25-08-05

waarom Bordeaux ?

Ik kan het dus niet beter formuleren dan de wijze waarop H. Johnson het deed in z'n wijngids 2004 ( een Engelsman, dus behoorlijk onverdachte bron ) :
 
"Waarom wijd ik in dit boek zoveel ruimte aan de Chateaux van Bordeaux ?
Gezamenlijk levert Bordeaux veruit de grootste hoeveelheid wijn van topkwaliteit ter wereld.
Zo maakt één Chateau in de Médoc met pakweg 40 ha zo' n 26.000 kisten wijn per jaar.
Herkenbare wijn.
Dat is even veel als drie kleine Californische winery ' s.
Tussen de uitersten van pruimachtige Pomerol, Graves en strenge, ingehouden Médocs - om niet te spreken van de frisse droge witte en weelderige zoete wijnen - biedt Bordeaux een breder gamma aan smaken dan enig ander homogeen gebied.
De meerderheid van cru ' s pleegt voortreffelijk onderhoud en investeert zijn winst in moderne technieken en apparatuur."


 
én ze zijn makkelijk te vinden ( in tegenstelling tot bvb. Bourgogne : kleinere domeinen , kleiner aantal flessen, dus niet zo wijd verspreid...)
én tussen pakweg 8 en 25 euro kan je fantastische wijnen kopen, die men in heel de wereld tevergeefs probeert na te maken.
én ze zijn zo goed omdat ze zo terughoudend zijn ( niet opdringerig zoals Chileense en Zuid-Afrikaanse ), Bordeaux is stille wijn met diepe gronden...
 
Maar fanaat ?
Bwoah ...



20:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.