langer dan twee weken…( 13 euro, Delhaize )

 

Dominus Estate, Napa 1996 : De grote, sterke broer van Napanook. Ook nog gesloten in de neus, vegetaal en Bordeaux getypeerd. Zeer geconcentreerde wijn, die ondanks z’n terughoudendheid blijft komen, met ‘ iets dat laait op de tong ‘( dixit F.), smaken van zwarte bessen, ceder en veel (maar soepele) tannines

Schitterende wijn, die zich echter moeilijk bloot geeft ( enkele uurtjes decanteerkan hadden hier geen kwaad gedaan…) De vraag of deze wijn zijn geld waard is ( 96 euro, Thienpont ) werd gesteld. --RP 95--

 

Mondavi Cabernet sauvignon, Napa 1996 : Verschillende leden konden zich moeilijk bedwingen om deze wijn enige tijd te laten staan. Hij had dan ook een waarlijk onweerstaanbaar aroma van rijp fruit, cassis en florale tonen. Ook in de mond vertoonde deze wijn z’n zijdeachtige charmes, dan wel minder geconcentreerd dan de 1 en 3, maar als geheel op en top klaar en evenwichtig.

F., onze clochard de luxe en zelfverklaard aanhanger van de vrije meningsuiting ( maar dan vooral de vrije mening van zichzelf ), noemde dit een gevleugelde wijn.

Maar misschien zat er wel een vliegske in zijn glas….( 23 euro, Delhaize ) --RP 90--

 

De avond werd uiteraard afgesloten met nog heel wat lekkers, een Banyuls Grand Cru1986 ( danku, papa Van LL ) en…Westvleteren met aangepaste kazen ! Een mooie afsluiter van een schitterend degustatiejaar.

 

Het was zelfs zó mooi geweest dat er werd beslist om het volgend jaar reeds te starten… op 10 december van dit jaar.

Onze vriend Brunello is nu al wanhopig op zoek naar iemand die hem een bak Westvleteren wil verkopen.23:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

Napa Valley

Ruim na de feiten wil ik toch ( kort ) nog even terugkomen op de apotheose van onze zaterdagse wijndegustaties : De Napaproeverij.

Er werd afgetrapt met een door LL aangeboden matchbal, een Champagne millesimé ( 1998 ), waarvan ik de verdere gegevens helaas ben kwijtgespeeld. Gewone Champagnes worden liefst binnen de twee jaar gedronken ( dus, let op waar je ze koopt, want er staat geen jaartal op ), maar hier werd weer bewezen dat een millesimé heel lang z’n frisheid kan bewaren.

 

Na de lekkere opener bood LL ons nog een product aan van eigen bodem : een Chardonnay van Kasteel Genoelselderen ( eigendom van…een Nederlander ) van 1998. De dure ‘Goud’ cuvée kan waarschijnlijk heel lang liggen, maar zeven jaar voor de gewone cuvéé was minstens enkele jaartjes te veel.

De geur vond ik bijna afstotelijk, maar in de mond smaakte deze wijn naar asperges.

Jammer genoeg nádat deze de darmtransit hebben doorlopen…

 

Tijd voor onze Amerikaanse vrienden.

 

Het grootste deel van de Amerikaanse wijnen is afkomstig uit Californië.

Hoewel in Amerika geen met Frankrijk vergelijkbaar AOC systeem bestaat,  heeft men ook daar zijn gecontroleerde herkomstbenamingen.

Die zijn echter vooral politiek – geografisch bepaald.

De basisbenaming is die van de staat ( vb : Oregon,, NY,..), de druiven moeten voor 100% van daar afkomstig zijn. Dan volgt de County , bvb. Sonoma, ( minstens 75 % van de druiven zijn vandaar afkomstig ) en dan zijn er nog de wettelijk begrensde wijngebieden ( AVA’s), dit zijn natuurlijke zones, waaruit 85 % van de druiven dienen te komen.

De vinificatie van de wijn wordt volledig aan de wijnbouwer overgelaten, wat uiteraard een groot voordeel oplevert t.o.v. de Fransen, die gebonden zijn aan druivensoorten, oogstperiodes en -methodes, opbrengst, houtlagering, enz…

Chaptaliseren ( suiker toevoegen ) is in Amerika echter verboden !

Op het etiket wordt meestal de voornaamste cépage vermeld, maar er kunnen ook voor 25 % andere druiven zijn gebruikt. Het is  NIET verplicht om het wijnjaar te vermelden, en als het er wel opstaat moeten 95 % van de druiven geoogst zijn in dat jaar.

 

Meer nog dan in Frankrijk wordt de exploitatie van de wijngoeden commercieel uitgebuit.

Mijn schoonbroer bezocht Mondavi Wineries en diende 10 dollar neer te tellen voor een degustatie.

Misschien toch niet zo verwonderlijk als je weet dat, na Disneyland,  Napa Valley het grootste aantal toeristen trekt per jaar !

 

Straks een bespreking van de wijnen, maar eerst wil een SIMpathiek meisje deze computer even gebruiken ( welk spelletje denk je dat ze wil spelen..?)12:21 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

20-10-05

Chateau Lilian Ladouys 2002

In de Aldi verkocht men nog een aantal andere ‘feestwijnen’ , o.a. Chateau Croizet Bages, Pauillac 2003, een Grand Cru Classé voor 16,99 euro. Dit domein is echter één van de minst gewaardeerde Grand Crus van Pauillac, dus besteed die 17 euro liever aan de nieuwe CD van Deus of Franz Ferdinand. Ook de St. Emilion en de Chateauneuf zijn weinig meer dan ronkende namen, en  de Lalande de Pomerol en de Vaqueyras laat u ook best liggen voor mensen die deze blog niet lezen…

We beperken ons dus tot deze wijn :

Chateau Lilian Ladouys, St Estephe 2002

Heel mooie, briljante donkerpaarse kleur, bij walsen een mooi tranendal aan de glasrand.

Tranendal ?

Waarom niet…

In de neus de jonge geur van fruit ( cassis ) en een heel fijne houttoets.

Bij proeven heeft deze wijn een zijdeachtige aanzet, een goed voorbeeld van wat men bedoelt met  ‘suave’ ( zie berichtje ‘ suave ‘van 19 09 ). Niet super geconcentreerd, maar complex genoeg om te boeien.

De lichtjes samentrekkende  tannines op het eind wijzen erop dat deze wijn nog veel reserve heeft.

 

De tweede dag was de cassisgeur nog veel meer uitgesproken, en na een tijdje vertoonde de smaak een mooie botertoets. Fijne wijn. 85

 

Ik durf dit aan deze prijs ( 9,99 euro ) echt aanraden. Ik ben er bijna zeker van dat je 10 jaar geleden ( in verhouding ) voor hetzelfde geld minder kwaliteit in je glas had.

Probeer er desnoods zelf eens eentje, maar let op, wacht niet te lang, want andere lezers van deze blog staan al aan te schuiven.

 

Ps : We proefden deze wijn naast enkele andere Bordeaux’, waaronder Tayac ( zie eerder ) en Fonbagan ( Cotes de Castillon 2001, Carrefour wijnfestival ).

De Margaux viel wat licht uit naast Chateau L. Ladouys, maar de Fonbagan  hield zich, ondanks z’n wat strenge karakter, schitterend staande.

Dit in tegenstelling tot degene die hem meebracht, mijn goede vriend en wijnbuddie, Eerwaarde Heer Gerten. 

 21:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

19-10-05

Al die feestwijnen...

Een groot geel – bruin licht schijnt recht in m’ n ogen.

Er verschijnt iets links in m’n ooghoek, het is angstaanjagend, heeft iets metaligs in de klauwen en lacht vals.

Ook aan de andere kant verschijnt een grijnzend wezen. Het spuwt speekseldeeltjes in mijn richting en nadert met een soort middeleeuwse tang mijn van angst opengesperde mond.

 

Inderdaad, net terug van de tandarts.

 

Zowel de tandarts als haar assistente zijn van het andere geslacht, en wanneer ik machteloos en gespannen door hen onder handen wordt genomen voel ik me net een macho die, bij de kraag gegrepen door twee dolle Mina ‘s, de wraak van 2000 jaar onderdrukking van de vrouw moet doorstaan.

 

Gelukkig ben ik m’n reuk- en smaakvermogen niet kwijt gespeeld, zodoende kan ik weer volop genieten van m’n hobby.

 

Beste hedonisten, er is goed nieuws en slecht nieuws.

Het slechte is, dat de wijnbouwers in Frankrijk het steeds moeilijker krijgen om op te boksen tegen de mondialisering van de wijnmarkt, en dat sommige wijnboeren hun wijn aan de straatstenen niet verkocht krijgen.

Het goede nieuws is het logische gevolg hiervan :

1.     De Fransen zijn verplicht om meer te focussen op KWALITEIT dan op KWANTITEIT

2.     De prijzen zijn SERIEUS in dalende lijn *

* met uitzondering van de allergrootste namen..

 

 Een voorbeeld daarvan is de niet onverdienstelijke Margaux die ik gisteren besprak en voor 6,99 euro verkrijgbaar is in de Carrefour.

 

En nu is ook de Aldi aan zijn feestwijnen toe, en daar is volgens mij een echt koopje te doen.

 

Het normale gamma van de Aldi is heel onaantrekkelijk, het bestaat uit commerciële en banale wijnen.

Ook de feestwijnen zijn in de meeste gevallen niet echt aanraders, maar toch zit er elk jaar wel wat bij dat toch de moeite waard is.

 

Zo kocht ik vier jaar terug voor enkele honderden franken Chateau Dasvin Bel Air, een goed gemaakte Cru Bourgeois uit de Haut Médoc.

Twee jaar geleden verkocht men Chateau Hanteillan voor een 8 tal euro, een wijn die zelfs de status heeft van Cru Bourgeois Supérieur.

En ook de meest aantrekkelijke wijn die ze dit jaar aanbieden is een Cru Bourgois Supérieur, en dan nog uit de topappelatie St Estephe : Chateau Lilian Ladouys 2002, 9,99 Euro.

 

Van deze wijn dronk ik reeds twee jaargangen, de 1997 en 1999.

Het is een domein dat vroeger nogal onderpresteerde, maar de laatste jaren heel wat betere wijnen produceert.

De prijzen vallen meestal mee, vooral door het feit dat de heer R Parker geen fan is van dit Chateau en de wijnen heel slecht quoteert.

Voor de 97 kan ik hem wel volgen, die had inderdaad een ‘natkartonnen aroma’, maar de 1999 dronk ik recent en die kon mij ( en de rest van de tafel ) énorm bekoren.

 

De 2002, die voor de luttele som van 9,99 euro te koop staat en van de  Gault-Millau gids 87 punten krijgt ( prijs aan Chateau zelf is 15 euro ) lijkt me dus een heel interessante investering.

En wat dacht je ?…

 

Ik ging een flesje halen, zal het vanavond met Gerten en co proeven, en morgen weet u of het de moeite loont om naar de Aldi te spurten….16:36 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

18-10-05

Chateau tayac, Margaux 2004

Deze week in promotie in Carrefour, een Margaux voor 6,99 euro (!) :

Chateau Tayac Cuvee Larauza, Margaux 2004

 

Ik dronk hier reeds de 2002 van, en die was heel kruidig, niet typisch Bordeaux .

De jaargang 2004 ( de eerste 2004 Médoc die ik proef ) is dan weer op een andere manier atypisch, hij heeft namelijk iets van een Nieuwe Wereldwijn.

 

Een tamelijk donkere, purperrode kleur, mooi en helder.

Je neus in dit glas steken geeft dezelfde gewaarwording als je neus in een potje kersenyoghurt steken. Zeer explosief fruit dus, mede te wijten aan het feit dat dit wijntje als het ware recht uit de wieg komt.

Bijzonder jong , maar van het clichématige “ kindermoord “ wil ik hier toch niet gewagen.Quasi geen tannines ofwel heel goed gemaskeerd ), en ook weinig zuren, wat enigszins verrassend is voor het niet zo warme 2004.

 

Deze wijn is gemaakt om jong te drinken, z’n fruit charmeert, en wordt in de mond mooi aangevuld met een fijne houtsmaak.Verwacht geen complexe wijn met een grote concentratie, maar reken er op dat dit flesje velen zal bekoren, zéker voor zijn prijs ! 82 ptn.
16:26 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

Moderne wijnkunde

Ik tracht mijn appreciatie voor de wijnen die ik drink uit te drukken in een score op 100.

Zie in dit verband m’n berichtje ‘ puntensysteem’(klik) van augustus.

 

Wijnen onder de 80 kunnen interessant zijn, zelfs goed gemaakt, maar dat zijn de liedjes van K3 soms ook, en die haal je ook niet snel in huis…

Een wijn die ik begin 80 situeer vind ik echt wel goed, maar nog niet van dien aard dat ik er een extra spaarpotje wil voor aanleggen. Enkel aan te schaffen aan schappelijke prijs.

 

Als ik 82+ geef ipv 82, dan gaat het over een subjectief gevoel, iets zegt me dat deze wijn beter verdient, misschien door ouder worden, hem in andere omstandigheden te drinken, enz..

Een wijn achteraan in de 80, dat zijn de wijnen die er echt om doen, wijnen waarvan ik er graag veel in huis haal ( als ze betaalbaar zijn tenminste ).

Vanaf 90 gaat het voor mij over echte topwijnen die je niet frequent drinkt maar die je dat extra genot geven, die unieke sensatie die elke wijnliefhebber kent en drijft.

 

Ik heb ook een formule bedacht om de prijs te berekenen die ik  een bepaalde wijn waard vind :

 

P ( in Euro ) = ( S x 2 ) – 157

 

Waarbij

 P = prijs voor betreffende wijn

 S = de score voor die wijn.

 

Vb : Een wijn die 85 punten krijgt, daar wil ik 13 euro voor geven.

een wijn die 90 of meer haalt kan voor mij dus 23 euro of meer waard zijn, maar aan die prijs zou ik hem ( met m'n modale inkomen ) niet zelf kopen.

Dit houdt dus wel in dat geen enkele wijn me meer waard is dan 43 euro.

 

Hoewel…mocht ik in de solden een fles Petrus zien staan voor 55 euro, ik zou niet twijfelen…  

 14:55 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

17-10-05

Als twee druppels w...ijn.

 

18:10 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

10 x rood

Alvorens me naar de vijfde sommelierles te begeven, snel nog even de rode wijnen die we proefden de twee vorige sessies :

 

1. Nau Frères, Bourgueil 1998  en Chateau de la Grille, Chinon 1998,

twee Loire wijnen op basis van Cabernet Franc

Beide wijnen deden me denken aan onrijpe Bordeaux, veel zuren, nogal streng en weinig body. Toch moet gezegd dat deze wijnen, ondanks hun leeftijd, niet versleten waren.( 75 en 79 ptn.)

Maar…not my piece of cake...

2. Chateau Landat Cru Bourgeois 2000 en Chateau Landat Vieilles Vignes 2000 :

Hier lag het verschil dus in de leeftijd van de wijnstokken ( en de lagering op hout – langer voor n° 2 ). Dit verschil kwam duidelijk tot uiting in de vollere smaak en de betere lengte van de tweede wijn. Toch vond ik beide wijnen niet echt boeiend, aan die prijs ( 11 en 16 euro ) zou ik dit nooit kopen.(76 en 84 ptn.)

3. Chateau de Villeneuve , Saumur 2001 en Amirault La Mine, Bourgueil 2003 : Alweer 2 Loire wijnen, en deze verzoenden me met de appelatie. Allebei de moeite waard, de prijzen vind ik niet meer terug maar ik dacht rond 10 euro ( iemand een idee ? ) ( allebei 82 ptn. )

4. Domaine Le galantin 2002 en Domaine Terrebrune 2002 allebei Bandol en uiteraard twee favorieten ( bij de eerste snuif herkend ! ) van deze jongen.

Het verschil in deze wijnen was de prijs ( wij moesten de duurste proberen te bepalen ), maar  ook het karakter van beide wijnen is totaal verschillend.

De Galantin zeer sterk, vol en robuust, de Terrebrune meer verfijnd, galant en zacht. Men noemt Terrebrune niet voor niets de meest ‘ Bourgondische ‘ wijn van de appelatie. ( 82 en 88 ptn. )

En over Bourgogne gesproken…we eindigden ermee :

 

5. Chateau de Rully Rodet 1999 en Nuits St Georges 1r cru Les Vaucrains 2000 De Rully was heel fruitig, snoeperig, bijna ‘jammy’, een heel goede prijs - kwaliteitsbourgogne ( 9 euro ).

De Nuits St Georges, tja…moet ik deze godendrank beschrijven ? Denk aan klaterende beekjes, frisse bergwandelingen, prachtige bloemtapijten en Dina Tersago in P- magazine.

Dan kom je al heel dicht in de buurt.

 ( 82 en 91 ptn. )

 

Hopelijk zet dit stukje lectuur je aan tot het kraken van een lekker flesje deze avond.

Graag gedaan, tot uw dienst en op uw gezondheid !

17:54 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

16-10-05

Ooidonk

Gisteren langer van huis geweest dan verwacht.

Eerst met LL wat helpen verhuizen, daarna met diezelfde LL, Gerten, en Sint Canardus richting Kasteel van Ooidonk, alwaar we ook nog een ontnuchterde (?) Brunello aantroffen.

 

 

Fantastisch weer

Een fantastisch kader

Fantastische wijnen

Een fantastisch gezelschap

 

Wat kan een mens meer wensen op een zaterdagmiddag midden oktober in de 21ste eeuw ?10:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

15-10-05

wijncursus :les 3 en 4

De 2 vorige lessen in de wijncursus behandelden de kwaliteitsfactoren van wijn.

Minder gepensioneerd maar evenveel gepassioneerd dan de sympathieke Roland V., was de heer Edwin Vandroemme de lesgever van dienst.

 

In het eerste deel werd ons duidelijk gemaakt welke de parameters zijn die bepalen of de wijn in ons glas een kwaliteits-  dan wel een wegwerpproduct is.

 

1.     Terroir ( klimaat, weer, bodem, ligging,…)

2.      De cépages ( druivenrassen )

3.     Het werk in de wijngaard ( snoei, aanplant, verzorging, beperking,..)

4.     De oogst ( rendement, methode, tijdstip,…)

5.     De vinificatie ( controle, gisting, toevoegingen, lagering,…) 

 

In het tweede deel werd dit geïllustreerd met een voorbeeld aan de hand van de filosofie van wijnbouwer F. de Ligneris van Chateau Soutard in St Emilion.

Het was duidelijk dat deze man lak heeft aan bepaalde wijncritici die kicken op supergeconcentreerde en eikgelagerde wijnen.

Hij stelde dat elke wijn een weerspiegeling moet zijn van het jaar waarin hij geoogst werd, en dat dit dus ook zijn gevolgen heeft op de aard ( en de kwaliteit ? ) van de wijn.

En inderdaad, het leuke aan degusteren is nu net het verrassende, steeds weer ontdekken van verschillen in soorten druiven, streken én oogstjaren…

 

Uiteraard werden er ook een aantal wijnen geproefd.

We kregen twee quasi gelijkaardige wijnen die toch telkens één belangrijk verschil vertoonden ( oogstjaar, wijnbouwer, houtlagering, vinificatie…)

Bijzonder interessant en ( mooi meegenomen )…héél lekker !!

 

1. De witte wijnen.

 

De Vin de pays ‘ Petit Bourgeois ‘ had voor de meesten een betere

prijs – kwaliteitsverhouding dan zijn grote broer La Bourgeoise ‘, een AOC Sancerre. Beide wijnen vertoonden de voor sauvignon blanc blijkbaar typische ‘pipi de chat ‘ geur. Ik probeer dit nu al een tijdje te ontdekken, maar mijn kat krijgt ondertussen een lichte vorm van paranoia en overweegt een klacht bij Chat Focus.

 

De chardonnay druif vonden we terug in de 2 Bourgognes, een Chitry  ( Bailly ) en een Pouilly Fuissé ( G. Du Boeuf )

De Chitry was iets nerveuzer en minder complex, met zuren die minder gemaskeerd werden door molligheid dan bij de Fuissé. Deze was voller en vettiger en was, in tegenstelling tot  de eerste, gelagerd op hout.

 

 We vergeleken ook een Riesling uit de Elzas ( Kienstler Ribeauvillé ) en één uit de Moezel ( Bauneberger spätlese trocken ).

Kenmerkend voor beide wijnen was hier uitgesproken groene appel aroma.

 

Domaine Huet Le Mont, Vouvray kregen we uit 2 verschillende jaren te  drinken, en er was een opmerkelijk verschil in zuren tussen beide wijnen.

De druif was Chenin blanc, mooi gedetermineerd door Jan.  

 

De Gewurtztraminer Vallée noble J. Boesh werd, tot verrassing van velen, droog gevinifieerd.

Het opvallendste aan deze wijn was voor mij de explosieve geur die mij aan lychees deed denken.

Nóg beter was de Gewurtztraminer Vend. Tardives van Kienstler. 

Overduidelijk zoet maar met voldoende zuren, enorm rijk en toch fijn met mooie honingaroma’ s deed hij me denken aan een (zeer ) goede Sauternes.

 

Straks de rode wijnen, na m’n cultureel verantwoord  bezoek aan het kasteel van Ooidonk ( waar geheel toevallig een wijndegustatie plaats vindt ). 

 


11:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

13-10-05

Lynch Moussas 1999

Deze morgen op  radio 1 werd een gesprek met een blinde afgesloten met een monter “Tot ziens !“.

Misschien ligt het aan mij, maar ik vond dit er een beetje over.

Iedereen probeert tegenwoordig op élk moment spits uit de hoek te komen of grappig te zijn.

Grapdwang noemde Kees Van Kooten het ooit.

Ik leed er vroeger ook soms aan.

Nu dus niet meer.( Oké, af en toe nog een opstoot, ik beken )

 

Maar nu, back to business, back to basics, back to Bacchus..

 

Gisteren dronken we twee feestwijntjes :

 

La demoiselle de Sociando Mallet 1999, Haut – Médoc : Dit is de 2de wijn van Soc. Mallet, een wijn met een bijna – cult status.

Jean Gautreau is een eigenzinnig wijnmaker in St Seurin de Cadourne ( voor uitleg hierover, raadpleeg Gerten ), en z ’n wijn heeft geen klassement.

Gautreau weigert zelf om voor een cru Bourgeois status te gaan.

En hij weet waarom, een etikettering  als CB zou z’n wijn onrecht aandoen, Parker vergeleek de 2001 zelf met een premier cru classé…

Deze tweede wijn heeft een heel fijne neus met een mooie houttoets. In de mond zwart fruit en vanille, veel fijner en minder geconcentreerd dan ik had verwacht.Zeer evenwichtig, niet overladen, blijft nog eventjes hangen. 85 ptn. ( gekocht in Delhaize, 5 + 1 gratis, kwam op 13.20 euro )

 

Chateau Lynch Moussas, Pauillac 1999 : Een volgens mij zeer ondergewaardeerde Cru Classé. Gekocht voor amper 13 euro ( twee jaar terug ) in Carrefour wijnfestival, en dit vind ik een eerlijke prijs voor deze sexy Pauillac. Ceder en cassis in de neus, behoorlijke mondvulling met zwart fruit en supersoepele tannines en een lekkere nasmaak. Pérfect op dronk ! 86+

 

En morgen of in t weekend, beloofd, de wijnclub en – cursus verslagen…

22:01 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Mijlpaal in de geschiedenis

Aan Paul, de 2 schoonheden, Den Ikken, de 4schaarkes, Raranaamke, Pascal en Bruno, Sint Canarus, Tantan, Franzie, Esli en DendienevanDeinze :

Hartelijk dank voor de mooie, lieve, grappige, diepzinnige, romantische, originele, mysterieuze, poëtische, creatieve, leerrijke en hartelijke wensen voor Vtje.

 

Zij wil jullie allen persoonlijk danken, vandaar dat zij, VOOR HET EERST IN DE GESCHIEDENIS, EEN PRIMEUR VOOR BELGIË, WAT ZEG IK, EEN PRIMEUR VOOR DE HELE WÉRELD, een berichtje zal posten op deze blog.

 

Hier komt het :

 

Dank  !

 

V.

 09:08 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

11-10-05

Vtje 36

Gisteren in de sommeliercursus een interessante les gehad én mooie wijnen geproefd.

Ik maak er zeker nog een verslagje van, zoals ik ook van plan ben voor de wijnclub apotheose van zaterdag.

 

Maar nu even niet, om 2 redenen :

-         Ik moet nog mijn ehbo cursus eens bekijken ( morgen examen !)

-         Ik wil samen met de kindjes nog iets maken ( gedichtje, liedje, kaartje,..) voor ons mama, die wordt morgen 36

-          

Of je haar nu kent of niet, als je haar proficiat wil wensen langs deze weg ( via ‘reacties’), GRAAG !!!

’ t Zou wel leuk zijn, haar morgen een ?tal extra wensen te kunnen tonen…

 

? = zoveel mogelijk !

18:09 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (13)

09-10-05

Verslagen

Net terug van bij LL, glazen ( en fles, nogmaals dank aan allen ) gaan ophalen.

In plaats van een korte nabespreking werd het een heuse after party.

Vandaar…het verslag van gisterenavond volgt later.

En dan nog een verslag van deze namiddag.

En morgen sommelierles.

Dus weer een verslag…

 

Verslagen hier

Verslagen daar

Verslagen snel

Verslagen traag

 

Verslagen lang

Verslagen kort

Verslagen fris

Verslagen vort

 

Verslagen met mij

aan de haal

Verslagen ben ik

helemaal


18:02 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

creatief zonder kurk

Ook deze avond mochten we de wijngoden danken…

Geen enkele van de flessen had kurk of vertoonde andere anomalieën

 

Op een totaal van 40 flessen ( over 5 avonden ) mag dit een onverhoopt succes genoemd worden…


11:14 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

 Wijndegustatie Napa

In afwachting van het verslag, een sfeerbeeld
( op de foto ziet u enkele oudere wijnclubleden...)


10:04 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

07-10-05

Cazeneuve, Roc des Mates 2000

.

Nuttige tips voor eigenaars van kinderen en voor wijnliefhebbers ( deel 2):

 

( Eerst deel 1 te lezen aub, tenzij u dit reeds heeft gedaan, gelieve in dat geval met deze zin geen rekening te houden. )

 

Tijdens een maaltijd kwamen we ooit tot volgend rijmpje ;

 

Spa was een bruisende stad.

Toen kwamen de bombardementen.

En was het plots Spa plat.

 

Maar wat heeft dit alles eigenlijk met wijn te maken ?

 

Wel, wat geldt voor de uitspraken of straffe stoten van je nageslacht geldt ook voor…de wijnen die je proefde.

Als je niks noteert, zal je heel veel vergeten.

Wat je noteert hoeft helemaal geen wijnjargon te zijn, gewoon of je hem lekker vond of niet, of hij simpel was dan wel complex, fruitig of niet, droog of (half)zoet, lang of kort in de mond, afdronk of onmiddellijk weg, veel of weinig tannines , versleten of superfris,enz…Eventueel kan je punten geven aan de wijn, je vindt heel snel een maatstaf om dit logisch te doen.

 

Leg ook hiervoor een boekje klaar, of noteer het op je computer, zoals ik.

Of start een wijnblog.

 

Chateau de Cazeneuve , Le Roc des Mates 2000 : Eerste dag : heel rokerige, gebrande neus, tamelijk vol in de mond, zwart fruit, behoorlijke afdronk, mooie wijn.

Tweede dag : Complexiteit uit zich tenvolle, aards en dierlijk in de neus, ceder en florale toetsen in de mond, heerlijke wijn.

Derde dag : Neus iets minder, smaak neigt eigenaardig genoeg naar goede Bordeaux, een genot om te drinken, 87 punten.

 


21:06 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

glad to be sad

 Nuttige tips voor eigenaars van kinderen en wijnliefhebbers ( deel 1):

 

Iedere ouder herkent dit wel : Je zit samen met anderen gezellig te keuvelen, en je zegt tegen je partner : “Waarvoor hebben wij deze week nu zo zitten lachen, onze kleine zei iets onweerstaanbaar grappigs, wa was da nu weer..?”

 

OPSCHRIJVEN is de boodschap.

 

Doet of zegt uw koter iets waar je als volwassene nooit zou opkomen, iets wat je hem of haar later wil vertellen, SCHRIJF HET OP !

Ook al denk je dat je het zal onthouden, dat lukt misschien een paar keer of voor korte tijd, maar vergeten doe je toch.

Leg een klein boekje in de keuken, en noteer het voorval onmiddellijk  nadat het plaats vond.

Later is dat een schat aan leuke herinneringen en anekdotes.

 

Enkele voorbeelden, copyright eigen kids :

1.

 Kind kijkt mee naar Tourrit.

“ Papa, ik weet wie er gaat winnen !

Ja, wie denk je ?

Die met zijn brommer !

2.

Papa zegt dat een mooie auto niets vertelt over de eigenaar :

“Kindjes, het is niet de auto die telt, maar de mensen die erin zitten .”

M : “ Maar papa, een auto kán toch niet tellen ?

3.

Kind kijkt naar tekenfilm en schrikt bij een spannend stuk.

Papa zegt : Maar M., dat zijn maar tekeningetjes, gemaakt door mensen.

M. : “ Amai die kunnen rap tekenen !”

4..

Kinderen zijn met de buurtjes  een verhaal aan het spelen waarin af en toe iets droevig gebeurt.

M. komt  bij paps en zegt : Pap, de anderen zeggen dat ik niet triestig mag zijn, en zij mogen wel.

Pap roept naar de andere kinderen : “ Laat M. ook eens triestig zijn ! “

Oké, roepen de anderen, ze mag !

En M. blij weg.

Omdat ze triestig mag zijn. .
18:48 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

06-10-05

Cazeneuve

Bericht aan Gerten ( als je Gerten NIET bent, gelieve dit dus NIET te lezen !

 

Inderdaad, Vinesse rules !

‘k Heb gisteren Cazeneuve “ Roc des mates” opengetrokken ( kon me niet houden ) en hij was zeer lekker, maar ik verwacht dat hij zo dadelijk nog beter zal zijn.

Proefimpressie volgt.

 

En, beste NIET-Gerten, tóch verder gelezen ?

21:07 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

04-10-05

Dominus 96

Verschrikkelijk drukke week.

Amper tijd om wijn te drinken, laat staan om deze blog vol te schrijven.

Gelukkig is er zaterdag 8 oktober onze 5de wijnclubsessie, bij Lucske Lambrecht.

Met Napa Valley in de hoofdrol, en Dominus 1996 als apotheose.

De kenners beginnen NU te duizelen.


21:04 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

03-10-05

 early wine tasting

Terug van de derde les Sommelier.

‘ t Was niet gemakkelijk.

Deed me denken aan deze cartoon.(klik)

( ik ben die met de grote knuppel )
23:51 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

02-10-05

Costello ( niet Elvis )

Ik zit op de tuinbank met naast me de poes, die in allerlei luie houdingen geniet van het waterzonnetje.

Op mijn hoofd de draadloze koptelefoon.

In de CD – lader South San Gabriel, Ron Sexsmith, Bright Eyes, Kristofer Aström en Anthony and the Johnsons.

Op schoot een boek, “ De complete wijnliefhebber “van H. Duycker.

In de hand een glas, halfgevuld met een fris Italiaans wijntje.

Costello, Pieri, Rosso Toscano 2004 : Lichtrode kleur, lekkere toasty neus, rood fruit en florale toetsen in de mond.

 

Zondagnamiddag 2 oktober 2005.

Een perfecte mix van hedonisme en melancholie.


18:56 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Vinesse

Zaterdagochtend bezochten we ter gelegenheid van de Opendeurdagen de wijnhandel  Vinesse ( klik voor de website) te Temse.

Heel wat lekkers geproefd, vooral de twee Brunello ’s en de Barollo waren fantastisch.

Een heel mooi aanbod én zeer vriendelijke uitbaters.

Aanrader.

 

Kijk ondertussen eens naar de teller.

Gaat het om een goed wijnjaar ?  


10:01 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

01-10-05

Berichtje met aangepaste woorden

Gisteren ging het in de krant over de restaurants die menu’s aanbieden “ met aangepaste wijnen ”.

Zoals te verwachten viel, zijn deze wijnen niet zozeer aangepast aan het menu, dan wel aan de flessen die dringend uit de restaurantkelder dienen te verdwijnen.

 

Voor wanneer het eerste restaurant dat wijnen aanbiedt met aangepaste gerechten ?


09:32 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)